Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava do SR zdarma na všetko 🙂

Úvod Blog 14 tipov na optimalizáciu varenia na dovolenke

14 tipov na optimalizáciu varenia na dovolenke

Cestovanie s deťmi môže byť nádherným spôsobom, ako spolu vytvoriť nezabudnuteľné zážitky a spoznať nové miesta. Avšak jednou z najväčších výziev pri cestovaní môže byť zabezpečenie dostatku chutného a rozumne zdravého jedla, keďže na prípravu nemáte toľko času a ani vybavenie ako doma.

Preto sme sa rozhodli zdieľať s vami 14 praktických tipov, ktoré vám pomôžu optimalizovať váš jedálniček a varenie na cestách. V tomto článku Ti ukážeme rôzne triky, ako plánovať a pripravovať jedlá pre celú rodinu na cestách, bez ohľadu na to, kam pôjdete. Od praktických tipov na organizáciu až po jednoduché recepty. Naša zbierka tipov vám pomôže udržať vašu rodinu nažive, lebo ako to už býva, keď si hladný nie si to ty.

1. Sprav si prieskum

Prejdi sa v reťazcoch Lidl, Kaufland, Billa. Vždy na sezónu rozširujú ponuku konzerv a rôznych jedál „ take away“. Niekedy aj to, čo nás tam v bežný rok nezaujíma, môže mať na dovolenke alebo v kempe cenu zlata.

2. Príprava detí

Mnohí hovoríte, že vám tieto veci deti nezjedia. Chápem. Naši tiež nechcú všetko, napríklad červenú omáčku. Naozaj som však nebola ochotná jesť celé leto cestoviny a chleba s maslom, či palacinky.

Išla som na to postupne, takže vždy v zime mimo sezóny som „zavádzala“ nové jedlá. Doma, v kľude. Ochutnávame, spoločne varíme, nie všetko prejde, ale vždy aj vysvetľujem benefity, že v kempe s dvomi hrncami sa nedá vykúzliť to, čo máme doma atď. Nikdy nevybaľujem úplné novinky priamo v teréne. Nemám očakávania a niekedy naopak som milo prekvapená. Ako keď som kúpila semienka na klíčky, skôr iba pre zábavu, aby videli proces klíčenia. A klíčiace fazuľky a reďkovky schrúmali ako čerstvú reďkovku.

Veľa spravia dochucovadlá typu sušená zelenina, sójová omáčka a zmesi korenín. Vyžaduje to len čas a chuť skúšať nové.

3. Receptár

Recepty vhodné na rýchlu dovolenkovú kuchyňu si niekam poznač. Keď si vymyslím alebo nájdem nové jedlo či vhodný recept a viem, že najbližších pár mesiacov ho robiť doma nebudem, zapíšem si to do aplikácie. O pár mesiacov si na to už naozaj nikto nespomenie. Nie je nič horšie ako potom tápať, čo variť, a čo to asi tak bolo?

4. Jedálniček neplánuj

Je malá šanca, že by som sa presne trafila. Buď na dané jedlo v tej sekunde nemáme chuť, alebo nie je čas, či iné okolnosti. Preto si vždy len píšem možnosti podľa toho, aké máme suroviny a na mieste to prispôsobím.

Na raňajky napríklad ovsené kaše, kto nemá rád, možno si dá krupicovú s mliekom a maslom? Alebo instantné vločky (pohánka, ovsené, ryžové) zaliať horúcou vodou, pridať kokos a ovocie. Prisladiť si môžeš rôznymi sirupmi, na to určenými.

Na desiaty ovocie, sušené ovocie, niečo na chrúmanie, v prípade menších raňajok zachutí aj vajíčková placka v tortile so šalátom alebo uhorkou.

Na obed krémová polievka z miomatu (pórová, z červenej šošovice, cuketová, alebo iné čo je po ruke).

Na večeru podľa toho, čo sme jedli cez deň. Niekedy len palacinky, keď sme hladní, tak aj polievka z expresmenu a výdatné druhé.

5. Bez chladničky

Je teplo a máš pocit, že nutne potrebuješ mať chladničku? Dá sa to aj bez nej. Na ubytovaní, alebo v kempe sa možno dáka nájde. Ak by nie, v DM majú napr. vákuovo balené tofu. Že nemáš rád tofu? A skúšal si aj to s orieškami, alebo údené? Prípadne si tofu natural môžeš ochutiť tofu korením. Je to úplne o inom, alebo zmiešaj s niečím iným.

Pudingy ALPRO a jogurty na báze sóje z DM sú v pohode aj v izbovej teplote.

Vajíčka tiež vydržia izbovú teplotu a hneď rozšíria možnosti (volské oká, praženica na cibuľke, omeleta, vajíčka na tvrdo na výlet, vajíčko do cestovín na večeru, chleba vo vajci na výlet, knedľa vo vajci na večeru)

Kto má rád praženice či omelety, ale má obavu zo skladovania vajíčok, existujú aj sušené vajcia (1kg stojí okolo 14 € a treba pridať 3 litre vody, čiže spolu 4 litre vajec, dávkuješ koľko potrebuješ).

Karička tiež zvládne izbovú teplotu, tvrdý syr parmezán pokojne viac dní bez chladničky.

Orechové maslá (arašidové, kešu alebo tahini zo sezamu) nevyžadujú chladenie. V sladkom prevedení to nám nejako nechutí, ale taká omáčka na mäso či brokolicu, mňam. (omáčku spravíš ľahko, zmiešaš s trochou vody, aby si to nariedil a 1 – 2 PL sójovky, môžeš pridať aj kokosový olej)

6. Čo nemusíš robiť doma, rob až vonku

Ak ráno nestíhaš a odchody z domu či ubytovania trvajú celú večnosť, uľahči si život. To, čo môžeš pokrájať a natrieť priamo na výlete, rob priamo na výlete. Nie doma.

Neviem ako u vás, ale nám odchod odkiaľkoľvek trvá veľmi dlho, obzvlášť čím dlhšie sa chystáme, tým sú decká znudenejšie a robia väčšiu zlobu. Takže cieľ je vypadnúť čo najskôr.

Príklad v praxi – neberiem obložené žemle. Beriem žemle, maslo, zeleninu, nožík a podložku.
Neberiem nakrájané jablká. Beriem jablko a nožík a krájam na mieste. Vajíčka na tvrdo tiež lúpem až na mieste.

Vonku je každý kľudnejší a nemá problém počkať pár minút na jedlo.

7. Zoznamy

Sprav si zoznam položiek, ktoré ti nesmú chýbať doma v špajze. Časom si ich tvoj mozog zapamätá a vždy keď sa ocitneš v obchode, ich dokúpiš. Ušetrí ti to čas pred odchodom, kedy nemusíš bežať nutne do obchodu, aby ste boli schopní odísť.

U nás sú to napríklad: tortilly, paštéty, tuniak, niečo sladké (sušené ovocie, raw tyčinky..), chlieb v mrazáku, maslo v mrazáku, sardinky, tuniakový šalát v konzerve.

8. Maslo daj zamraziť

Ak je veľmi horúco a často a radi používate maslo, daj ho na noc do mrazáku v potrebnom množstve. Ráno vezmeš na výlet, a na obed bude akurátne. Na maslo si kúp špeciálnu krabičku, v prípade nehody, nebudeš mať všetko mastné.

9. Rýchlovky

Ak nemáš dostatok času na varenie a prípravu jedla, var primárne to, čo sa varí pár minút. Tak ušetríš ešte aj plyn.
Napríklad: červená šošovica na cibuľke s tuniakom, alebo s chlebom, môžeš tam prihodiť aj konzervu mrkvy, nestratí sa.

Kupuj 2-3 minútové cestoviny, nie 12 minútové. Vákuovo balené gnochi môžeš osmažiť na cibuľke a zapiecť s kukuricou a s krabičkovou smotanou (tú môžeš ochutiť hríbovým korením a hneď máš hríbovú omáčku), celé to trvá max 10min.

Zemiaková kaša v prášku ako príloha ku konzerve, či sójové kocky hotové za 4minúty – tie môžeš ochutiť napr. sójovou omáčkou. Ryžové nudle máš hotové za 3-4min, k mäsu, alebo moje deti to majú radi aj čisté, či s grankom, orechmi. Kuskus sa dá robiť aj na sladko alebo ako príloha. V Kauflande majú kuskus mixnutý s korením, chuťovo veľmi fajn.

10. Cestoviny

Keď sme už pri tých cestovinách, ktoré sú práve na dovolenke obľúbené. Ak máte plné zuby červenej omáčky, buďte trochu kreatívni. Kto nemusí červené omáčky,nahradí to tuniak v olivovom oleji, kukurica, syr (parmezán vydrží aj v teple), to je tiež fajn kombinácia. Alebo môžeš zmiešať Kotanyi zmes na cestoviny s hubami so smotanou a máš hríbovú omáčku, čo je oproti paradajkám obrovská zmena chuti.

Môžeš vyskúšať aj rôzne príchute pesta. Dobrý výber je v Kauflande alebo v rakúskom Spar. Čo tak cestoviny na sladko – pridaj maslo, tvaroh, alebo orechy či granko.

Alebo môžeš dať variť spolu s brokolicou, zleješ vodu, dáš smotanu, voliteľne syr a necháš zapiecť.

11. Nátierky

Ak máte radi nátierky, tak ručný sekáčik od tefal vám s tým pomôže. Je to taká hračka, že aj deti budú chcieť sekať všetko, čo im príde pod ruky. Máme radi nátierky sardinkovú, vajíčkovú, pórovú s bryndzou ľúbim iba ja, ale zíde sa aj na mix jabĺk s mrkvou alebo ďalšie kombinácie.

Kto nemá možnosti robiť vlastné, ocení zaisto Lunter paštéty, Patifu, alebo v super praktickom balení na štýl detských kapsičiek – Expres menu. Nedojedli ste? Nevadí, zatvor a odlož na neskôr. Nikam nevytečie a nemusíš v batohu riešiť špinavú konzervu. Najnovšie už aj v Kauflande Vegánka od Novofruct.

12. Tuniakový šalát

Snáď v každom reťazci majú už tuniakový šalát, ready to eat, bez zohrievania. Keď ti nezachutí hneď prvý druh, nevzdávaj to. Aj my máme svoje obľúbené príchute a značky. Kúpiť vieš už aj vo väčšej porcii ako štandardných 160g. Aj so šošovicou, kukuricou/hráškom, kuskusom, cícerom. Najväčšia výhoda týchto šalátov je, že chutia dobre aj za studena, slúžia aj ako prvá pomoc.

13. Hotové jedlá

Hotové jedlá, ktoré sa len zohrievajú, pre prípad núdze. Lebo niekedy sú aj tie 3-minútové cestoviny skrátka príliš dlho času, keď počítaš aj ohrev vody a všetci sú už hladní ako psy. Rôzne konzervy nájdeš už aj v bežných reťazcoch, záleží od tvojich očakávaní.

Naše obľúbené objednávame cez eshopy. Sú to polievky alebo kura na paprike, či morčacie s kapustou z expresmenu a maďarské hotovky polcz. Kde kupujem aj veľmi chutnú vegan nátierku zo šošovice. Hotová ryža sa tiež môže zísť ako príloha, alebo na sladko.

14. Dehydrované jedlá

Napríklad si vieš kúpiť zemiakovú kašu v prášku, pridáš vodu a mlieko (aj to môže byť sušené). Alebo aj hrachovú, či zo sladkého zemiaku. Falafel v prášku osmažíš na panvičke, k tomu šalát alebo prílohu. Kúpiť môžeš aj rôzne druhy knedlí, ktoré len necháš napučať v priloženom sáčku a následne ich uvaríš.

Sójové kocky nezabudni ochutiť sójovou omáčkou. K dostaniu je aj sójový granulát. ten stačí zaliať horúcou vodou, respektíve vmiešať do iného variaceho sa jedla, ak kocky u detí neprejdú 🙂

Zo šošovicovej alebo hrachovej múky môžeš spraviť chutné placky. Treba len pridať semienka, korenie, vodu, a urobiť ako palacinky. Zješ ich s kečupom, tuniakom alebo syrom. Kto má rád ryžu, v eshopoch alebo aj vo vybraných kamenných obchodoch nájdeš aj rôzne rizoto zmesi – hríbové, či so zeleninou.

K dehydrovaným jedlám patria aj polievky. Nechceš kupovať tuctové sáčkové polievky zo supermarketu? Chápeme. Ak netrváš na ultra rýchlom uvarení, zdravé sú polievky na báze strukovín od Green Apotheke. V ponuke ich mala aj Podravka, ale už ich nerobia. Môžeš sa však inšpirovať zložením a namixovať si vlastné, stačí mať doma červenú šošovicu, bulgur či pohánku, mletý kmín a kurkuma korenie. Keď tam pridáš čerstvo pokrájaný zemiak, budete sa oblizovať.

Zdravšie instantné polievky hľadaj v bioobchodoch alebo eshopoch, ponuka na internete je naozaj bohatá.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Froggywear.sk