Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Vyrobené handmade

Vyrobené handmade

vyrobené handmade

V dnešnej dobe je výraz vyrobené handmade veľmi často skloňovaný pojem. Poďme si vysvetliť bližšie, čo to vlastne znamená.

Handmade, v bežnom preklade “ručne vyrobené”. Tento pojem sa predovšetkým používa pri šperkoch, náramkoch, náhrdelníkoch a všetkej tej bižutérií, ktorej je plné “sashe“. Ide buď o originálny spôsob, unikátne dielo alebo niečo výnimočné.

V súvislosti s výrobou oblečenia to môže mať však viac významov. Niekto vyrába batikované tričká, iný používa nejaký iný špeciálny druh nanášania farieb, alebo úprav.

Ručne šité oblečenie by sa však v doslovnom preklade dalo chápať, že niekto vezme ihlu a niť a pekne steh po stehu zošíva materiál. Toto však pravdou nie je. Oblečenie šité handmade je skôr “domáca práca”.

Aký je teda rozdiel medzi šitím doma a šitím niekde vo výrobnej dielni?

  • šitie doma môže byť na rôznych úrovniach. Tričko môžete zbúchať na klasickom jedno-ihlovom šijacom stroji. Pružné úplety ako merino sa s tým však šijú veľmi ťažko. Ale pokiaľ to budete nosiť len vy, tak sa dá. Totálny laik rozdiel vo výsledku nepozná. Hlavne nie z vonkajšej strany. Z vnútornej to už budete našťastie vidieť len vy.
  • na pokročilý level šitia tričiek z úpletov však potrebujete stroje s názvom overlock a coverlock. Stačia aj domáce kufríkové verzie. Niekedy napíšem obrázkový slovníček pojmov, teraz by to bolo na dlho… S týmito špecializovanými strojmi docielite stehy, akými to treba zošiť, aby sa naťahovalo kde má a nepáralo kde nemá. Na zošívanie použijete jeden a na zahýňanie trička a rukávov zase ten druhý.
  • ešte vyšší level šitia sú priemyselné stroje, ktoré sú oveľa spoľahlivejšie ako domáce, prešijú aj viac vrstiev (aj prsty), sú rýchlejšie a minimálne 2-3 krát drahšie. Ani tento level strojovej výbavy však nezaručí, že váš produkt bude vyzerať ako z čínskej fabriky.

Ako to teda je?

Dlho som si lámala hlavu s tým, ako to šijú tie čínske šičky, lebo niektorých detailov je veľmi ťažké docieliť aj s tým priemyselným strojom za 1000 €.

Záhada vyriešená

Čínska šička robí 2 týždne rovnaký úkon. Príklad: zošíva rukáv, alebo nejakú dĺžku. Alebo robí iba uzávierky (malilinké husté prešitie, aby sa nite nepárali). V tomto spočíva “pásová výroba”. Vo výrobe na páse si ženy za sebou iba podávajú odevy, kde každá spraví jeden konkrétny úkon a podáva odev kolegyni dopredu a tá pokračuje iným úkonom a podáva to ďalej. Za deň spraví týchto úkonov povedzme 400 a za 2 týždne povedzme 4000. Prvých 50 sa možno ešte musí triafať do danej línie, ale po pár stovkách je schopná to robiť asi aj na slepo. Dôraz sa však kladie na kvantitu, niekedy aj na úkor kvality. Z technologického hľadiska (fyzické možnosti) však nemajú problém s ničím.

Bohužiaľ väčšinou tieto ženy (alebo aj deti) v ázijských krajinách makajú od rána do večera 7 dní v týždni za smutných pár $, aby zaplatili nejakú kuticu, kam sa chodia vyspať a zbytok peňazí posielajú ešte svojej rodine. A my potom v obchodoch nachádzame handry za x desiatok eur. A nakoniec príde výpredaj, kde si za pár € kúpi tie isté handry aj človek s nižším príjmom. Potom sa človek začne zamýšľať, akú výrobnú hodnotu majú tie handry, keď ich majú s 50-70 % zľavou a ešte stále nie sú v strate.

Handmade produkty vo výpredaji nehľadajte.

Z jednoduchého dôvodu. Cena výroby takéhoto produktu je fixná a neporovnateľne vyššia ako pri pásovej výrobe.

Dobré správy však sú, že táto filozofia sa dostáva aj ku nám. Ľudia u nás počujú na slovo “vyrobené na Slovensku” a tak nie sú zaskočení nie úplne výpredajovou cenou 🙂

Komentáre (1)

Comments are closed.

Froggywear.sk