Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog 9 tipov ako prežiť koronu doma a nezblázniť sa

9 tipov ako prežiť koronu doma a nezblázniť sa

Tipy ako sa doma nezblázniť

Hovorí sa, že sme prvými hrdinami, ktorí môžu zachrániť svet tak, že budú sedieť doma na gauči. Na prvý pohľad to môže znieť vtipne, ale po 2 týždňoch neplánovaného home officu to už začína liezť na nervy a psychiku. Odhliadnuc od toho, že je to zodpovedné — po tých pár týždňoch v domácej izolácii sa cíti ako tiger v klietke aj ten najväčší introvert.

Nehovoriac o ľuďoch, ktorí k životu potrebujú pobyt a pohyb na čerstvom vzduchu, osobný kontakt s inými ľuďmi, a odrazu sa cítia ako vo väzení. Ak patríš medzi nich, zrejme vieš, o čom hovoríme. A nedajbože, ak si musel zrušiť lyžovačku či predĺžený víkend v niektorej z európskych metropol a teraz namiesto toho trčíš doma.

Alebo patríš medzi tých, ktorí si už naplánovali letnú dovolenku, no odrazu nad tým visí milión otáznikov? Dôvodov na náladu pod psa, najmä keď vonku za oknami už intenzívne vidno jar, môže byť oveľa viac.

A tak sme dali viacerí hlavy dohromady a spísali pre teba pár tipov na aktivity v domácom prostredí, ktoré ti snáď pomôžu nevešať hlavu. Lebo všetko sa raz skončí. Aj toto šialené obdobie. Ostáva nám jediné — ak nám život naservíruje citróny, pripraviť si z nich fantastickú limonádu. Tak poďme na to.

1. Zaveď si denný režim.

Na zachovanie tvojho duševného zdravia ti ako prvé vrelo odporúčame zaviesť si v domácej izolácii akúsi každodennú rutinu. Aby sa z teba nestalo po pár dňoch či týždňoch akési spustnuté čudo, ktoré sa bezprízorne poneviera po byte vo fľakatom pyžame a s mastnými vlasmi ešte o štvrtej popoludní a netuší, aký je vlastne deň.

Rutina alebo režim ti pomôže upratať myšlienky aj to more voľného času a využiť ho konštruktívne. Môže vyzerať napríklad takto: pred raňajkami ľahké cvičenie, popri raňajkách si čekni najnovšie správy. Ak si na home office, tak vybav e-maily a úlohy od šéfa a pusti sa do práce. Ak máš vzhľadom na aktuálne dianie voľnejší režim, dopoludnia si daj nejaký edukatívny online kurz alebo vypočuj zaujímavý podcast a priprav obed.

Po obede si niečo zaujímavé prečítaj, zaskypuj s kamarátmi a uprac si byt alebo urob niektoré z vecí, ktoré si dlho odkladal, lebo nebol čas, večera a nejaký dobrý film. Režim môže byť akýkoľvek, dôležité je, aby si ostal v spojení. Sám so sebou i s ostatnými.

tipy ako sa doma nezblázniť

2. Zostaň fit.

Odborníci odporúčajú posilňovať imunitu ako prevenciu pred chorobami (akýmikoľvek). Fitká sú však zavreté a pohyb na čerstvom vzduchu, na horách či v lese ťa baví viac s parťákmi však? A na balkóne toho asi priveľa nenašportuješ.

Cvičiť sa však dá aj doma, dokonca aj bez činiek a iného vybavenia (no ak máš trenažér, ktorý roky slúži len na odkladanie oblečenia, možno je načase konečne mu dať šancu). Ak nie, nevadí, postačí ti aj vlastná váha.

Našťastie sa vynorilo množstvo trénerov – kondičných, crossfiťáckych, jógových, pilatesových….ktorí v týchto neľahkých chvíľach ponúkajú tréningy online – a väčšina solidárne ZADARMO.

Takže nie si odsúdený na kysnutie, ale môžeš si udržať kondičku a dať si poriadne do tela aj vo vlastnej obývačke. Vygoogli si výzvu „Nebuď lokša” alebo klikni na www.cvicte.sk, cvičenia nájdeš aj na fitshaker.sk alebo na Youtube.

tipy ako sa doma nezblázniť

3. Čítaj. Veľa.

Knihomoli a introverti môžu tento odsek pokojne preskočiť, pretože práve počas izolácie si prídu na svoje.

No ak patríš k tým, ktorí čítali knihy naposledy na strednej škole a iba preto, že spolužiačka im nechcela dať opísať čitateľský denník, vedz, že dobrá kniha bude teraz tvojim fakt dobrým spoločníkom.

Mnohé online kníhkupectvá teraz ponúkajú akcie na poštovné zdarma. Alebo si stiahni e-knihu.

Ak nebývaš sám, skúste si urobiť tématické knižné večeri, kedy si s polovičkou alebo spolubývajúcimi navzájom predčítate. Čítanie dostane celkom iný rozmer.

čo robiť doma v izolácií

4. Vzdelávaj sa. Napreduj.

Aktuálne obdobie je skvelou príležitosťou na tvoj osobnostný, kariérny či intelektuálny rast a na to, ako si z pohodlia domova rozšíriť obzory, naučiť sa niečo nové či prehĺbiť už existujúce znalosti.

Mnohé vzdelávacie projekty, vysoké školy, inštitúty či jazykové školy ponúkajú aktuálne prístup na kurzy či školenia zdarma.

Programovanie, cudzie jazyky, marketing, psychológia, osobnostný rozvoj či varenie alebo ako vychovávať deti bez plaču a kriku…na nete nájdeš fakt všetko, čo ti len napadne. A ak ovládaš angličtinu, tak sa ti otvára bezodná studnica informácií a vedomostí.

My osobne dávame prednosť vzdelávaniu pred pozeraním Netflixu. Ten si nechaj na dôchodok.

Nové poznatky či zručnosti sa ti možno budú hodiť už o pár týždňov, keď sa ekonomika ocitne na krehkom ľade a možno budeš musieť zmeniť oblasť pôsobenia alebo začať robiť niečo, po čom bude dopyt. Odporúčame ti sledovať aj rozličné odborné skupiny na Facebooku, dá sa tam mnohému priučiť.

čo robiť doma keď sa nudím

5. Urob veci, ktoré si dlho odkladal, lebo na ne nikdy nebol čas.

Skús brať nútenú izoláciu pozitívne – konečne máš jedinečnú príležitosť pustiť sa do vecí, ktoré si dlho odkladal, lebo si na ne nikdy nemal tak akosi čas. Konečne ho už máš – a bez výhovoriek.

Presťahovanie nábytku v byte. Revízia špajze či hromady cédečiek. Môžeš pretriediť aj tie tisíce fotiek z rozličných dovoleniek a ciest. A možno sa ti bude chcieť z tých top vytvoriť spomienkový kalendár – vieš to urobiť aj sám online, kalendár ti vytlačia a dodajú kuriérom.

Samostatnou kapitolou je triedenie šatníka a vyradenie nenoseného oblečenia. Budeš prekvapený, koľko kúskov si na sebe nemal už zo dva-tri roky. A sú ti úplne nanič. Možno ťa práve toto obdobie a táto aktivita inšpiruje k minimalizmu a zistíš, že ti stačí iba pár funkčných a praktických kúskov.

My sme na túto minimal vlnu naskočili už pred pár rokmi, vlastne tak sa zrodila aj naša značka Froggywear. Nie síce kvôli epidémií ale kvôli poznaniu, že k životu toho naozaj nepotrebujeme veľa — potrebujeme to, čo nám dobre slúži a z čoho máme radosť. Nič viac, nič menej.

čo robiť doma v karanténe

6. Premeň sa na Jamieho Olivera v kuchyni.

Reštaurácie, kaviarne či kantíny sú zavreté, mnohé prešli na systém donášok. No ak máš doma zásobu potravín alebo varíš pre celú famíliu, skús vyťažiť maximum aj z tejto aktivity.

Internet je plný receptov a ty máš aktuálne more času, tak prečo neskúsiť niečo nové?

Odporúčame blog Lucie Grigovej www.doposlednejomrvinky.sk, kde sú zaujímavé recepty ako uvariť „z ničoho niečo” a zúžitkovať obsah vašej špajze či chladničky „do poslednej omrvinky”.

varíme doma

7. Skrášli si svoj domov.

Vďaka nášmu hektickému (bývalému) životu sa domov pre mnohých z nás stal miestom, kam sme chodili prakticky len prespávať. Často sme nemali čas vnímať, ako sa v ňom cítime a obklopovať sa vecami, ktoré by nám robili radosť.

Teraz je čas zmeniť to a trochu si ten svoj príbytok „vypiplať”, keď už teda v ňom musíme trčať. 🙂 Nehovoríme teraz o tom, že neuškodí konečne umyť okná 🙂 a nadiavovať okenné rámy (nie tie plastové).

Na Youtube či Pintereste nájdeš more inšpirácie na rozličné handmade dekorácie alebo ako kreatívne upcyklovať staré vecičky. Opráš starý šijací stroj, vytiahni vlnu zapadnutú prachom a vyhotov si peknú deku, chňapku na pečenie, záves alebo čokoľvek, čo ťa poteší a prispeje k tomu, že sa vo svojom domove budeš cítiť radostnejšie.

čo robiť doma handmade

8. Cestuj aspoň prstom po mape.

Cestovať sa aktuálne príliš nedá, no ak patríš medzi majiteľov túlavých topánok, môžeš sa aspoň na chvíľu zasnívať a potešiť svoju myseľ. Niečo na štýl: „mám sa na čo tešiť, keď to skončí”.

Ak máš v merku nejakú vysnívanú destináciu, využi tento čas na prípravu. Ja som sa na svoju „cestu okolo sveta” pripravovala približne rok a pol. Predchádzalo tomu dôkladné štúdium vízových povinností, spôsobov dopravy, prekračovania hraníc, cien v danej krajine, must see miest a aktivít a podobne.

No aj vtedy, ak nie si práve typ na viacmesačné dovolenky, byť informovaným a pripraveným vždy padne vhod. Tak to využi teraz. Ceny leteniek však aktuálne nepozeraj, bolo by to skreslené a irelevantné, keďže veľa letov je zrušených. Mnohé užitočné informácie nájdeš aj u slovenských blogerov. Ak by si chcel zavítať do menej známych končín, či hľadal špecifické informácie, nevynechaj zahraničné fóra, ako je napríklad fórum Lonely Planet.

cestovanie prstom po mape

9. Urob to, čo si vždy chcel, ale neprišlo ti to dôležité.

Áno, máme na mysli takú tú „zbytočnú” bezuzdnú zábavu – napríklad zaspievať si karaoke alebo si nacvičiť pred zrkadlom Shakirino vlnenie bokmi alebo sa zapojiť do drepovej výzvy. Ráta sa aj nalakovanie si každého nechtu inou farbou, nechať si narásť poriadnu bradu a mnohé iné veci, ktoré máme kdesi v hlave no nikdy sme sa na ne nedali.

Užívaj si vlastnú spoločnosť. Ak nemáš deti, tráviť čas doma môže byť veľmi kreatívne a hodnotné. S deťmi tiež, no s nimi to môže byť miestami aj životu nebezpečné.

keď nie teraz tak kedy

O tipy, ako to prežiť doma s deťmi, sa s vami podelíme nabudúce.

Froggywear.sk