Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Farebný Súľov ťa nabije energiou až do Vianoc

Farebný Súľov ťa nabije energiou až do Vianoc

Naposledy sme tu boli ako bezdetní. Pred nami je predĺžený jesenný víkend a plán nikde. Narýchlo snorím vo svojej internej databáze nápadov. S ponukou voľného ubytovania mi napomáha booking. Spolupráca úspešná, penzión Štefánik bude pre nás to pravé. Tešíme sa na farebný Súľov kde sa nabijeme energiou minimálne do Vianoc.

Farby jesene sú v listnatých lesoch Považia naozaj čarokrásne. Keď sa k tomu pridajú aj slnečné dni, baterky si dobiješ minimálne na celý november 🙂 .

Šarkania diera

Jednosmerná trasa 3,3km – 1:17h
https://mapy.cz/s/kadapolete

Na prvý deň sme naplánovali Šarkaniu dolinu. Trasu vyberáme s dostupnosťou pešo aj s kočíkom. Prechádzame okolo Koliby pod skalami. Pokračujeme neznačeným chodníkom a neskôr sa napájame na žltú značku.

Pri smerovníku „lúka pod Roháčom“ si robíme prvú prestávku. Kým sa Patrik zobudí užívame si mini piknik. Takto posilnení (a niekto aj vyspinkaný) pokračujeme ďalej. Kočík „odkladáme“ pod stromy, Patrik šup do nosiča a pokračujeme v túre.

Úsek nie je nebezpečný, ale je strmý, zakončený krátkymi rebríkmi. Terén preverí aj podrážku na topánkach, takže dbajte na správnu obuv 😉 . Menšie deti je potrebné ešte istiť a úplných drobcov odniesť v nosiči 🙂 . Pre zvýšenie motivácie deťom do diery schovajte niečo sladké. Po takomto výkone si odmenu určite zaslúžia.


Možnosť občerstvenia ponúka Koliba pod skalami. Vhodné na pauzu po ceste naspäť. Dospelí si oddýchnu a energické deti poteší menšie ihrisko.


Ak je práve po daždi, mokro a blatisto návštevu Šarkanej diery radšej úplne vynechajte a vráťte sa za slnečných dní. Bude to bezpečnejšie.

Budzogáň a Žibrid

Jednosmerná trasa 3,9km – 1:55h
https://mapy.cz/s/fosozozako

Druhý deň sa tešíme na Budzogáň a Žibrid. Kúsok sa odvezieme a auto necháme na konci obce Hradná. Vytiahneme terénny kočík a napájame sa na nespevnenú cestu. Tu už majú autá zákaz. Cieľom je napojiť sa na cyklotrasu, resp. žltú značku a neskôr na náučný chodník k Budzogáňu. Sme pod kopcom, necháme tu kočík a pokračujeme bez neho? To by nebol zlý nápad.

Ale Tomáš je taký rozbehnutý, že kočík tlačí až k Budzogáňu 😀 . Klobúk dole, terén tu totiž naozaj vyzerá nezlúčiteľne s kolesami. Tu už ho nechávame odparkovaný a pokračujeme pešo na Žibrid.

Úsek je strmý. Deti držte za ruku a pre ľahší priebeh cesty majte pripravenú aj motiváciu. Vo finále na vrchu Žibridu sú odmenou pre všetkých krásne výhľady.

Kvôli kočíku ideme naspäť tou isto trasou. Náhodne stretávame známych, prehodíme pár slov a vraciame sa na penzión.

Odporúčanie na záver: Pokiaľ sa na tento výlet vyberiete s malými deťmi, 2x si rozmyslite, či zoberiete kočík. Za mňa už určitie nie a radšej dietko šupnem do nosiča. Mali sme síce tereňák, ale bez zdatného tlačiaceho by sme nemali šancu.

Okrem iného si v danej lokalite každý príde na svoje. Jednotlivci, páriky aj rodinky s deťmi. My sme tentokrát vynechali napríklad  hrad Súľov. Počasie nám prialo, bolo krásne slnečno. A teda aj zástupy na hrad početné 🙂 . Hrad navštívime nabudúce.

Froggywear.sk