Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Jedlo na cesty a kemping – varíme rýchlo a zdravo

Jedlo na cesty a kemping – varíme rýchlo a zdravo

Väčšina ľudí si pod stravou na cesty pravdepodobne predstaví vifónky, cestoviny, trvanlivé klobásky, suchú salámu, údenú slaninu, rôzne paštéty či sáčkové polievky… Samozrejme, 100 ľudí 100 chutí 🙂 Ale ak ťa tento stereotyp už nebaví, dá sa to aj inak 🙂

V článku nájdeš tipy na zdravé a navyše aj chutné varianty jedál, ktorých príprava je jednoduchá. Na uskladnenie nie je potrebná chladnička, preto sú vhodné na turistiku, cestovanie aj na kemping. Na prípravu ti stačí varič a horúca voda.

Raňajky

Raňajky sú základom pre priaznivý štart dňa. Pre mlsných, ktorí obľubujú prvé jedlo skôr sladké sa nám osvedčili rôzne kaše. Ovsené, ražné, ryžové, pšenové… akékoľvek 🙂 Skvelá rýchlovka. Praktické sú jednoporciové balíčky, ktoré dostať kúpiť v každých potravinách aj v lekárni. Príchutí je neúrekom. Od ovocných, cez čokoládové až po orieškové.

Pre viacčlennú posádku sú vhodné aj väčšie balenia, čo znamená automaticky menej odpadu – perfektné 😉 Fajné sú napríklad kaše Nominal. Nie sú sladené a tak ponúkajú možnosť improvizácie a dochutenia podľa vlastných chuťových pohárikov. Ovocie, granko či med? Je to len na tebe 🙂
Mliečko sa oplatí kúpiť v menšom balení a spotrebuje sa hneď pri prvých raňajkách.


Pre tých, ktorí uprednostňujú slaný začiatok dňa, odporúčame napríklad celozrnný ražný chlieb. Alebo akýkoľvek vákuovo balený. Je dostupný bežne v obchode a vydrží aj pár týždňov. Trvanlivou klasikou sú tiež kukuričné či ryžové chlebíčky, takzvaný „polystyrén“ 😀 . Kto obmedzuje príjem sacharidov, v DMke majú výborný bielkovinový chlieb.


Obe varianty môžeš jesť okrem bežnej mäsovej paštéty aj so zeleninovou variantou na sójovej báze. Naše obľúbené sú paštéty z DM, bohužiaľ väčšina je v skle. Kvôli ťažkému obalu sa stávajú menej žiadúce na turistické akcie. Do batohu odporúčame české nátierky od Patifu – taktiež na báze sóje. Našli sme aj slovenský výrobok – Hamé veggie, ten sme síce ešte nestihli ochutnať, ale vyzerá lákavo. No a malé balenia nátierok robí aj lunter, tie nájdeš v Kauflande.


Výborným gastro doplnkom je aj arašidové maslo – obsahuje zdravé tuky, vlákninu, bielkoviny a množstvo dôležitých vitamínov a minerálov. Zmiešaš s banánom alebo s medom, ľahko sa natiera na chlebík ale môžeš ho aj len tak „lyžičkovať“ 😀 . Hodí sa na túry, stanovačku a celkovo k aktívnemu životnému štýlu 🙂 . Dobrou obmenou nátierok je aj avokádo, ktoré vydrží bez chladu niekoľko dní.

Snacky počas dňa

Podľa ročného obdobia, možností a aktuálnych chúťok môžeš zvoliť čerstvé alebo sušené ovocie, prípadne zmes orechov. Sušené ovocie je kvôli svojej nízkej váhe vhodnejšie na túry s batohom.

Chutné, ľahké a pomerne sýte sú rôzne proteínové alebo raw tyčinky. Na trhu – v každom obchodíku je v ponuke hneď niekoľko značiek, stačí si vybrať svoju obľúbenú. My máme radi český Bombus – teraz majú na svojej stránke akciu 2+1 krabica zdarma. Nič lacnejšie som nenašla 😀 . Pre malých sú fajn ovocné kapsičky a príkrmy z DM.

Dehydrované polievky

Ak si polievkový typ, môžeš siahnuť po Natur polievkach od Podravky. Teraz majú v Tescu po 99 centov. Odskúšali sme a chutia naozaj výborne.

Rovnako chutná je aj pestrá polievková zmes Mánya z Lidlu.
Chutí nám aj polievka v konzerve od DM, pridám trochu vodu, zohrejem a mám hotovo 🙂 . Odskúšanú máme hráškovú so zeleninou a šošovicovú so zemiakmi.

Zdravé instantné polievky má značka Damodara. Mne až tak veľmi nechutia. Deťom sa zase nepozdáva tvar, ale pre hrebeňovkárov to môže byť dobrá voľba. Cena je prijateľná, stačí zaliať vodou a sú naozaj sýte.

Pár rýchlych nápadov mám aj pre tých, ktorým sa chce variť:
– červená alebo zelená šošovica na cibuľke, mrkva, zemiak, koreniny podľa chuti. Alebo čisto zeleninová varianta:
– mrkva, brokolica, kaleráb, každý podľa chuti…
Na ručné krájanie zeleniny mám nového kamoša, ktorý je fakt super 😀 . Len pozor na decká, aby si z toho nespravili hračku!

Chutný vývar (slepačí aj hovädzí) alebo husté sýte polievky ako hrachová či šošovicová sú v ponuke českej značky hotových jedál Expresmenu.

Hlavné jedlo

Ako hlavné jedlo na kemping sa nám zatiaľ najviac osvedčili hotové jedlá už zo spomínaného českého Expresmenu. Praktické, rýchle a naozaj chutné. Výhodné sú 2-porciové balenia. Aj pre veľkých jedákov postačujúce a sýte 🙂 . Aj vegetariánske 😉 . A čo nás veľmi teší, všetky jedlá sú bez konzervantov a ponuku neustále rozširujú.

Rôzne druhy expedičnej stravy nájdeš vo 4camping.

Prílohy

K mäsu s omáčkou spravíme už len prílohu, opäť podľa aktuálnej chuti. Hodia sa cestoviny, ryža vo varnom sáčku, bulgur, quinoa alebo najrýchlejší je kuskus, ktorý stačí zaliať horúcou vodou.


Expresmenu má v ponuke tiež sladké kaše, ktoré výborne chutia aj za studena. Po výdatnom obede tak máš postarané o lahodný dezert.

Ak si z tých, čo majú radi čisté mäso bez omáčok, nezúfaj, aj pre teba majú bohatú ponuku. V podstate si od tejto jednej značky vieš zabezpečiť komplet stravu od raňajok po večeru. Jedinou nevýhodou týchto pokrmov je, že sú hotové a teda ťažké. Na turistiku s batohom, kde počítate každý gram je lepšou voľbou sušené mäso 😉 Ale ak cestuješ autom, nie je o čom premýšľať.

Otestované máme aj vegetariánske hotové jedlá z DM – chutné tiež za studena. Výber nie je až taký široký, ale ak zháňaš cestovné jedlo na poslednú chvíľu, drogéria DM to istí 😉

Rôzne použiteľné konzervy ako “slepica na smotane” alebo “maďarský guláš” nájdeš aj v hocijakom obchode. Naposledy som v Bille kúpila segedín a plnenú kapustu od Naturfarm – mali v akcii 🙂 .

Hotové jedlá má aj Bonduelle a chutia nám aj pri izbovej teplote, bez ďalšieho ohrievania.

Vákuovo balené jedla, ktoré netreba chladiť kupujem v DMke. Konkrétne tofu, vege burgre a párky. Vychválil ich aj môj mäsožravý manžel 😀

Pokiaľ máš vo výbave panvičku, odporúčam tiež falafel v prášku. Zaleješ vodou, vytvaruješ guličky, vypražíš a chutné jedlo máš hotové. Kúpiš v DMke alebo na eshope Prezdravie.sk.

V pomere cena/výber/sýtosť sú fajn aj hotové jedlá Lunter. Malou nevýhodou je, že ich treba chladiť.

Večera

V prípade, že ti nestačí chlebík s nátierkou, či len nejaký suchý zobanec, vyskúšaj plnené tortellini. Ide o ľahký dehydrovaný výrobok, vhodný aj ako turistická strava do batohu. Nepotrebujú chladničku a sú chutnejšie než čisté cestoviny. A opäť, pokiaľ cestuješ autom, pribalíš omáčku v skle a večera (takmer) ako z reštaurácie je na svete.

Plnené tortellini ponúkajú viaceré značky. Nám najviac chutia syrové, šunkové a špenát+ricota od značky Alibert.

Okrem klasických cestovín vieš kúpiť aj cestoviny z červenej repy, šošovice a podobne. Ak sa vyhýbaš sacharidom v DMke zoženieš aj proteínové a sú super sýte.

Na cestách alebo na chate radi varíme aj červenú šošovicu, tá je rýchlo hotová. Na cibuľke s menším množstvom vody. Ideálna s chlebíkom alebo aj s párkom, ak nejaký po ceste zoženieme 🙂

Príslušenstvo:

Malé náradie som sprivatizovala z detskej Ikea kuchynky.
Doska na krájanie, strúhadlo na syr, silikónové slamky zoženiete kdekoľvek.
Potraviny máme vo vodeodolnej bedni. Aj keď ju nestihnem schovať na noc a príde búrka, všetko je v bezpečí. Mohli by mať aj v Hornbachu a podobných obchodoch.

Väčšina jedál na kemping a cesty máme teda bez chladničky. S chladničkou sa však možnosti výrazne rozširujú. V lepších kempoch je chladnička k dispozícii v erárnej kuchynke alebo na recepcii.

Ak chceš vlastnú, my práve vyberáme tak sa podelím o skúsenosť.
Lowcost riešenie, čo všetci poznáme, sú polystyrénové boxy, kde sa vkladá ľadová výplň a vydrží to aspoň kým dorazíš do cieľa. takú sme mali do teraz.

Autochladnička na 12V aj do siete. Zapojíš do auta alebo do el.prípojky v kempe. Cena cca 60-70€.
Chladí vraj o 20°C menej ako je okolie.
Ak v kempe schytáme miesto bez elektriny, nezapojíme ju. Ale plánujeme ju kúpiť 🙂 .

Chladnička s kompresorom je drahšia (od 300€), ale výkonná. Nemám s ňou absolútne žiadnu skúsenosť. Myslím, že sa oplatí skôr pre dlhodobý kemping, napríklad v Chorvátsku. V Alpách v doline totiž chladničku až tak veľmi nepotrebuješ 🙂 .

Froggywear.sk