Už si videl náš posezónny VÝPREDAJ?  Doprava zdarma 🙂

Úvod Blog Pánske merino tričká s krátkym rukávom – tvoj sprievodca výberom

Pánske merino tričká s krátkym rukávom – tvoj sprievodca výberom

ako vybrat panske merino tricko

Kupovať funkčné merino tričká s krátkym rukávom cez internet nie je práve žiaden med lízať. Na fotkách vyzerajú viac-menej rovnako, jediný rozdiel vidíš tak maximálne vo farbe či vzore a po ruke nie je žiadna dobrá duša, ktorá by ti poradila, ba ani skúšobná kabínka, kde by si otestoval na vlastnej postave, ktoré ti sadne.

Úplne ti rozumieme. Máme v ponuke viac druhov materiálov, strihov a spolu skoro 15 farebných odtieňov. Nejednému z vás sme isto už narobili ďalšie vrásky na čele počas vyberania merino trička.

Preto sme napísali tento článok ako pomôcku, ktorá by ti do tejto temnej problematiky vniesla aspoň trošičku svetla a pomohla ti v rozhodovaní. Pretože vieme, že nič nie je lepšie, než kvalitné merino tričko s krátkym rukávom, ktoré zo seba nedáš dole ako je sezóna dlhá, a ktoré ťa nezradí ani v tých najťažších situáciách (romantické rande, nečakaný šprint za autobusom či trojdňová hrebeňovka).

Takže poďme na to – pánske merino tričko Poltár, Dargov, Salatín, Drienov alebo Holíč – ktoré je práve pre teba tou správnou voľbou?

pánske merino športové
Tričko Poltár
pánske merino tričko s elastánom
Tričko Salatín
Tričko merino casual
Tričko Dargov
merino tričko s véčkovým výstrihom
Tričko Drienov
námornícke merino tričko
Tričko Holíč

 

 

 

 

 

Merino tričko Poltár – úzky strih, vhodné na pohyb, šport a do trópov.pánske merino športové

Poltár je tričko ušité zo stopercentnej merino vlny s počtom mikrónov 16.5 (pre tých, čo netušia, čo sú to mikróny a ich význam, dozvieš sa to dole v článku v častých otázkach). Je ako stvorené na aktivity, pri ktorých sa budeš viac hýbať a potiť. Turistika, viacdňové pochody, cestovanie v teplejšom počasí alebo do exotiky, kde sa potíš už len tým, že dýchaš.

Má totiž užší, tzv. slimfit strih – na telo a športový typ rukávu (rzv. raglan). Povedané inými slovami, prilieha na telo, nebude ti plantať.

Aby funkčné tričká lepšie odvádzali pot, mali by byť na telo. Preto rátaj s tým, že toto tričko ťa má „obťahovať”.

Na druhej strane, ak sa plánuješ veľa pohybovať s ruksakom na chrbte, tričko, ktoré prilieha na telo a nikde neplantá, je oveľa praktickejšia voľba.

Ponúkame ich v dvoch variantoch:

Ľahučký 150 gramový úplet je ideálny na upotené letné dni, do exotiky alebo ako prvá vrstva v chladnejšom počasí. Merino tričká Poltár v tomto variante sú tenšie a ľahučké. Máme ich pre teba v odtieňoch červená, oceľovo modrá, modrý petrolej, svetlobéžová a zelený melír, ktorý zvládne schovať aj fľaky. Dvojfarebná varianta trička na fotke vznikla na žiadosť zákazníka. Môžeš ho mať aj ty, stačí uviesť v poznámke objednávky 😉

Stredne hrubý 200 gramový úplet je vhodný na celoročné nosenie, pocitovo sú o trošku hrubšie. Môžeš si vybrať spomedzi farebných odtieňov: tmavomodrá, svetlosivý melír, tmavosivý melír a čierna.

Merino tričko Dargov – léžerny casual strih, na bežné nosenie.

Tričko merino casual

Dargov je z rovnakého materiálu ako pánske merino tričko Poltár – zo stopercentnej merino vlny, s počtom mikrónov 16.5 (význam mikrónov sa dozvieš dole v článku). Ponúkame ti ho v dvoch prevedeniach – v tenšom 150 gramovom úplete na teplejšie počasie a v stredne hrubom 200 gramovom úplete na celoročné nosenie. Dokonca aj farebné odtiene sú rovnaké ako v prípade Poltáru.

Aký je teda medzi nimi rozdiel?

V strihu a vo funkcii.

Dargov totiž nemá športový strih, ktorý ti bude obopínať postavu ani športový rukáv. Má štandardné rukávy, na tele ani pod pazuchami nemá byť obtiahnutý (ak si teda nekúpiš o číslo menšiu veľkosť 🙂 Je v casual strihu, na aký si zvyknutý pri bežných bavlnených tričkách.

Toto merino tričko má voľnejší strih a je vhodnejšie skôr na bežné nosenie, výlety a cestovanie. Záujem o tento produkt natoľko stúpol, že v počte predaných kusov pomaly vytláča na druhú priečku tričko Poltár.

Milovníci merino vlny si totiž tento výnimočný antibakteriálny a nepáchnuci materiál obľúbili do takej miery, že my, výrobcovia, sme sa prispôsobili a začali sme šiť tričká z merino vlny aj na bežné nosenie, teda do práce, na prechádzku so psom, na rodinné stretnutie a podobne.

Veľkej obľube sa teší aj u mužov, ktorí sa necítia komfortne v úzkych strihoch tričiek Poltár alebo Salatín.

Merino tričko Salatín – užší strih, no vďaka elastánu pružnejší. Na šport aj cestovanie.

pánske merino tričko s elastánom

Tričko Salatín je ušitý z 95%-nej merino vlny a 5% elastanu, s počtom mikrónov 19 (význam mikrónov si prečítaj dole v článku). Na čo je dobrá elastanová prímes? Nie, nemusíš mať naozaj obavy, skvelé funkčné vlastnosti merino vlny jeho prítomnosť nezníži, ako sa toho neznalí problematiky obávajú. Práve naopak.

Vďaka prímesi elastanu sa tričko Salatín lepšie prispôsobí tvojej postave, je super strečové, elastickejšie než Poltár zo stopercentnej merino vlny.

Merino tričká s elastanom odporúčame hlavne tým mužom, ktorí majú vypracovaný hrudník, bicepsy alebo široké ramená alebo niekde nejaké kilečko navyše. Budú sa v ňom jednoducho cítiť pohodlnejšie. Rovnako sa lepšie prispôsobí pohybovým aktivitám, kde sa od teba očakáva viac pohybu, ako je len kráčanie či fasthiking s batohom na chrbte. Salatín je elastický aj do dĺžky, čo v praxi znamená, že ho odporúčame práve na bicykel, kde zvykne tričko vyliezať z nohavíc a ďalšie športy, kde budeš naťahovať ruky do výšky a mohol by si natrafiť na rovnaký problém.

Salatín je na tom strihovo rovnako ako pánske merino tričko Poltár, čiže ho môžeš používať na aktivity, kde sa očakávajú vedrá potu alebo na cestovanie či trekovanie s batohom na chrbte.

Ponúkame ti ho v prevedení s gramážou úpletu 180 gramov a v týchto farbách: limetková, svetlosivá, tmavočervená, krémova (natur), zelený petrolej a čierna.

Táto gramáž trička je univerzálna, úplne v pohode si ho môžeš obliecť do horúčav aj ako prvú vrstvu v zime.

Merino tričko Drienov – casual strih na bežné nosenie pre milovníkov véčkových výstrihov.

merino tričko s véčkovým výstrihom

Tričko Drienov je rovnako ako Poltár či Dargov z rovnakej 100%nej merino vlny, 16.5 mikrónov a teda aj výber farieb a hrúbky materiálu je rovnaký.

V čom je teda rozdiel?

Drienov je na tom strihovo rovnako ako Dargov, teda casual strih, bez športového raglanového rukávu či obtiahnutého trupu.

Jediný rozdiel je vo výstrihu. Tričko Drienov sa hrdí elegantným véčkovým výstrihom. Jedni ho milujú, iní nenávidia. Do ponuky sme doplnili aj tento typ trička na základe požiadaviek z radov zákazníkov (zrejme práve milovníkov véčka 🙂 Či si ho oblečieš do práce, na rande, do školy alebo na pivo, to necháme už na teba 🙂

Merino tričko Holíč – casual strih na bežné nosenie pre milovníkov pruhovaných tričiek.

námornícke merino tričko

Tričko Holíč je z našej limitovanej ponuky letných námorníckych tričiek s prúžkami.

Strihovo je na tom rovnako ako tričko Dargov. Teda ležérne voľnejšie tričko bez športových rukávov.

Čo sa týka zloženia materiálu, je to 100%-ná merino vlna, tenkého 150 gramového prevedenia. Námornícke prúžky sme si dali upliesť priamo v Taliansku. Froggywear ako jedna z mála značiek na trhu s merino oblečením ti ponúka aj pásiky.

Ak chceš niečo veselšie ako jednofarebné tričko, tvoja voľba môžu byť práve prúžky a môžeš sa zladiť aj s frajerkou či manželkou 🙂 Pozor, ponuka je obmedzená do vypredania zásob materiálu.

Časté otázky pri výbere merino trička:

1. Nechce sa mi študovať rozdiely. Môžem si vybrať merino tričko podľa obľúbenej farby?

Určite si pri výbere trička premysli nielen to, na aké aktivity ho budeš nosiť, ale aj či ho budeš nosiť celoročne, vyslovene do horúčav či na prechodné obdobie.

Do horúceho slnečného počasia určite neodporúčame tmavé matné farby ako je čierna a tmavomodrá. Aj keď, konzervatívcom ťažko vysvetľovať, že čierna v lete výpek iba znásobí. Tmavé farby priťahujú slnko a bude ti tak ešte teplejšie. Tričko sa síce vyschne rýchlejšie, ale odporúčame voliť radšej kompromis.

2. Čo sú to tie mikróny?

Počet mikrónov udáva hrúbku vlákna vlny. Čím menšie číslo, tým je vlna jemnejšia. Vlas vlny merino má hrúbku 15 až 25 mikrónov. Najjemnejšia merino vlna, z akej vieš v súčasnosti dostať kúpiť tričko má 16.5 tzn. superfine. Tento druh je vhodný aj pre atopikov. Väčšina ľudí začína cítiť škrabanie pri vláknach silnejších než 28 mikrometrov. Tenšie vlákna neškriabu, pretože sa pri kontakte s pokožkou ohýbajú. Každý výrobca používa inak jemnú merino vlnu (obvykle 17.5 až 19 mikrón a viac) a nie každý počet mikrónov uvádza. V našej ponuke nájdeš práve super jemné tričká s hrúbkou vlasu 16.5 (tenké a celoročné) alebo 19 mikrónové (tričká a spodné prádlo s elastanom, alebo zimné termoprádlo).

3. Akú farbu odporúčate na leto, keď sa budem veľa potiť? Mám obavy z mokrých fľakov pod pazuchami.

Ak sa budeš potiť v teréne, odporúčame zvoliť čo najsvetlejšiu farbu. Čím svetlejšia, tým menej teplo ti v tričku bude. Navyše, merino je aj UV odolné, takže ak tráviš veľa času vonku na priamom slnku a pri tom sa hýbeš (hrebeňová turistika, detské ihriská, práca v teréne), nie je na škodu zvoliť tenký (150 gramový) dlhý rukáv. Ten ťa ušetrí aj od častého krémovania. Nie vždy sa fľakom vyhneš, ale svetlým tenkým odtieňom ich tvorbe predchádzaš.

Ak chceš tričko skôr na formálne nosenie a nie na pohyb (práca, kancelária, bežné nosenie atď), môžeš zvoliť aj tmavšie farby v 200 gramovom prevedení, na ktorých fľaky ľahšie zaniknú.

4. Hľadám tričko primárne na turistiku, ktoré to je?

Tričko Poltár alebo Salatín. Poltár je ultra jemný, ideálny pre tých, čo kupujú prvé merino a s vlnou nemajú žiadnu skúsenosť. Salatín zase ultra pružný, širšie využitie v športe, ocenia ho tí, čo nejaké to merino tričko už vlastnia.

5. Chcem tričko primárne na bežné nosenie, na hory ani turistiku nechodím. Ktoré to je?

Tričko Dargov alebo Drienov. Strih nie je na telo, pod pazuchami ťa nebude obťahovať, takže prípadné škvrny od potu nie sú hneď vidieť. Dargov má okrúhly výstrih, Drienov véčkový.

6. Oslovilo ma tričko Salatín, obsahuje však 5% elastánu, bojím sa, že nebude spĺňať účel (napr. bude viac páchnuť)?

Zložka elastánu je v tomto prípade tak zanedbateľná, že obavy sú absolútne neopodstatnené a plynú z chýbajúcich skúseností s používaním. Elastán dodáva merino vlne ešte viac pružnosti a poddajnosti, viď vyššie vlastnosti trička Salatín.

7. Našiel som tričko Poltár a Dargov, v ponuke sú rovnaké farby? aký je v nich rozdiel?

Stručne zhrnuté, ak chceš merino obtiahnuté na telo (na turistiku, šport, cestovanie, atď) vyberaj si Poltár. Ak ho naopak chceš nosiť ako bežné tričko, nie obtiahnuté a kupuješ ho hlavne kvôli tomu, že aj keď ho pár krát prepotíš, vieš, že nebude páchnuť potom a môžeš ho nosiť dlhšie, vyberaj si Dargov.

8. Nebude mi v lete v merino tričku teplo? Z merino vlny mám iba termoprádlo na lyžovanie.

Každé merino tričko má svoje určenie, podľa hrúbky – gramáže. Rovnako ako je rozdiel v tenkom bavlnenom oblečení a bavlnenej mikine, tak aj merino vlna a produkty z nej majú rôznu hrúbku – gramáž a podľa toho sú určené na to ktoré ročné obdobie. Kým lyžiarske termoprádlo z merino vlny je z nadýchaného materiálu gramáže 250gramov, tak tričká z merino vlny na leto sú naopak z tenkého 150 gramového úpletu. Merino vlna lepšie reguluje tvoju teplotu a prebytočná vlhkosť sa rýchlo odparí. Takže teplo ti v ňom nebude.

Froggywear.sk