Už si videl náš posezónny VÝPREDAJ?  Doprava zdarma 🙂

Úvod Blog Veľtrh ISPO 2017 v Mníchove bol prínosný

Veľtrh ISPO 2017 v Mníchove bol prínosný

veltrh ISPO

Na veľtrh ISPO sme sa tešili celý január. Ja, že konečne vypadnem z domu a nebudem sedieť za strojom a Tomáš, že konečne uvidí celý ten outdoor business.

Dôvod navštíviť veľtrh ISPO v Mníchove bol jednoznačný. Nájsť ďalších dodávateľov merino úpletov, aby sme tak mohli rozšíriť našu kolekciu produktov. Veľtrhov je viac, takže je potrebné sa trochu zorientovať, kde čo, kto, za koľko a ako ďaleko. Týždeň predtým sa v Mníchove konal veľtrh materiálov, to sme však zhodnotili, že nebude úplne pre nás, lebo 90% látok bude design a fashion. V lete sa koná ešte veľtrh vo Friedrichshafene, kde sa stanuje pri jazere, ale v lete máme kopec roboty (nie, že by bol február mŕtvý) a je to ešte o pár sto kilometrov ďalej ako Mníchov.

Veľtrh ISPO 2017

Nabudúce asi nebudeme vyrážať v sobotu, kedy sa menia lyžiarskej turnusy v Alpách, lebo už aj bez toho je to na hraniciach Rakúsko-Nemecko katastrofa. Úroveň predbiehania sa cez odstavný pruh asi ako na Slovensku.

ISPO je najväčší medzinárodný veľtrh športových potrieb a športovej módy. V roku 2017 bolo v Mníchove 2732 vystavovateľov z celého sveta a vyše 85 tisíc návštevníkov zo 120 krajín. Z toho okolo 300 vystavovateľov materiálov, ktorí nás zaujímali najviac.

Hovorilo sa aj o tom, aké je dôležité, aby bolo viac žien vo vedúcich pozíciach, keďže žena ako zákazníčka má iné potreby, ako muž zákazník a netýka sa to len farebného odtieňu.

Trvá to 4 dni a za ten čas len ťažko prejdete 15 pavilónov bez prípravy, tak aby to malo zmysel. Keď sa niekde zakecáte, trvá to aj polhodinu. U niektorých si treba vopred dohodnúť meeting, inak sa nebudú mať čas s vami ani baviť 🙂

Takže sme si spravili plán, kam pôjdeme primárne a kam až potom, keď nám ostane čas a energia.

veltrh ISPO
možnosti izolácie

Prekvapilo ma kvantum zastúpenia z Ázie. V niektorých pavilónoch boli len stánky typu Miletička, kde ste mohli zohnať všetko možné, samozrejme vám k tomu natlačia svoje logo.

veltrh ISPO

Prezentácia technológií a značiek bola na vysokej úrovni. Rokovacie stolíky, občerstvenie, niektoré veľké značky mali vlastné zasadačky kde sa riešil ten naozajstný business. Bolo celkom milé pozorovať 5tich chlapíkov v oblekoch pri jednom stole, na ktorom mali turistickú botu od Lowa, jeden rečnil a tí ďalší štyria ho počúvali.

veltrh ISPO
eVent

Bolo nutné však čeliť ázijským výrobcom, ktorí majú inú mentalitu ako Európania. Bolo to síce viac na úrovni ako na trhu v Indii, kde to funguje štýlom “everything is possible, my friend!”, ale keď ste náhodou prejavili záujem ísť sa pozrieť, čo majú na stánku, nedalo sa ich odbiť len tak niečím typu “my síce šijeme merino, ale zaujali nás aj vaše trojlaminátové textílie”.

veltrh ISPO
trojlaminát Dry-tex

Aj by sme si ušili pre zábavu nejakú tú technickú bundu, ale minimálne odbery pri týchto typoch sú tak veľké, že potom naozaj môžete rovno tých 500 metrov nechať priamo v Číne a dať z toho ušiť bundy. A keď vám príde kontajner niečoho, čo ste si vlastne neobjednali, ale súdruhovia to pochopili inak, tak máte smolu. A toto nie je náš cieľ.

Zhodli sme sa teda na tom, že sa budeme sústrediť na dodávateľov z EÚ a trošku viac presnoríme ich možnosti.

A najlepšie príležitosti na presnorenie sú práve na veľtrhu, kde majú veľké šanóny so vzorkami. Cez maily sa to dohaduje veľmi ťažko, keď výrobca má 20 druhov a nie je úplne jasné, čo hľadáte. Na priamo si to možno ohmatať predtým, ako si objednáme 60 metrov z jednej farby a z jedného typu.

Takže sme sa zastavili u nášho talianskeho dodávateľa extra hladkých úpletov a vydolovali sme z nich ďalšie možnosti na strednú vrstvu. V krátkom čase nám pošlú vzorky a 3 metre na výrobu prototypu technickej mikiny. Budeme testovať ako sa správa materiál pri nosení a vyladí sa proces výroby. Výroba rolky trvá potom ďalšie 3 mesiace, takže na budúcu jeseň to už budeme môcť aj predávať na e-shope.

Druhý nádejný dodávateľ materiálu na výrobu strednej vrstvy, ktorý je schopný predať nám menej ako 100 metrov je tiež z Talianska. Na ich stánku som mala dohodnuté stretnutie vopred. Takisto si počkáme na vzorky a cenníky a pár metrov na ušitie prototypu.

veltrh ISPO
výrobca strojov na podlepovanie švov a iných špecialitiek
veltrh ISPO
Výrobca, ktorý mal aj merino úplety, ale Made in Korea.
IMG_20170205_171851001
stánok Northface
veltrh ISPO
Gore prezentácia, kde robot pohyboval s bundou, kde na ňu napršalo, potom vodu otriasol. Bolo to mierne oničom, ale zaujalo, lebo tam stálo kopec ľudí, ktorí si robili videá.
Veltrh ISPO
Polartec
veltrh ISPO
Juki – japonský výrobca priemyselných šijaích strojov
IMG_20170205_173943923_HDR
YKK pozná snáď každý
Veltrh ISPO
Petzl mal pekné billboardy
veltrh ISPO
Švajčiarsky výrobca vlnených izolácií
veltrh ISPO
Dámska fashion značka funkčného prádla Karitraa

veltrh ISPO

Našu účasť hodnotím veľmi pozitívne. Napriek tomu, že spočiatku to vyzeralo, že ani nepôjdeme nikam (bola som chorá, dostala som antibiotiká, porouchalo sa nám auto), nakoniec sme si povedali, že sme sa na to tešili mesiac a prípadné prekážky netreba brať moc vážne.

Z Mníchova sme nevideli nič, okrem metra a jednej ulice, smerujúcej z ubytka. Nie, že by mi to vadilo, ale keďže som v minulosti bola závislá na cestovaní, prišlo mi to mierne vtipné, ako sa veci menia. Konečne som pochopila, aké únavné môžu byť business cesty a že je fajn byť opäť doma.

Tešíme sa na nové vzorky a ďalšie produkty v našej ponuke!

Froggywear.sk