Už si videl náš posezónny VÝPREDAJ?  Doprava zdarma 🙂

Úvod Blog 5 tipov ako obliecť dieťa v zime do nosiča

5 tipov ako obliecť dieťa v zime do nosiča

Večnú dilemu ako obliecť dieťa v chladnom počasí do nosiča alebo do šatky budeš mať po prečítaní tohto článku konečne vyjasnenú. Poradíme ti ako drobca obliecť tak, aby nebol spotený, no ani mu nehrozilo prechladnutie.

Počúvaš od babičiek, tetušiek, susediek, že mu treba poriadne hrubý sveter, bundu, skafander? 😀 Inak ti skrz na skrz (pri pätnástich stupňoch nad nulou) zmrzne. Natlačiť ho v tom hrubom oblečení do nosiča je ale hotové mučenie pre všetkých zúčastnených. Máš obavy, či mu nebude chladno, ak ho poriadne nezababušíš, no po príchode domov je často celé spotené? A ty netušíš, aká je tá „správna miera”, aby ste sa obaja pri nosení cítili komfortne?

1. Menej je viac alias teória výhrevného telesa

Nezabúdaj na to, že pri nosení si s drobcom navzájom odovzdávate teplo. Spoločná termoregulácia skvele funguje, jeden druhému viete poslúžiť ako efektívny radiátor 😉 No len za tých okolností, že sa vaše telesné teplo nemusí „prebíjať” cez hrubé vrstvy oblečenia. Inými slovami, čím menej vrstiev s dieťatkom medzi sebou máte, tým lepšie sa spoločne zahrejete. Ergonosič či šatka sú navyše tiež ďalšou vrstvou oblečenia a spolu s tvojim telom bábätku poskytujú teplo.

Ak je dieťa príliš naobliekané, zle sa do nosiča podsádza a je z toho zbytočne nervózne a nepokojné. Preto ho radšej obleč do viacerých tenších vrstiev než do hrubého overalu či bundy. Potom sa spoločne zababušte do tvojej teplej, neprefúkavej nosičskej bundy. Ak je veľmi chladno, pod bundu si môžeš dať aj nosičskú mikinu. A tieto vrstvy chránia vás oboch.

Toto platí pre maličké deti, ktoré ešte nechodia a neplánuješ ich počas nosenia (napr. na prechádzke či turistike) vykladať z nosiča či zo šatky (pokiaľ to nie je absolútne nevyhnutné).

No ak máš malého duracellka, alebo ho skrátka plánuješ v zime zo šatky či nosiča vyberať, maj so sebou vždy aj overal alebo iné vrstvy. Tie mu v prípade potreby oblečieš. Je samozrejme rozdiel, či máš pármesačného nosenca alebo štvornožkujúce torpédo, od ktorého očakávaš, že sa vonku bude venčiť na nejakej deke či hojdať v hojdačke.

2. Praktické vrstvenie

Vrstvenie je praktické aj pri premenlivom počasí. Aj v prípade keď striedaš pobyt v chlade s teplom (napríklad z vonku vojdeš do prekúrenej čakárne u lekára). V takom prípade totiž vyzliekaš a obliekaš len spoločné vrchné vrstvy (tvoju mikinu či bundu). Tak bábo z nosiča alebo šatky nemusíš ani vyberať.

Ak ho však plánuješ vyberať z nosiča či šatky (vyjdeš z domu na parkovisko a tam ho nakladáš do autosedačky), odporúčam ho obliecť tak, ako pôjde rovno do nosiča – bez overalov a hrubých svetrov. Obaja si môžete dať mikinu a na vás spoločne nosičskú bundu. Tú pri aute, v obchode či u lekára jednoducho vyzlečieš. Ak sa ti v aute zdá zima, prehoď cez drobca v autosedačke hrubšiu deku.

3. Funkčné kúsky z merino vlny

Pod spoločnú vrchnú vrstvu sa mi osvedčilo obliekať mojim synom bodýčka a tepláky. Polodupačky veľmi neodporúčam. Fixne našité chodidlá môžu drobca nepríjemne ťahať. Nakoľko stred tela sa pri nosení zahreje, jedna vrstva mu celkom stačí. Ak je von fakt kosa, na túto prvú vrstvu natiahni ešte flisový overal a je to.

Merino kukla pre deti

Ak máš zábrany obliecť dieťa do nosiča takto „naľahko”, vedz, že funkčné kúsky – napríklad tie z merino vlny, dokážu s termoreguláciou hotové zázraky. A to aj bez toho, aby boli hrubé a ťažkopádne.

Samozrejme, môžeš svoje dieťatko obliecť aj do bavlneného či iného oblečenia. Ale funkčné materiály, ako je merino vlna, mu poskytujú lepší tepelný komfort. Tým ho chránia aj pred podchladením či prehriatím. Čiastočne dokážu regulovať teplotu, čiže v teple chladia a v zime naopak hrejú. Nezadržujú vlhkosť a netreba ich tak často prezliekať a kontrolovať, či nie je dieťatko spotené a nenachladne.

Merino vlna má aj ďalšie unikátne vlastnosti – a ak si zablúdila na našu stránku, asi už vieš aké. No pre osvieženie pamäti – je antibakteriálna, nezapácha, hreje aj keď je trochu vlhká, rýchlo schne a pomerne ľahko sa udržiava.

A hoci je merino oblečenie drahšie, počiatočná investícia sa ti z dlhodobého hľadiska vráti. Väčšina merino kúskov pre deti (z našej dielne) rastú spolu s dieťaťom. Okrem toho na desať bavlnených bodýčiek ti stačia dve rastúce z merino vlny. Nemusíš ich tak často obmieňať, stačí vyvetrať 🙂 (ak teda zrovna na seba dieťa nevyklopí plnú misku raňajkovej kaše 🙂 Sú kvalitné a čo-to vydržia. Neskôr vynosí mladší súrodenec, bratranec, kamarátkine bábo, atď… 🙂

4. Zatepli hlavne to čo trčí – hlávka a nôžky

Pri obliekaní si daj pozor na tie časti tela, ktoré má dieťatko odhalené a môžu trčať z nosiacej pomôcky – a to na hlavu, krk, plecia, nohy či ruky. Tie treba naobliekať. Poriadne.

Ideálnym riešením na ochránenie hlavičky a zátylku je kukla, spojenie čiapky a nákrčníku. Ja na ňu nedám dopustiť. Siaha až po plecia a optimálne chráni aj čelo a dutiny. Dieťa si ju nevie strhnúť tak bleskovo ako čiapku (vieme svoje 🙂 a okolo krku väčšinou neprekáža ako šál.

 

V aute to riešim tenkou čiapkou a až v cieľovej rovinke vymením čiapočku za kuklu.

Na nožičky sa hodia hrubšie ponožky, capačky Hôrky a tiež návleky Bojnice, ktoré podľa potreby rýchlo natiahneš a stiahneš.

Mimochodom, návleky môžeš vo výnimočných prípadoch použiť aj na ruky. Aj keď pre mňa nie sú ako ochrana horných končatín práve optimálnym riešením. Radšej bábätku obliekam ešte jednu, hrubšiu vrstvu oblečenia, mikinu či tričko a potom si oblečiem tenšiu spoločnú vrstvu. V núdzovom prípade môžeš dieťatku obliecť mikinu na zips rozopnutú cez ruky na šatke či nosiči. Ruky a ramená bude mať príjemne v teple a nemusíš mať obavy, že mu bude zima.

To, či drobcovi nie je zima ani príliš teplo zistíš dotykom na zátylku. Pozor, chladnejšie ruky či tvár automaticky nemusia znamenať, že je mu zima.

5. Tip na nezaplatenie pre zablatené nožičky

Ak nosíš malého chodca, asi dôverne poznáš nočnú moru nosiacich mám – dieťa, ktoré sa začne so zablatenými, mokrými nohami stoj čo stoj náhle pýtať do nosiča. Prekérnu situáciu a neblahú perspektívu tvojho špinavého oblečenia elegantne vyriešiš nemocničnými návlekmi alebo igelitovými vreckami, ktoré natiahneš na topánky. Mám odskúšané 😉

Froggywear.sk