Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Šikla by sa ti dobrodružná dovolenka? Spoznaj austrálsky Queensland!

Šikla by sa ti dobrodružná dovolenka? Spoznaj austrálsky Queensland!

dovolenka queensland

Austrália – to nie sú len klokany a opera v Sydney. Ale aj dobrodružstvami nabitý Queensland. Môžeš tu trekovať pomedzi bizarné skalnaté útvary, potápať sa s delfínmi či rajami alebo si skúsiť život Robinsona na opustenom ostrove.

Šnorchlovanie v tyrkysovej lagúne Lady Musgrave Island

Navštíviť Austráliu a nevidieť na vlastné oči Veľkú koralovú bariéru pri jej pobreží? To akoby si u protinožcov ani nebol. Najrozsiahlejší koralový ekosystém na svete, ktorý má jedinečnú štruktúru živých organizmov, viditeľnú aj z vesmíru, je jedným z prírodných divov sveta a zážitok na celý život. Veľká koralová bariéra chránená od roku 1981 UNESCO pozostáva z 2900 individuálnych útesov a 900 ostrovov, ktoré sa tiahnu pozdĺž severovýchodného austrálskeho pobrežia v úctyhodnej dĺžke 2600 kilometrov.

Ostrov Lady Musgrave
Ostrov Lady Musgrave

Ostrov Lady Musgrave

Jedným z ostrovov je aj Lady Musgrave Island, pomenovaný podľa manželky niekdajšieho guvernéra Queenslandu, Anthonyho Musgraveho. Piesočnatý ostrovček má rozlohu len 14 hektárov, no obklopujú ho neskutočné podmorské scenérie. Lagúna je domovom vyše 300 druhov unikátne sfarbených rýb a 350 druhov koralov. Na ostrov sa dostaneš pomerne jednoducho za 90 minút rýchlym katamaránom z mestečka Town of 1770 (na východnom pobreží, na polceste medzi Bundabergom a Gladstone).

Polouzavretá koralová lagúna patrí medzi najvyhľadávanejšie miesta pre šnorchlovanie a potápanie na svete pre všetkých, ktorých fascinuje podmorský svet. Organizujú sa sem celodenné výlety s pestrým programom – okrem šnorchlovania a potápania v chránenej zóne priezračnej lagúny tu môžeš aj rybárčiť alebo len tak oddychovať na plávajúcom pontóne. Ak sa ti nebude chcieť odísť, ostrov ponúka aj možnosť kempovania, miesto si však musíš rezervovať vopred.

Robinsonom na poloopustenom ostrove Hook Island

Tak tento zážitok je pre všetkých, ktorí balansujú na pokraji syndrómu vyhorenia, v kútiku duše nenávidia svoj mobilný telefón a počítač by najradšej utopili v najbližšom kanáli. Ak tvojim snom je stať sa na chvíľu nezastihnuteľným, prebudiť pradávne ľudské inštinkty otupené pohodlím a technológiami moderného sveta, vyber sa na pár nocí na poloopustený ostrov Hook Island v súostroví Whitsunday Islands.

hook island queensland
Hook Island

Všetku elektrinu tu vyrába len generátor a zabudni na wifi. Kompenzácia? Izolované panenské pláže s nádhernými scenériami, excelentné miesta na šnorchlovanie a potápanie, tajné skryté zátoky, ideálne podmienky na plachtenie a kajakovanie a príležitosť vidieť divé zvieratá ako sú morskí orli, korytnačky, delfíny či raje.

hook island queensland
Hook Island

Ak ti Hook Island pripadá ešte stále „príliš civilizovaný”, dávame ti do pozornosti iné susediace ostrovy, na ktorých skutočne nenájdeš ani nohy. Sú zásobované iba pitnou vodou a spať môžeš v bush kempoch.

hook island queensland
Hook Island

Turistika v národnom parku Girraween

Scenéria, ktorá ti bude pripadať ako kulisy z nejakého dobrodružného filmu. Masívne žulové monolity, ktoré balansujú na hladkom základe, nápadité
skalnaté klenby, zaoblené balvany týčiace sa do výšky – jeden pripomína futbalovú loptu, ďalší zasa zuby. Pokojné skalné jazierka, úchvatné panoramatické výhľady, eukalyptové lesy, pestrofarebné kvety a trávnaté čistiny s potôčikmi, ktoré sa vinú pomedzi gigantické skaliská – vitaj v pozoruhodnom národnom parku Girraween, približne 190 km západne od Brisbane.

Girraween National park
Girraween Národný park

Hoci neveľký park pripomínajúci obrovský žulový hrad má rozlohu len 118 km2, každý jeho centimeter ti bude vyrážať dych. Jeho priemerné vyvýšenie je 900 metrov, no mnohé skalnaté vežičky a kopuly dosahujú až do výšky 1100 metrov. Žulové plošiny sa pritom údajne „zrodili” už pred úctyhodnými 200 miliónmi rokov a na nechránenej žule sa potom vytvorili skalnaté zoskupenia tých najbizarnejších tvarov a obrysov.

Girraween National park
Girraween národný park

Národný park je vyhľadávaný najmä pre milovníkov turistiky, nájdeš tu 17 kilometrov turistických chodníkov pre všetky vekové kategórie. Naj-ikonickejšie miesta a vrcholy sú The Pyramids, Castle Rock, Mt Norman, Turtle Rock, Granit Arch a ďalšie jedinečné útvary. Okrem toho, že na túre v národnom parku Girraween si môžeš dať slušne do tela, dych ti vyrazí tá rôznorodá fauna a flóra. Na štarte si budú pravdepodobne robiť spoločnosť klokany a keď sa budeš štverať k balvanom, možno stretneš aj hady úctyhodných rozmerov. No to, či sú nebezpečné, radšej nezisťuj.

Girraween National park
Girraween národný park

Leňošenie na zamatovo bielej pláži v zátoke Hill Inlet

Za gýčovo bielymi plážami sa vydaj na ostrovy Whitsunday Islands, konkrétne na ostrov s rovnomenným názvom a ospevovanou plážou Whiteheaven beach. Na jej severnom okraji objavíš Hill Inlet, nádherne sfarbenú zátoku s tyrkysovou vodou a bielym kremičitým pieskom, ktorý ťa nikdy nepopáli.

Hill Inlet
Hill Inlet

Spojenie bieleho piesku a blankytnej vody je úžasnou mozaikou pre tvoje oči. Toto miesto ťa presvedčí, že aj sladké ničnerobenie vie byť dobrodružstvom. Priprav si však dostatočnú pamäť vo svojom foťáku či smartfóne, pretože toto miesto je jednak neskutočne fotogenické a za druhé, pravdepodobne sa do tohto vzdialeného kútu sveta už druhýkrát v živote nedostaneš.

Whiteheaven beach
Whiteheaven beach
Froggywear.sk