Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Dobrodružná dovolenka na Islande a 5 najlepších turistických trás na ostrove

Dobrodružná dovolenka na Islande a 5 najlepších turistických trás na ostrove

dovolenka Island

Máte vo svojom okolí niekoho, kto ešte nebol na dovolenke na Islande? V poslednom čase sú letenky na Island naozaj lacné tak to veľa ľudí chce využiť. Malý ale za to drsný ostrov ponúka veľa nevšedných prírodných krás.

Kedy ísť na Island – to záleží od toho, čo chcete zažiť. Či už je to turistika, roadtrip na štýl poznávací zájazd alebo polárna žiara, jedno je isté: na počasie sa nikdy nedá spoliehať.

Na Islande žije aj Slovenka Tereza, ktorá sprevádza turistov. Spísala pre nás 5 najlepších turistických trás po Islande, ktoré by sa Vám mohli hodiť do itineráru.

1. Laugavegur 2 – 6 dní

Laugarvegur patrí medzi najznámejšie a najkrajšie treky Islandu. Väčšina turistov tento trek začína v Landmannalaugar a pokračuje smerom na Þórsmörk. Trek je dlhý 55 kilometrov a niektorí ho zvládnu aj za dva dni, no tak ako všetko na Islande, aj tento čas je veľmi relatívny, pretože je z veľkej časti ovplyvňovaný počasím. Počas tohto treku sa vám naskytnú pohľady na tie najkrajšie islandské scenérie. Uvidíte nádherné dúhové hory, prejdete cez ľadovce a možno objavíte aj krásne obsidiány. Prvou zastávkou je väčšinou Hrafnitnnusker, odtiaľ trek pokračuje ku jazeru Alftavatn, potom nasleduje cesta cez islandskú púšť až na Emstrur a to najlepšie na koniec – nádherný Þórsmörk.

Island dovolenka
Laugarvegur

2. Hengifoss 1 – 2 hodiny

Tento nenáročný trek zvládne úplne každý a vodopád, ku ktorému vedie táto cesta určite stojí za to. Skaly po ktorých steká vodopád Hengifoss vám odhalia aj obrovský kus histórie Islandu, pretože jednotlivé farebné vrstvy boli tvorené rozdielnymi výbuchmi sopiek od počiatku vzniku ostrova. Cestou ku vodopádu Hengifoss objavíte aj jeho menšieho brata Litlanesfoss, ktorý obklopujú čadičové stĺpy vulkanického pôvodu.

kedy ísť na Island
Hengifoss

3. Glymur 2 – 4 hodiny

Glymur bol kedysi najvyšší vodopád, no prednedávnom ho akýsi vedec posunul až na druhé miesto, pretože údajne objavil pri ľadovci Vatnajökull vodopád, ktorý má viac ako 200 metrov. Ale to vám určite nemôže zabrániť v tom, aby ste sa vydali na tento nádherný a jemne dobrodružný hike. Cestu ku vodopádu Glymur začnete prejdením cez rieku Botnsá na ktorej je položený kmeň stromu a lano. Práve tu sa začne vaša dobrodružná cesta, ktorá skončí až na samom vrchole hory, pri vodopáde a je na vás, či sa rozhodnete prebrodiť riekou a vrátiť sa druhou stranou kaňonu, alebo zvolíte tú istú cestu aj naspäť. Počas hiku sa vám naskytne nádherný pohľad na fjord Hvalfjordur a tí odvážnejší môžu nakuknúť aj cez kraj cestičky a uvidieť hlboký kaňon ktorým tečie samotná rieka.

Island poznávací zájazd
Glymur

4. Hveragerdi 2 – 3 hodiny

Pre milovníkov horúcich prameňov je na Islande najvhodnejšia cesta ku teplej rieke pre mestečku Hveragerdi. Cesta začína 4 kilometre od centra Hveragerdi, kde zaparkujete auto, zbalíte si plavky a uterák a vyberiete sa do hôr, kde nájdete poklad v podobe kúpania sa v prírodne horúcej rieke. Celé okolie mesta Hveragerdi patrí jedno z mnohých geotermálnych oblastí na Islande. Je tiež známe pre pestovanie paradajok a pečenie tradičného islandského chleba priamo v zemi, ktorá je od prírody horúca

Island počasie
Hveragerdi

5. Mount Esja 2-4 hodiny

Najlepšou voľbou na prechádzku do prírody v okolí Reykjavíku je práve hora Esja, ktorá sa nachádza od hlavného mesta len 20 km. Najlepšie na tejto ceste na vrchol hory je to, že je dostupná takmer celý rok, čo sa o ostatných trekoch nedá povedať. Na parkovisku, odkiaľ začína cesta, sú vyznačené všetky cesty, ktoré vedú na vrchol hory a každý turista si môže zvoliť cestu podľa náročnosti. Z vrcholku hory sa vám naskytne nádherný pohľad na najsevernejšie hlavné mesto – Reykjavík. Tí lenivejší si z Reykjavíku môžu objednať taxi – helikoptéru, ktorá vás vyloží až na úplnom vrchole hory. Je mi však jasné, že to určite nebude váš prípad 🙂

dovolenka Island
Esjan

Tipy na turistické vybavenie:

90% pohodlia na Islande vám zabezpečí vaše oblečenie a tak je veľmi dôležité, čo si zbalíte. O zvyšných 10 % sa postará dobrá nálada. Tou najpodstatnejšou súčasťou vášho dobrodružného outfitu sú samozrejme topánky. Najvhodnejšia je vyššia pevná, turistická, nepremokavá obuv, pretože nie je nič horšie ako keď si na dovolenke vytknete členok, alebo vám do topánky natečie studená voda a vy musíte celý deň chodiť v mokrom.

Veľmi dôležité sú aj outdoorové nohavice, najlepšie nepremokavé, pod ktoré si v prípade zimy oblečiete spodnú vrstvu. Na vrch odporúčam priedušný materiál, v ktorom sa veľmi nespotíte. Dôležitá je aj nepremokavá vrstva.

Na Islande sa hovorí „Ak sa ti nepáči počasie, počkaj 5 minút, môže byť aj horšie.“ z čoho vyplýva, že všetko záleží od počasia, ktoré sa mení veľmi často. Za jeden deň na Islande môžete zažiť všetky 4 ročné obdobia. V lete od konca mája do konca septembra sa teplota pohybuje od 15 do 20°C a v zime od -10 do 5°C. V zime je veľa atrakcií nedostupných, tma je veľmi zavčasu, ale máte aspoň šancu zazrieť polárnu žiaru. Je zbytočné, aby ste si pred dovolenkou na Islande pozerali počasie, pretože sa aj tak 100% zmení a tak sa radšej pripravte na všetko.

Zbaľte si aj čiapku, rukavice, aj termo oblečenie využijete celoročne, opaľovací krém, plavky do termálu a vydajte sa za dobrodružstvom.

Ak máte chuť zažiť Island so Slovákmi žijúcimi na Islande tak si pozrite poznávacie zájazdy s D-Travel, na ktorých vám ukážu aj miesta, ktoré sami neobjavíte.

Autor článku: Terézia Sabóová, sprievodkyňa po Islande.

 

Froggywear.sk