Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Kempuj v Chorvátsku – 9 tipov na outdoor dovolenku aj s deťmi

Kempuj v Chorvátsku – 9 tipov na outdoor dovolenku aj s deťmi

9 tipov na kemp v Chorvatsku

Obmedzené možnosti cestovania, či silnejšia potreba trávenia času vonku sa v poslednej dobe nepriamo pripísali tomu, že kempovanie sa stáva čoraz viac populárnejšie. Niet divu, kemping ti totiž dáva ten pravý ,,outdoor” a nedá sa porovnávať s hotelovou izbou či apartmánom. Ale pýtaš sa, že prečo by si mal vymeniť pohodlie na izbe za stan? Prezradíme ti…

Kempy sú častokrát lokalizované na menej frekventovaných turistických lokalitách s plážami, na ktorých nestretneš masy ľudí. Jednoducho v skratke:
1. Väčšina kempov je priamo pri mori a pokiaľ vychytáš lukratívne miesto, tak môžeš stanovať hneď v prvej rade s priamym výhľadom na more.

2. Prakticky stále si vonku, obklopený borovicami alebo olivovníkmi. Žiadne steny a klimatizácia, len pofukovanie vetra popod prístrešok.

3. Zabudni na nepohodlné matrace, či rozheglané postele. Spíš predsa na svojom, takže ako si zariadiš, tak budeš mať.

4. Odpadne ti aj každodenné balenie na pláž, vláčenie tašiek s dekou, uterákmi, šnorchlovacími potrebami, jedlom. Ak si niečo zabudol, jednoducho si z pláže odbehneš k stanu. Máš to predsa za rohom:)

5. Najväčší benefit je samozrejme celodenný pobyt vonku, ktorý ocenia najmä samotné deti. A rodičia nemusia neustále striehnuť, či ich ratolesti nebodaj nerozoberú apartmán, nebudú pchať ruky kam nemajú, nerozbijú lampu alebo nespadnú zo schodov – tuto padneš iba zo stromu 🙂

Chorvátsko - Pag - kemp Dražica

Už len samotné rozkladanie stanu a váľanie sa po matraci je pre deti dokonalá zábava. A k tomu to lozenie po stromoch, hojdanie sa v hamake, sledovanie cikád, bádanie jašteríc a korytnačiek, stavanie autodráhy z kamienkov alebo budovanie pevnosti pre dinosaury. Toto v apartmáne rozhodne nezažiješ!

Začni svoje outdoorové dobrodružstvo v Chorvátsku

Kempingová infraštruktúra je tu pomerne dobre vybudovaná a nájdeš tu kvantum kempov o veľkosti hotelového komplexu s kapacitou viac ako 3000 osôb, iné sú naopak malé s miestom max. pre 30 stanov. Líšia sa samozrejme aj vybavenosťou. V tých lepších nájdeš naozaj všetko, od privátnych kúpeľní pre rodiny s deťmi, sociálnych zariadení prispôsobených aj pre najmenších, sprchy aj pre štvornohých chlpatých domácich miláčikov, práčovne, vlastných potravín, až po detské kútiky a animačné programy pre deti.

V tých menej vybavených naopak oceníš nižší komfort výmenou za kľud. Ale samozrejme sú aj také, kde nechceš stráviť viac ako jednu noc, pretože sociálky by už nutne potrebovali rekonštrukciu.

My ti prinášame 9 tipov na kemping v Chorvátsku pri mori

1. KEMP UJČA – SVATI JURAJ
Tento kemp je ideálny na prespanie po ceste, ak potrebuješ pauzu. Je to v podstate jeden z najbližších kempov, ak schádzaš z diaľnice a namieriš si to rovno k moru do historického mesta Senj.

Chorvátsko - Kemp Ujča
Kemp má menšiu rozlohu a je lokalizovaný priamo v zálive, miesta pre stany sú menšie (človek sa môže cítiť ako na festivale, keď zakopávaš o kolíčky z okolitých stanov).
V zátoke si zaplávaš, alebo pošnorchluješ, priamo v kempe je základňa potápačského centra. Samozrejme majú tu aj reštiku a detské ihrisko.
https://camp-ujca.com/en/

Chorvátsko - Kemp Ujča

Kam do okolia:
SENJ
Určite si vybehni aj do 4 km vzdialeného mesta Senj, potúlať sa uličkami, sadnúť do reštiky, na zmrzku, či do miestneho hand-made obchodu, ak túžiš po suveníroch.
Kúsok ďalej popri pobreží (3 km) je tiež kemp Rača, mál však málo tieňa, tak sme tu neostali.

Chorvátsko - Senj

2. KEMP DRAŽICA – NOVALJA – PAG
Ak prichádzaš od pobrežia, dostaneš sa sem trajektom z Prizmy (trajekt trvá cca 20 min) alebo priamo zo Zadaru po moste cez Pag.
Mierne svahovitý, neveľký kemp 11 km od Novalje s cca 40 stanovými miestami, každé s rozlohou 70-100m2. Nespornou výhodou je hlavne umiestnenie kempu v starom olivovom sade, niektoré olivovníky majú vyše 100 rokov a poskytujú dostatok tieňa v letných horúčavách.

Chorvátsko - Pag - kemp Dražica
Vybavenie kempu je jednoduché: sociálne zariadenia (WC, sprchy), drezy na umývanie riadov a práčka. Priamo u majiteľa sa dá objednať čerstvé pečivo a 3 x do týždňa chodí do kempu obchodník s ovocím a zeleninou. Po všetko ostatné si musíš odskočiť do neďalekej Novalje. Súčasťou kempu je aj reštaurácia a ubytovať sa môžeš aj vo Villa Mediteran (priamo nad reštauráciou).

Na výber máš hneď tri pláže: kamienkovú priamo v kempe, o 100m ďalej druhú kamienkovú a o 300m ďalej máš záliv s piesočnatou plážou – ,,Plažu Borovici”, ideálna pre deti na stavanie hradov, s mólom na skákanie aj s priezračnou vodou na šnorchlovanie.
https://www.autocampdrazica.com/

Chorbátsko - Pag - Borovici plaza

Kam do okolia:
OLIVE TREE GARDEN OF LUN (Vrtovi Lunjskih maslina)
Určite si vybehni na severný cíp ostrova smerom na Lun, kde zhruba 10 km od kempu nájdeš jedinečnú botanickú rezerváciu s vyše 80.000 olivovníkmi, z nich najstarší má vyše 1600 rokov. Trasa náučného chodníka má 7 km a prejdeš ju peši alebo na bicykli.

Chorbátsko - Pag - Olive tree gardens

LUN
Pri východe z olivového parku to máš už len kúsok do Lunu na zmrzlinu alebo využiješ na kúpanie niektorú z okolitých pláží. Ak túžiš po poznávaní, nasadni na turistickú loďku na ostrov Ráb (premáva 3 x denne hlavne pre peších s obmedzenými miestami aj pre bicykle).

Chorbátsko - Pag - Lun

NOVALJA
Je povestná najmä svojimi nočnými klubmi a predovšetkým neďalekou plážou ,, Zrce Beach”, kde to v lete len tak fičí a kde už nejeden známy DJ hral. Nenadarmo si vyslúžila aj pomenovanie ,,Chorvátska Ibiza”. Prejdeš sa tu však aj po promenáde so stánkami, ochutnáš miestnu špecialitu, či okúpeš na okolitých plážach.

Chorbátsko - Pag - Novalja

STARA NOVALJA – PLAŽA PLANJKA TRINĆEL
Pohodlie si nájdeš aj na pláži Planjka Trinćel priamo v starej časti Novalje. Hlavnou atrakciou sú asi hojdačky a šmykľavka priamo vo vode.

3. KEMP OLEA – NOVALJA – PAG
Tesne nad piesočnatou plážou ,,Borovici beach” vznikol pred 2 rokmi nový kemp. Moderný a výborne vybavený: priestranné sociálne zariadenia (dokonca aj s hudbičkou), vonkajšie sprchy, drezy na umývanie riadov, privátne sprchy, stánok s čerstvými rybami, ovocím a zeleninou, detské ihrisko.
Na výber máte 2 pláže: kamienková so slnečníkmi a barom a už spomenutá piesočnatá Borovici pláž s mólom na skákanie.

Chorvátsko - Pag - Borovici plaza
Chorvátsko - Pag - kemp Olea
Celý kemp je veľmi terasovitý a s počtom parciel 244 o rozlohe 70 až 120m2 pôsobí celkom rozľahlo. Navyše pokiaľ ste vymákli miesto až niekde na konci, tak sa celkom nachodíte.
Na každej parcele je však elektrická prípojka, dokonca aj prívod vody, čiže nemusíte po vodu behať až k sociálkam. Súčasťou areálu je reštaurácia a pekáreň, deti sa iste potešia stolnému futbálku.
https://oleacamping.com/

Chorvátsko - Pag - kemp Olea

V blízkom okolí nájdeš aj ďalšie menšie kempy: tesne vedľa kempu Olea je aj kemp Škovrdara (z druhej strany Dražica), ďalej kemp Bena, kemp Kanič, kemp Dubač.
Neďaleko tiež kemp Straško (priamo v Novalji) alebo smerom na mesto Pag – kemp Šimuni.

4. KEMP MIOČIĆ – RTINA – PAG
Popri pobreží smerom na Zadar, v dedinke Rtina je priamo pri mori neveliký, avšak útulný kemp. Slušne vybavené sociálky, reštaurácia, kde varia polievky, pečú ryby a pizzu. Majiteľ ti aj figy donesie k raňajkám.

Chorvátsko - Pag - Rtina - kemp Miočić
Miesta na stany sú v tieni, ale nie sú veľké a nemáš výlučne pre seba vyhradený priestor. Rátaj skôr so zdieľanými flekmi, pretože vedľa teba ti môže v pohode pribudnúť sused, ktorého majiteľ jednoducho neodmietol a potrebuje ho niekde umiestniť.

Chorvátsko - Pag - Rtina - kemp Miočić
Priamo pred kempom je kamienková pláž a rozhodne nečakaj ,,modrú lagúnu”, si v civilizácii a vďaka dobrej dostupnosti od hlavného ťahu je tu celkom rušno. Ale ak túžiš po samote, môžeš sa prejsť popri brehu jedným alebo druhým smerom a nájsť si svoje súkromné zákutie. V dedine pri hlavnej ceste nájdeš potraviny, pekáreň aj bankomat.
https://www.camp-miocic.com/en

Chorvátsko - Pag - Rtina - kemp Miočić

5. KEMP VIR
Ak zatúžiš po šnorchlovaní na Vire, na výber máš na ostrove asi 3 kempy, my sme volili kemping na ulici Stari Put. Tento nemal práve úplne ideálnu polohu, situovaný bol vedľa cesty oproti pláži, avšak výhodou bola rozľahlá plocha priamo pod borovicami, kde sme zaberali asi 150m2 a stále sme mali dostatok priestoru na badminton, freesbee a iné hrátky. Celkovo sme v kempe boli asi 4 stany a od mora sme boli asi 50 metrov.

Vir - kemp
K areálu patril aj apartmánový dom a gro podnikania boli pre domácich pravdepodobne tie apartmány, pretože stav sociálnych zariadení v kempe bol zúfalejší.
Priamo pred kempom je kamienková pláž s požičovňou vodných bicyklov, dá sa šnorchlovať, detiská ocenili najmä mólo na skákanie. Hneď vedľa bola pizzeria s ponukou burgrov aj nanukov.
Kto potrebuje romantiku, môže sa popri pláži prejsť jedným či druhým smerom do centra.
Nočné spanie vedľa cesty nebolo úplne ideálne, hluk z motoriek a disko z neďalekých barov dá celkom zabrať.

Chorvátsko - Vir
Kam do okolia na šnorchlovanie:
PLÁŽ ,, LANTERNA BEACH”
Od hlavnej cesty je to k moru zhruba 500m po prašnej. Tí ohľaduplnejší nechajú auto na parkovisku hore, lenivejší parkujú rovno pri pláži. Môžeš sa čľaptať v lagúne alebo šnorchlovať obďaleč, najlepšie morské vychytávky sú pod majákom. Mimochodom, tento je súkromný, ale môžeš si tu prenajať ubytovanie. Borovicový les poskytuje dostatok tieňa na celodenné leňošenie.

PLÁŽ ,, RED BEACH”
Autom sa dá dostať až k moru (resp. ako ti terén a možnosti tvojho auta dovolia), do červena sfarbená pláž je viacmenej hlinito-piesková, miestami kamienková. Ponúka dostatok možností na bádanie krabov, šnorchlovanie alebo stavanie hradov z piesku. A keďže celá pláž je pod previsom, nájdeš tu aj tieň, podľa toho, ako sa bude slnko otáčať.

Chorvátsko - Vir - Red Beach

Vyskúšat môžete aj kemp Sapavac – situovaný pod borovicami v piesočnatej zátoke pri Kastelina Castle.

6. KEMP KOZARICA – PAKOŠTANE
Toto bol náš najväčší úlet, na ktorý sme sa dali nahovoriť. Kemp s kapacitou vyše 2500 osôb, zhruba 200 stanovými miestami a apartmánovými domami nájdete po ceste na juh kúsok za Biograd na Moru. Všetky stanové miesta boli situované v tieni pod borovicami a vzhľadom na obrovskú rozlohu, nakoniec sme ani nemali pocit, že je to taká masovka.

Chorvátsko - Pakostane - kemp Kozarica

Priamo v kempe boli potraviny, reštaurácie, bary, detský animačný program, detský bazén, detské ihriská. Slušne vybavené sociálne zariadenia, rodinné sprchy, drezy na umývanie riadov, práčovňa, ohniská na grilovanie. Pred kempom pekáreň a zelovoc.

Chorvátsko - Pakostane - kemp Kozarica

Kúpať sa môžeš na pláži Kozarica priamo pod kempom, miestami s adrenalínovým prístupom do vody (ostrejšie skaly, šmykľavé betónové platne), ale dajú sa nájsť aj lagúnky s ľahším prístupom.

Chorvátsko - Pakostane - kemp Kozarica
Neďaleko kempu asi 300 m, je platená – piesočnatá pláž Bužakovina, celkovo už v týchto končinách badať čulý turistický ruch. Ak práve neholduješ kempovaniu, môžeš vyskúšať ubytovanie v blízkom ,, Pine Beach Pakostane” – bungalovy v štýle jurta s rákosím so slamenou strechou bez elektriny ale zato s polpenziou 🙂

Chorvátsko - Pakostane - plaza Buzakovina
Popri pláži v kempe sa môžeš prejsť aj do centra, kde samozrejme okrem reštaurácií a pizzérií ťa už lákajú na ponuku výletov do okolia.
https://adria-more.hr/camping-kozarica

Kam do okolia:
NÁRODNÝ PARK KRKA
Keď už si v týchto končinách, bola by škoda nevybehnúť na túto atrakciu. My sme sa vybrali na prelome júla/augusta, takže masovka bola už aj na parkoviskách pred národným parkom. Zdĺhavé čakanie na loď, ktorá ťa odvezie k najväčšej atrakcii okolia na ,,Skradinski Buk”, to sme ešte netušili, že dojsť sa tam dá aj peši zhruba za hodinu (naspäť sme už išli po svojich).

Chhorvátsko - NP Krka - Skradinski Buk
Prechádzka popri vodopádoch, lávkach, okolo jazierok plných rýb však rozhodne nebola sklamaním. Celkovo už na tejto prehliadkovej trase sa ľudia trocha roztrúsili, horšie to však bolo s kúpaním pod vodopádom, ale v pohode sme si našli svoje privátne miesto dokonca aj v jaskyni pod skalným previsom. A určite vyskúšaj aj plávanie s poriadnym protiprúdom až k bójkam 🙂

Chhorvátsko - NP Krka

7. KEMP NINSKA LAGUNA – NIN
Tento kemp patrí k tým menej vybaveným, čistotou určite nevyniká a sociálne zariadenia by nutne potrebovali rekonštrukciu (aspoň keď sme tam boli my). Dôvodom, prečo tu majú stále návštevníkov bude asi bezprostredná blízkosť pláže ,,Kraljičina” a ,,Ninská Lagúna”.

Chorvátsko - kemp Ninská Lagúna
Blato, blatko, liečivé bahno a ešte raz blato na stavanie priehrad a ohadzovanie sa. Deti ho jednoducho milujú a rovnako aj húfy krabov, ktoré sa tu v blate špacírujú.
Ak uprednostňuješ povaľovanie sa na piesočnatej pláži a teplú vodu po kolená, toto je miesto pre teba.
https://www.ninskalaguna.hr/

Chorvátsko - Nin
Zároveň tesná blízkosť historického malebného Ninu s množstvom uličiek na romantické prechádzky ti okrem kúpania ponúka aj možnosť spoznávania. Priamo v Nine môžeš ešte navštíviť aj Soľné múzeum.

Chorvátsko - Nin

8. KEMP ARBORETUM – PAŠMAN
Na tento som naďabila v brožúrke ,,Minicamps”. Dostaneš sa sem trajektom zo Zadaru do prístavu Preko (30 min.) alebo z Biograd na Moru do prístavu Tkon (15 min.).
Menší rodinný kemp, s počtom asi 40 stanových miest, sa nachádza mierne na kopci. Čisté sociálne zariadenia, kuchynka s platničkami, chladničky (keby ti náhodou tá tvoja nestačila), kryté sedenie so spoločenskými hrami a predajom domácich prebytkov.

Chorvátsko - Kemp Arboretum - Pašman
V brožúrke ma ohúril detský mini-bazénik. V skutočnosti nás čakala žaburina, takže deti sa nekúpali. More je troška ďalej (asi 600m). Na pláži nás bolo asi 20. Aj to podaktorí sedeli v prázdnej reštaurácii alebo plážovom bufete. Tieň pod borovicami, piesková pláž s krabmi pustovníkmi a voda po kolená aj vo vzdialenosti 200 m od brehu.

Chorvátsko - Kemp Arboretum - Pašman
Dospelý si tu rozhodne nezapláva, ale zato sa nemusíš báť o malé deti. Celkovo máš pocit, že sem turistický ruch zatiaľ nedorazil. Skúšali sme aj druhú zátoku pri miestnej ,, záhradkárskej osade”, aby sme si aspoň trocha zaplávali, ale tu nás však domáci upozornili na pŕchľavé medúzy. Toľko k nášmu bádaniu plaveckých možností v okolí.

Chorvátsko - Pašman
Všeobecne sa tento ostrov považuje za jeden z tých ,,zelenších” a dokonca aj v priamo v kempe bola na nástenke turistická mapa s možnosťami do okolia. Bolo však strašne teplo na tieto aktivity.
https://www.camparboretum.com/

Smerom na Tkon sú po ceste ešte asi 2 kempy situované pri mori, dovolenkári sa tu slnili na betónových platniach a kúpali v zátokách popri rybárskych člnoch a turistických lodiach.

9. KEMP KARGITA – VELI RAT – DUGI OTOK
Ak už na odľahlý ostrov, tak ďaleko na šíre more. Zo Zadaru sa sem dostaneš trajektom smer Dugi Otok (prístav Brbinj), cesta trvá 1:30 hod, potom už len autom na severný cíp ostrova do Veli Rat (to je najbližšia dedina ku kempu – 4 km vzdialená od neho).

Chorvátsko - Dugi Otok - kemp Kargita
Samotný kemp s počtom cca 100 stanových miest s rovnými plochami 50-70m2 a voľnou stanovacou plochou pri kempe je situovaný v borovicom lesíku, s dobre vybavenými sociálkami (rodičov potešia najmä detské toalety aj umývadlá), súčasťou je aj kryté sedenie pre viacpočetné partie s možnosťou opekania a grilovania.

Chorvátsko - Dugi Otok - kemp Kargita
Čerstvé ryby kúpiš každé ráno v prístave v Brbinj a potom už len šup na gril. Priamo v kempe je bankomat a minipotraviny o veľkosti 10m2, ale mali tu naozaj všetko.

Kúpanie máš priamo v kempe – priezračná voda s kamienkovým prístupom do vody, detiská tiež bavilo hľadanie krabov popri skalách. Ak zrovna neholduješ vypekaniu na slnku, nájdeš tu dostatok stromov pre oddych v tieni.
Reštaurácia aj lounge s 20 timi miešanými nápojmi, detské ihrisko, volejbalové- basketbalové aj stolný tenis, to všetko na zahnanie nudy.

Chorvátsko - Dugi Otok - kemp Kargita
Hlavným lákadlom tejto časti ostrova je najmä neďaleký maják (za poplatok 20 kuna sa môžeš ísť pozrieť hore), spodná časť slúži aj ako ubytovanie (sú tam 2 apartmány), priamo pri majáku miestni predávajú ovocie a zeleninu (keď ich nezastihneš, odvážiš si a necháš peniaze pod váhou).

Chorvátsko - Dugi Otok - Veli Rat
Priamo v kempe si môžeš požičať turistický seakajak alebo absolvovať organizovanú plavbu s miestnou ,, adventure oragnizáciou” k neďalekej potopenej lodi St. Michelle (slušná viditeľnosť je aj so šnorchlom).
https://camp-kargita.hr/


Kam do okolia:
NATURAL BRIDGE – severný cíp ostrova, zájdeš sem aj pešo, ocenia ho vyhľadávači kúpania na samote.

Chorvátsko - Dugi Otok - Veli Rat - Natural Bridge
VELI RAT
Dedinka (4 km), prejdeš sem za hodinku peši po ceste alebo aj lesíkom po poľnej, príp. si môžeš požičať v kempe aj bajk. Malý prístav, miestna pizzéria a krčma v jednom, pošta a tradičné vidiecke domčeky.

SAKARUN BEACH
Biely piesok a plytká voda vhodná najmä pre deti (ak si odmyslíš tie nánosy biomasy z kraja pláže, ale to je predsa príroda). Sem chodia turisti na fakultatívne výlety až zo Zadaru (výletné lode, autobusy a turistické vláčiky) a ty ju máš priamo pri kempe (5 km).

Chorvátsko - Dugi Otok - Sakarun Beach
Parkovisko pre autá je platené 10 kuna/hodina, ak chceš ušetriť, ber bicykel a poďho na pláž. My sme tu boli iba 2 razy, aj to iba ráno a neskoro poobede, keď už nebolo toľko ľudí.

VELI ŽAL
Tiež jedna z veľmi pekných pieskových pláží (platené parkovisko) s možnosťou podmorského bádania.

Na ostrove je samozrejme ešte viacero turistických atrakcií: jaskyňa Strašna Pec, U-Boot Bunker (Dragove) a kopec zálivov aj s jaskyňami na podmorské bádanie.
Asi najznámejšie je slané jazero Mir (dá sa v ňom kúpať), ktoré je súčasťou NP Telašćica.

Veríme, že ťa určite nejaké miesto zaujalo, tak poďho na kempovačku a samozrejme nezabudni so sebou pribaliť merino termoprádlo. Do kempu sa ti hodia najmä spodné prádlo (nohavičky Tajov a boxerky Trstín) a nepochybne využiješ tenké tričká s krátkym rukávom zo 100% merino vlny.

Inšpiráciu na kempovanie nájdeš na stránkach:
https://www.camping.hr/
https://www.topcamping.hr/

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Froggywear.sk