Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Merino tričko na dojčenie – tvoja tajná zbraň na materskej

Merino tričko na dojčenie – tvoja tajná zbraň na materskej

Dojčenie už nemusí pre teba byť adrenalínovým športom, z ktorého ti okrem potu behá aj mráz po chrbte. Naša stratégia prežitia (a užitia si materskej aj inde než medzi štyrmi stenami domu) sa volá merino tričko na dojčenie. Máme to overené na vlastných deťoch.

Spotená bežíš domov, lebo je čas kŕmenia. Ešte pár desiatok metrov… ten sladký uzlík lásky sa však medzitým mení na neutíšiteľnú sirénu. Neústupčivo sa dožaduje svojej mliečnej dávky… a ty vieš, že hrozí katastrofa porovnateľná s jadrovým výbuchom.

Len tichučko, pššššt, snažíš sa ho utíšiť. Predsa nemôžeš vytasiť prsník rovno tu, na ulici. To budú pohľady! Pohoršené staré tety, ktoré si šomrú čosi v štýle: „Čo je toto dnes za módu, odhaľovať prsia na verejnosti!” Alebo nedajbože opovrhujúce pohľady okoloidúcich…

A tak sa každý výjazd von končí stresom alebo zúfalým hľadaním nejakého diskrétneho kútika, kde by si vybavila dojčenie bez plaču a bez neželaných svedkov. A to si ešte rada, že sa ti dojčenie vôbec rozbehlo…prečo si vôbec vychádzala z domu….?!

merino tričko na dojčenie v nosiči
Merino tričko na dojčenie je skvelé počas turistiky, nemusíš dieťa vykladať z nosiča

Veľmi dobre tieto situácie poznáme. Aj to, že až keď sa staneme mamami, zvolanie: „Preboha, v čom pôjdem von? Nemám čo na seba!” dostane tie správne grády. Merino tričká na dojčenie sa v našej ponuke tiež ocitli až po narodení nášho syna Erika.

Krížna – Kotmanová – Klokoč

Úprimne, hoci som bola navyknutá nosiť oblečenie z merino vlny, predovšetkým na svojich potulkách po svete, nemyslela som si, že mi po narodení syna až tak padne vhod.

Merino som si spájala hlavne s outdoorovými aktivitami. S potrebou chrániť sa pred počasím za akýchkoľvek okolností. Nie s dojčením, nosením či kočíkovaním.

A najmä — kvôli dojčeniu sa mi vôbec nechcelo meniť celý šatník a dopĺňať ho špeciálne o dojčiace oblečenie. Stačí mi predsa tričko s poriadnym výstrihom alebo zapínacia košeľa, ktoré doma určite nájdem, vravela som si.

OMYL.

merino tričko na dojčenie v nosiči
Poslúži aj na cestovanie

Po pár týždňoch som bola na pokraji zúfalstva. Ukázalo sa, že bežné tričká majú malý výstrih a musím si ich vyhŕňať. Doma sa to ešte dalo, no vonku sa mi nechcelo vystavovať svetu popôrodné brucho, nehovoriac o neželanej pozornosti.

Tričká s veľkým výstrihom? Tie sa po pár dňoch nosenia vyťahali. Boli zrelé akurát tak na nosenie po byte, s výstrihom po brucho som si fakt netrúfla vyjsť do ulíc a „udávať trendy”.

Zapínacie košele? Hotová tortúra. Dieťa začalo revať, že je hladné. Kým sa malý hladoš prepracoval k zdroju, pripadalo mi, že to trvá dlhšie než pôrod. Malá siréna signalizovala na všetky strany, že má neodbytný hlad, zatiaľ čo ja som celá spotená s trasúcimi sa rukami rozopínala gombíky…

merino tričko na dojčenie

Pochopila som, že tadiaľto cesta nevedie a jedno z najkrajších období vo vzťahu matky a dieťaťa, je plné stresu, strachu, potu a nervozity.

Namiesto toho, aby som si užívala ten dar, že môžem dojčiť, pretože viem, že mnohým ženám to jednoducho „nejde” nech sa snažia ako chcú, tak som v hlave riešila len to, kde a ako ho najbližšie nakojím tak, aby sa to zaobišlo bez plaču a nervov.

merino tričko na dojčenie v nosiči
Merino tričko Kálnica je fajn aj ako druhá vrstva v prípade, že sa ochladí

Ďalšie vrásky mi spôsobovalo aj to, že som sa musela neustále prezliekať. Syn ma neraz ogrckal či oslintal. Hoci som fliačik od mlieka utrela mokrou handričkou, na tričku mi ostal veľký mokrý fľak, ktorý ešte väčšmi iritoval a chladil. Niekedy som za deň spotrebovala aj tri- štyri tričká a potom som už žiadne vhodné nemala.

Keď som musela náhodou vybehnúť aj so synom do obchodu, naštvane som stála pred skriňou, ktorá bola síce plná, no nebolo v nej nič použiteľné.

merino tričko na dojčenie v nosiči
Merino tričko Krížna sa hodí aj do exotiky

A tak som si po Vianociach povedala, že obuvníkove deti predsa nemusia chodiť bosé. Keď mi merino oblečenie fungovalo skvelo na cestovanie a športy, skúsim otestovať jeho jedinečné funkčné vlastnosti aj v takých „obyčajných situáciách” ako je starostlivosť o drobca.

Naša krajčírka Gabika mi ušila dojčiace tričká z merino vlny a ja som sa pustila do ich testovania. Tu je mojich 6 postrehov, v čom mi merino tričko na dojčenie fakt uľahčilo život.

PREČO NEDÁM DOPUSTIŤ NA MERINO TRIČKO NA DOJČENIE?

1. Vďaka unikátnym vlastnostiam merino vlny v kombinácii s elastanom si tento kúsok oblečenia na rozdiel od väčšiny tričiek drží svoj tvar, a to aj vtedy, keď dostane na materskej poriadne zabrať. Čiže sa ti po pár dňoch nepremení na vyťahanú handru, v ktorej by si sa hanbila potme vyniesť smeti. Nieto ešte sa v ňom večer po celom dni producírovať pred svojou polovičkou. Jeho materiál je veľmi pružný vo všetkých smeroch – áno aj do dĺžky – čo je dôležité predovšetkým pri tých kúskoch oblečenia, v ktorých dojčíš. Pri rôznych aktivitách som si obľúbila tričko Krížna s krátkym rukávom. V chladnejšie dni je praktické tričko Kotmanová s dlhým rukávom.

merino tričko na dojčenie v nosiči

Hoci výstrih by sa mal prispôsobiť, u väčšiny štandardných tričiek stratí pružnosť a natiahne sa. Merino tričko na dojčenie ti vráti pocit normálnej ľudskej bytosti, ktorá môže dobre vyzerať napriek tomu, že v noci nespáva, jedlo do seba hltá postojačky za pochodu a už pomaly ani nevie ako vyzerá šampón na vlasy.

merino tričko na dojčenie v nosiči
Pohodlné dojčenie v šatke počas turistiky

2. Môžeš ho intenzívne nosiť niekoľko dní po sebe a nebudeš sa protiviť sama sebe. Áno, zažila som to na vlastnej koži — mnohé z nás sa vplyvom hormónov v etape po pôrode potia tak akosi viac (áno aj uprostred zimy v novembri. takže to nie je len letnými horúčavami :-).

A ten pot, ako to povedať slušne, nevonia práve po rozkvitnutých fialkách. No ktorá matka má energiu, čas a trpezlivosť neustále sa prezliekať? Najmä pri pár-mesačnom drobcovi je to poriadne sci-fi. Sme rady, keď si môžeme o pol štvrtej poobede umyť zuby, no nie?

merino tričko na dojčenie v nosiči
Pohodlné dojčenie aj počas starostlivosti o staršie dieťa

3. Merino tričko na dojčenie je príjemne elastické. A hoci nie je voľné ako povedzme košeľa, zároveň ťa nebude omínať a obopínať telo v tej miere, ktorá ti bude nepríjemná. Áno, popôrodné brucho je „don’t touch zónou”, ktorú minimálne v prvých mesiacoch po pôrode túžime ukrývať pred svetom, nie to, aby nám „vyskakovalo” cez obtiahnutú látku.

Vďaka tomu, že si môžeš vybrať zo svetlejších aj tmavších odtieňov a jednoduchých vzorov, dokážeš ním zakamuflovať aj problematické partie. A ver mi, že merino tričká sadnú naozaj každej postave.

merino tričko na dojčenie v nosiči

4. Merino tričká na dojčenie môžeš nosiť hocikde a hocikedy tielko Klokoč športového strihu oceňujem najmä v horúce dni. Von s deťmi aj so psom. Na ihrisko aj do lesa. Naopak k lekárovi vyťahujem trošičku “slušnejšiu” verziu – tričko Klenová.

Merino tričko je veľmi flexibilný kúsok pretože v momente keď tvoj potomok verbálne či neverbálne zavelí, že sa ide von, nemusíš rýchlo a zbesilo riešiť, či máš na sebe vhodné oblečenie. To pri mnohých tričkách z iných materiálov nehrozí – veď sama vieš 🙂

merino tričko na dojčenie v nosiči
Tričko na dojčenie Kálnica ako druhá vrstva, keď sa ochladí v lete

5. Ak svoj poklad nosíš v nosiči alebo šatke, určite sa ti stalo, že ste sa obaja kontaktom telo o telo dobre spotili, predovšetkým v teplejšom počasí.

Áno, aj ja som si neraz povedala, že to malé kúri ako radiátor 🙂 A potom som mala stres, či mi v mokrom oblečení neprechladne. Nehovoriac o tom, že v takýchto podmienkach sa bábätku asi dobre nespí. Super riešením je práve merino oblečenie – pre teba aj pre drobca.

merino tričko na dojčenie v nosiči
Merino tričko Kotmanová môžeš nosiť celoročne

Merino vlna totiž výborne reguluje telesnú teplotu tela, v teple chladí a v zime zasa hreje. Výborne odvádza pot, udržiava telo v suchu a rýchlo schne. A navyše nechladí ani keď je vlhké. Pre drobca je do nosiča ideálne detské merino body alebo detský merino set a pre teba zasa spomínané merino tričko.

merino tričko na dojčenie v nosiči
Do horúceho počasia je skvelé tenučké merino tričko na dojčenie Kamenica

6. Vďaka merino oblečeniu nemusí byť pre teba turistika a ostatné outdoorové aktivity tabu ani v tomto období. Merino tričká na dojčenie vydržia aj nosenie malého prísavníka. A keď treba, špeciálny patent umožní diskrétne nadvihnúť okraj a na-dojčiť bábo rovno v nosiči, prípadne niekde na šutri. Alebo na rozloženej karimatke bez toho, aby si pútala na seba pozornosť alebo vzbudzovala verejné pohoršenie. Absolútne nič totiž pri dojčení nevidno. Dojčenie v šatke alebo nosiči je super pohodlné aj pri starostlivosti o staršie dieťa, ktoré ti nedá vydýchnuť.

merino tričko na dojčenie v nosiči
Merino tielko na dojčenie Klokoč

Pár slov na záver…

Mne merino tričká veľmi zjednodušili a spohodlneli materskú. Zbavili ma mnohých obmedzení a strachov.

Nemusím mať stres, keď zoberiem drobca von, do prírody, na nákupy, kamkoľvek, pretože v akejkoľvek situácii si viem šikovne poradiť.

Nemusím sa ponáhľať do súkromia štyroch stien domova, lebo je čas papania. Toto najkrajšie a zároveň najnáročnejšie obdobie života má mnoho úskalí, ktoré musíme každodenne prekonávať. Tak prečo si to neuľahčovať, ak sa to dá? V prvom rade by sme si ho mali užívať. Nie nadarmo sa hovorí, spokojná mama rovná sa spokojné dieťa.

A aby som nezabudla, k maximálnemu pohodliu pri dojčení kedykoľvek a kdekoľvek je fajn mať pod dojčiacim tričkom aj vhodnú podprsenku 🙂

 

Froggywear.sk