Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Na túru s bábätkom? A v zime? Nie, to nie je žiadne sci-fi

Na túru s bábätkom? A v zime? Nie, to nie je žiadne sci-fi

turistika s bábatkom

Ak si bola známou firmou na všetkých horských chatách v Tatrách, no teraz potichu plačeš do vankúša, že na nejaké treky či cestovanie môžeš zabudnúť a ostáva ti iba tak akurát kočíkovanie okolo panelákov, tento článok je práve pre teba.

Vieme, po narodení tvojho pokladíku sa u teba chvíle vesmírneho šťastia striedajú s tajnými obavami, že sa teraz v mene materstva musíš vzdať svojho akčného spôsobu života, vrátane milovaných outdoorových aktivít a že namiesto lesa a kopcov bude tvojim verným spoločníkom betón a kočík. No, nemusí to byť tak úplne tak.

Ja som riešila po narodení nášho syna presne to isté. Milujem zimnú turistiku, túry po zasnežených kopcoch, vlastne milujem pobyt vonku v prírode v akomkoľvek počasí. Mala som však prirodzene materinské obavy, či je to fakt dobrý nápad ťahať malého von za každých okolností. Keďže neobsedím (alebo vlastne skôr on), jasná voľba bolo pre mňa nosenie v ergonosiči. No strachovala som sa, či jeho aj seba dobre oblečiem, či dlhšie nosenie vonku zvládneme a či sa to neodrazí na zdraví a pohode nás oboch.

Predsalen, na jar a v lete sa to ešte dá, ale nosiť dieťa v chladnejšom počasí, keď prší, fúka, sneží? A nedajbože sa vybrať na zimnú turistiku s bábätkom? Taký kočík s fusakom drobca určite ochráni viac, či?

turistika s deťmi

Popravde, náš syn kočík príliš nemusí a ja zasa nemusím pridlhé pobyty medzi štyrmi stenami…takže nosenie prišlo úplne prirodzene a samo. A je to paráda. Čerstvý vzduch ma dokáže vždy nabudiť energiou, dokonca aj po prebdenej noci a môjho malého zasa nabudí do spánku. A navyše, odrazu môžem ísť všade tam, kam som chodievala aj za bezdetna. Dokonca aj v zime. A výnimkou tatranských štítov, ale tam je v zime aj tak uzávera. 🙂

zimná turistika s deťmi
Angelwings bundu nosí aj tato 🙂

Po viacerých pokusoch – omyloch som na vlastnej koži otestovala a pre teba zozbierala rady a tipy, čím sa vyzbrojiť na túry s deťmi v nosiči. V akomkoľvek počasí. A toto sú moje vychytávky:

1. Kvalitný ergonomický nosič

Kvalitný ergonomický nosič je úplný základ. O výhodách nosenia sa toho píše a hovorí mnoho, od psycho-emocionálneho aspektu až po ten praktický — máš bábätko stále pri sebe a zároveň nemáš „zviazané ruky” – či ide o domáce práce, alebo o túru do lesa. Kočík ťa obmedzuje na udržiavané chodníky a prechádzku po meste, kdežto s nosičom sa dostaneš všade – aj do kopcov.

Ak ti práve radosťou zažiarili oči, ver, že ak si vyberieš kvalitný ergonomický nosič pohodlný pre teba aj pre bábätko, uspávanie už nemusí byť únavná tortúra — detičkám sa totiž v nosiči väčšou dobre spí. Je to vlastne logické, sú v maminkinej bezprostrednej blízkosti, cítia jej dôvernú vôňu, tlkot jej srdca, teplo…a jej chôdza ich jednoducho ľahko ukolíše do spánku…a kým tvoj poklad sladko búva, ty si môžeš užiť pohyb na čerstvom vzduchu. Keďže ergonosenie je telo na telo, môžeš počas nosenia aj dojčiť a v zime sa s dieťatkom navzájom zahrejete.

Ergonosič je zdravší než kostrový nosič so sedadlom, predovšetkým pre menšie deti, to ti povie každý ortopéd.

Čo sa týka výberu ergonosiča, z vlastnej skúsenosti odporúčam nevyberať iba na základe pekného dizajnu či lákavej reklamy.

Choď na nosičský festival, navštív miestnu podpornú skupinu alebo si požičaj nosič od kamarátky – a vyskúšaj ho na sebe a na svojom drobcovi prv, než si ho kúpiš. Je ti pohodlný? Vydrží v ňom tvoje bábätko? Cítite sa obaja v ňom komfortne, príjemne? Manipuluje sa ti s ním ľahko? Dôveruješ mu? Každej mamine a bábätku vyhovuje iný nosič (alebo šatka).

Nám sadol ergonomický nosič Sestrice carrier. Mne aj Tomášovi, nie “nám” ako mamičky zvyknú hovoriť všetko v množnom čísle 😉 Jeho najväčším plusom je to, že je rastúci, takže bábätko z neho len tak rýchlo nevyrastie, čo je vzhľadom na nie práve nízku cenu príjemná správa. Nosič má variabilnú šírku medzi kolienkami a rastúcu chrbtovú opierku, takže sa dá prispôsobiť telíčku dieťatka, sadne útlejším aj bucľatejším.

Popruhy a pracky sú vyrobené z kvalitného materiálu na rozdiel od mnohých iných nosičov s tuctovými sponami z mäkších plastov, u ktorých sa nevieš zbaviť pocitu, že sa pri každom použití idú zlomiť.

Hrudná-chrbtová spona je na magnet a ľahko sa používa. Hoci by si každý želal, aby sa rozopínala sama, s jednou rukou to tiež ide ľahko, takže pri zapínaní a rozopínaní si nejdeš zrovna vykĺbiť ruky. Ale zároveň dobre drží.

Praktické plastové očká na sťahovanie chrbtovej opierky oceníš najmä pri väčších deťoch, ktoré sa chcú vykláňať.

Ramenné popruhy sa uťahujú veľmi jednoducho. Jednosmerne majú väčší ťah, čo je praktické pri ťažších deťoch, ktoré treba počas spánku viac fixovať na toho, kto ich nosí, aby ťažisko neskončilo na ramenách. Priznám sa, že pár mesiacov som bojovala s bolesťou pri nosení, no potom som sa vytrénovala a tiež som sa naučila nosič lepšie nastaviť. Pri nosičoch, ktoré umožňujú aj prekríženie ramien, sa popruhy dajú kvôli prackám uťahovať do oboch smerov. Mne osobne to však nevyhovovalo, pretože som nevedela váhu poriadne pritiahnuť k telu.

Keďže som navyknutá na tvrdšie popruhy turistických batohov, bedrák na tomto ergonosiči mi pripadá mäkký, dokonca by som privítala aj tvrdší. No toto je veľmi subjektívna vec a možno tebe bude pripadať v porovnaní s inými nosičmi tvrdý. Ako som písala vyššie, každej mamine a bábätku sadne iný nosič.

Na tomto ergonosiči som našla aj pár mínusov, no nejde o nič zásadné. Kapucňa na hlavu je dosť krátka a kvôli tomu gumička na nej nedočiahla do úchytiek bez toho, aby som synovi násilím nedržala hlavu v danej polohe. Vyriešili sme to však tak, že sme gumičku nadviazali ďalšou a neskôr už ju nebolo treba. Ďalšia drobná vec je tá, že šírka slintákov je trochu veľká a padajú. Keďže väčšie deti už slintáky nepotrebujú, problém sa „vyriešil” časom sám.

nosič Sestrice carrier

2. Nosičská softhellová bunda 

Ak patríš tak ako ja, medzi outdoorové mamky, ktoré sú so svojou ratolesťou na čerstvom vzduchu aj vtedy, keď padajú traktory, no zároveň ti záleží na zdraví svojom i svojho bábätka, softshellová bunda by mala patriť do prvej línie tvojej výzbroje aktívnej matky. A nielen vtedy, keď máš drobca v nosiči, ale aj vtedy, keď ho kočíkuješ či neskôr, keď už vie behať po svojich.

Prečo je podľa mňa ako mamy ako vrchná vrstva najlepšou voľbou nosičská sofshell bunda. Povedzme si to narovinu, softshellové bundy nestoja práve málo. Preto úplne chápem, že váhaš, či sa naozaj oplatí do nej investovať a či je to skutočne nevyhnutný kúsok tvojho mamičkovského šatníka. A či nie je rozumnejšie len si dať ušiť vsadku do tvojej aktuálnej bundy, prípadne si skrátka len kúpiť kapsu na nosič.

Neviem ako to máš ty, ale moje bežné outdoorové bundy odjakživa siahali do polovice zadku alebo tesne pod zadok. A aj pri nainštalovaní vsadky by tak môjmu malému trčali spod bundy nohy. Vďaka predĺženému strihu je však v nosičskej softshell bunde môj malý doslova zakuklený pod bundou a nič mu netrčí.

na túry s malými deťmi
nosičská softshell bunda Angelwings

Softshell je prirodzene vodeodpudivý materiál, čiže znesie aj ľahký dážď a len tak ľahko nepremokne. Rovnako účinne chráni pred vetrom. Softhellové bundy sú také „celoročky”, zateplený softshell môžeš nosiť od jari do jesene či dokonca do miernej zimy (0/5 stupňov).

Na turistiku sú dokonca vhodnejšie než vyslovene zimné nosiace bundy, pretože sa zahreješ pohybom a mohlo by tebe aj bábätku byť v nej príliš teplo. No pri správnom vrstvení ju fakt vynosíš.

Táto investícia sa ti teda rozhodne vráti, pretože namiesto x rôznych búnd na každé počasie ti postačí jedna – kvalitná a univerzálna.

Priznám sa, že som skúšala aj kapsu, ale príliš mi nevyhovovala. Keď som mala bundu otvorenú, aby som malého vyhrievala, pri silnom vetrisku som si ju musela pridržiavať a to bolo nepraktické a otravné. Ak bundu zapneš pod dieťaťom, o to lepšie ho treba obliecť, keďže ho nevyhrievaš vlastným telesným teplom. A to je tiež otravné, pretože potom v hlave riešiš len to, čo máš obliecť dieťaťu pri každej zmene počasia. Príliš nababušené bábätko sa navyše aj ťažko podsádza a je to nepohodlné na nosenie pre rodiča.

Spomedzi sortimentu sofshellových búnd mňa osobne dostali nosičské softshellové bundy od značky Angelwings, ktoré som objavila náhodou na istom nosičskom festivale, keď som odhodlane pátrala po vhodnej softshellovej bunde na svoje každodenné potulky s malým v nosiči. A priznám sa, že to bola láska na prvé vyskúšanie. Hoci som si bundu skúšala bez syna, okamžite som sa zamilovala (a to ju ani nemali v mojej obľúbenej farbe, ale vo výraznej ružovej).

Softshellky od Angelwings totiž nie sú žiadne vreco, ale sú perfektne tvarované, predovšetkým v oblasti hrudníka. Majú tvarovaný predĺžený strih, vďaka čomu nebudeš mať holé kríže (dokonca aj môjmu 182 cm vysokému manželovi „naša” nosičská sofshellová bunda siaha pod zadok a popravde, často si ju na túrach s bábätkom striedame podľa toho, kto ho nosí, aj napriek tomu, že je ružová).

nosičská softshell bunda
nosičská softshell bunda Angelwings

veľkú kapucňu, čo ocenia maminy s dlhými vlasmi a veľkým copom, ktorý sa nezmestí do bežnej kapucne. A ešte jednu, prídavnú kapucňu pre bábätko, ktorá sa zíde keď je vonku vietor, sneží, prší alebo skrátka vtedy, keď mu potrebuješ urobiť tmu.

V spodnej časti má bunda sťahovaciu gumičku, vďaka čomu zospodu na bábätko neprefukuje. Zadný diel na dieťa sa dá rozzipsovať, ja ho používam aj ako vetrák.

Bunda má dierku na palec, čo je celkom fajn vychytávka pri použití rukavíc či turistických palíc.

Súčasťou bundy je aj krčná vsadka, ktorá nie je automatika u každej bundy tohto typu. Softshell bundy od Angelwings majú fakt kvalitné prepracovanie a šitie. A vyzerajú skvelo aj bez dieťaťa. 🙂

Na tejto softshellovej bunde som našla aj pár mínusov, no musím zdôrazniť, že ako výrobca funkčného oblečenia a človek, ktorý trávi veľa času v teréne, predovšetkým na turistike, asi mám trochu profi deformáciu a mojim „mínusom” iné maminy nebudú prikladať váhu.

Keďže som chcela bundu využívať hlavne na turistiku, ocenila by som pár funkcií navyše. Tak napríklad mi chýbajú zipsy pod pazuchou na dojčenie, ktoré možno využiť aj ako vetračky pri šliapaní do kopca.

Takisto mi prekáža, že zaťahovátka na gumičkách v spodnej časti bundy nie sú k bunde prišité, takže na ich manipuláciu treba dve ruky. No keď máš nosenca na bruchu, treba jednu ruku natiahnuť zozadu cez chrbáť, inak to nie je možné stiahnuť.

Takisto mi na zipsoch na bunde chýbali ťaháčiky, ktoré sme dorobili, aby aj v rukaviciach sa dalo pristupovať do vreciek. Bundu sme si preto trochu „vylepšili” v našej dielni, a na chrbtový zips sme navliekli šnúrku, aby sa dal vetrák otvoriť v teréne a hrudná spona sa dala dotiahnuť „za jazdy”. Vetračky pod pazuchami boli tiež prirobené dodatočne.

Napriek týmto drobným nedostatkom bundu určite odporúčam všetkými desiatimi.

3. Funkčné prádlo a optimálne vrstvenie

Mnohé maminy od zimnej turistiky s bábätkom odrádza najmä obava, že ho (ale aj seba) zle oblečú a že im ochorie. Je to hotová veda — obliecť bábätko do nosiča v zime tak, aby mu nebola zima, ale zároveň aby nebolo ani príliš naobliekané a nespotilo sa. Čo teda obliecť na turistiku sebe pod nosičskú softshellovú bundu a bábätku do nosiča? A vlastne — nielen na turistiku, ale pokojne aj na bežné prechádzky po meste v chladnejšom počasí?

Hlavná zásada znie takto: Dieťa obliekame tak, ako seba. A zatepliť treba predovšetkým hlavu a nohy, pretože odtiaľ uniká najviac tepla a okrem toho sú to časti tela najviac vystavené počasiu.

Tipy ako sa obliecť pod softshell bundu pri teplotách okolo 5 stupňov:

Dieťa:

Základom je merino body, ktoré prirodzene reguluje telesnú teplotu bábätka, kamašle, vlnené ponožky, merino kukla na hlavu, na vrch mäkký flísový overal a na nohy cápačky.

Mama: 

Podľa toho, či si skôr horkokrvný alebo zimomrivý typ. Pri rezkej chôdzi ti môže stačiť aj stredne hrubý merino rolák na dojčenie a na hlavu multifunkčná šatka. Ak ti býva väčšia zima, siahni po hrubšej alternatíve roláku alebo merino nátelníku. Výhoda merino tričiek je tá, že aj keď sa spotíš, nebudeš cítiť nepríjemný pocit chladu. Merino rolák je navyše fajn predovšetkým vtedy, ak si sa príliš neskamarátila s krčnou vsadkou, pretože ti chráni krk i dekolt.

Pri teplotách 0/-5 pridaj o jednu vrstvu naviac:

Dieťa: 

Dá sa využiť celoročné merino body v kombinácii s termo setom (kamašle a tričko ako druhá vrstva), na nožičky vlnené ponožky, návleky a capačky, hlavičku zakry hrubšou merino kuklou, na vrch mäkký flísový overal.

Mama:

Ako základnú vrstvu si obleč tenšie funkčné tričko alebo tenší rolák a ako druhú vrstvu použi hrubší merino rolák na dojčenie alebo merino nátelník. A na to softshellovú bundu.

Mimochodom, ja nie som priveľký fanúšik rolákov, nenosievala som ich hádam od základnej školy. V interiéri v nich idem zhorieť, no v exteriéri – práve na nosenie v ergonosiči – si ich neviem vynachváliť. Je to pre mňa osobne lepšie než akýkoľvek nákrčník či vsadka na krk.

Na hlavu okrem multifunkčnej šatky odporúčam aj kapucňu, hlavne vo vetre. Pri výbere oblečenia nezabúdaj, že sa jednak zahreješ pohybom a po druhé budeš mať na sebe malý, poriadne výkonný radiátor, ktorý ťa tiež zahreje – tvoje bábätko.

Ak by ťa napriek tomu stále triaslo od zimy, napríklad kvôli vetru, daj si na seba ďalšie tričko. Výhodou viacerých tenších vlnených vrstiev oproti jednej či dvom hrubým je tá, že vlna sa vyhreje tvojim telesným teplom a teplo od maminy môže pekne prechádzať na dieťatko a opačne. Platí pritom, že čím kopcovitejší je terén, tým sa lepšie zahreješ.

4. Rukavice

Aby si nemala úplne skrehnuté prsty, nezabúdaj ani na rukavice. Ja viem, potrebuješ obsluhovať nosič, ruksak, telefón…Ja som objavila tieto trekingové rukavice (pôvodný účel), s ktorými je všetko toto možné. Majú magnetku, ktorá drží poklopec, aby ti nepadal na prsty, keď ich potrebuješ obnažiť. Ťahacie popruhy zasa uľahčujú sťahovanie hornej vrstvy naspäť. Sú fajn aj na turistiku, dobre sa v nich držia paličky.

na turu s babatkom

5. Retiazkové mačky

Na snehu či na ľade hrozia pády. A s malým nosencom to nie je žiadna sranda. Retiazkové mačky využiješ nielen na zimnú turistiku s bábätkom, ale aj na neodpratané ulice, keď nastane kalamita a odhŕňači nestíhajú. Na strmšie svahy sú však už lepšie klasické viazacie mačky s ostrými hrotmi.

turistika s babatkom

6. menší a praktický batoh

Opustiť dôverne známe steny domova bez vecí pre drobca je jednoducho mission impossible. A platí to aj o spoločnej turistike. Tekutiny, vreckovky, detské rukavice, plienky, dodatočné prioblečenie či proviant… jednoducho to musí ísť s vami. A máme tu ďalšiu dilemu – aký batoh  zvoliť, keďže vpredu už jeden „batôžtek” ponesieš?

Mne prestal vyhovovať klasický batoh s poriadnym polstrovaním, ktorý som bežne používala ako bezdetná, keďže už jedno polstrovanie na ramenách mám – z nosiča. Zároveň sa mi nechcelo veľa investovať do nového ruksaku, pretože pri bábätku nikdy neviem, či mi to bude v teréne vyhovovať.

Momentálne testujem tento batoh z Decathlonu za veľmi prijateľnú cenu a som s ním zatiaľ spokojná.

Batoh mi dobre drží na chrbte na rozdiel od iných látkových či mestských batohov, u ktorých býva častým problémom šmýkanie z ramien dole, ťažké uťahovanie k chrbtu a v dôsledku toho bolesti chrbta.

Vyhovuje mi, že má dostatok úložného miesta, vonkajšie sieťky, vonkajšie vrecko a vo vnútri ďalšie extra vrecko.

Príslušenstvo tak môžem organizovať bez zvyčajného chaosu, ktorý nastáva v jednokomorových batohoch. Navyše sa ľahko otvára a obsluhuje aj vtedy, keď mám na bruchu veľké spiace bábätko.

turistika s babatkom

Froggywear.sk