Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Nosenie detí v nosiči či šatke v lete – ako si to užiť a nielen prežiť

Nosenie detí v nosiči či šatke v lete – ako si to užiť a nielen prežiť

Ergo nosenie detí v lete

Nechceš sa vzdať nosenia detí v lete, no bojíš sa, že si to obaja odtrpíte? Predsalen, horúčavy, lepkavý pocit na koži, strach z prehriatia…Poradíme ti, ako drobca obliecť tak, aby sa tieto problémy eliminovali a obaja ste si užili leto. 

Jedno dieťa tróni na záchode a dožaduje sa asistencie, druhé spustí krik akonáhle sekundu ostane samo v postieľke či v obývačke na koberci. Jedno treba uspávať a zároveň sa s druhým vybrať na prechádzku na odrážadle…Alebo situácia, že treba navariť, upratať a popritom byť prítomná pre svoje bábätko, aby si sa večer netýrala výčitkami, že sa mu málo venuješ.

ergo nosenie deti v lete

A keď sa vyberieš na výlet – a nezáleží na tom, či ide o vysokohorskú turistiku, zbieranie húb v lese alebo obrážanie pamiatok, chceš si to aj užiť a nenechať sa obmedzovať štyrmi kolesami a ťažkopádnosťou kočíka… 

Znejú ti tieto situácie z materského života povedome? V tom prípade sa pravdepodobne kamarátiš s nosením a ergonosič či šatku považuješ tak ako my za „vynález storočia”. 🙂

ergo nosenie deti v lete

O priaznivom vplyve nosenia na psychiku dieťaťa, jeho neurologický vývin a vzťahovú väzbu, sa toho už popísalo veľa. Nosenie je navyše neuveriteľne praktické, o čom sa presviedčam každý deň najmä po narodení druhorodeného syna.

Aktuálne pri dvoch deťoch si pripadám neraz ako chobotnica, musím uspokojiť naraz potreby oboch a nie, veruže ani jeden nie je ochotný počkať.

S ergonosičom však ide dvojitá starostlivosť niekedy jednoduchšie. Nosenie (často v kombinácii s kojením) dokáže navyše skrotiť aj ten najväčší nepokoj a mrzutosti, rašiace zuby, blbý deň či nedostatok spánku.  

ergo nosenie deti v lete

No keď je vonku tristo stupňov a človek sa spotí už len tým, že do pľúc naberá kyslík, nieto aby mal na sebe nosič aj s nákladom, také nosenie býva dosť veľký „záhul”.

Určite to poznáš – ty si spotená, dieťa je spotené a následne nepokojné, obaja sa o seba lepíte, stokrát ho musíš prezliekať v obave, aby neprechladlo, dáš ho dole niekde medzi ľuďmi a cez celé tričko máš trápny mokrý fľak…

Zavrieť sa však na celú letnú sezónu medzi štyri steny relatívne chladnejšieho domova však asi nie je to, čo práve chceš. Tak čo s tým? 

ergo nosenie deti v lete

Ako skúsená mama, ktorá pre svoje duševné a fyzické zdravie nevyhnutne potrebuje prísun čerstvého vzduchu a kus modrej oblohy, prípadne luxus v podobe horských končiarov, som spolu s ďalšími mamami dala v tomto článku dokopy rady ako nosiť v ergonosiči deti v lete a užiť si to, bez toho, aby si bola spotená ako myš a preklínala svoj nápad vybrať sa niekam aj s nosičom. 

Vyber si vhodný ergonosič alebo šatku

Nie každé „nosidlo” je vhodné na leto, rozdiel spočíva v materiále, z ktorého sú ušité. Nosič alebo šatka fungujú tiež ako jedna vrstva oblečenia, ktorú na sebe máš ty aj drobec. Hustejšie tkané šatky sú menej vzdušné, budú vás oboch zbytočne prehrievať.

Výrobcovia odporúčajú vyhnúť sa v teplejšom počasí elastickej šatke, ktorá sa viaže trojvrstvovým uväzom, pretože efekt je podobný, akoby si mala na sebe tri tričká a v horúčavách ti z toho môže byť na zbláznenie.

Z materiálov sa odporúčajú skôr prímesové s chladivým ľanom, tencelom, bambusom, konope alebo hodvábom. Pri nosiči pohľadaj napríklad prímesy s ľanom.

ergo nosenie deti v lete

Obojstranná termoregulácia

Dôležitejšie než materiál „nosítka” je však to, čo má dieťa aj ty na sebe, keď sa nosíte. Pri uvažovaní o vhodnom oblečení rátaj s tým, že pri nosení si navzájom vymieňate telesné teplo a vaša teplota sa vyrovnáva do rovnakej hladiny. Táto prirodzená termoregulácia sa mimochodom stráca obojstranným vrstvením oblečenia, čo však v lete nie je úplne ten prípad.

To, či bude drobcovi zima, môžeš podľa odborníkov odsledovať aj na sebe. Ak sa potíš, bude sa potiť aj tvoja ratolesť. A najviac sa spotíte obaja v oblasti hrudníka a bruška, pretože tam dochádza k najväčšej výmene tepla. O tom, ako to vyriešiť píšem nižšie. 

Pod šatku či nosič obliekaj v štýle menej je viac – ako sa teda obliecť?

V lete pri obliekaní teda platí, že menej je viac. Ak sa obávaš, že bábätku bude chladno, ak ho oblečieš len tak „natenko”, siahni po materiáloch s perfektnými termoregulačnými schopnosťami, ktoré zabraňujú prehrievaniu a zároveň aj nepríjemnému chladu.

Takýmto zázrakom je merino vlna. Tá pot absorbuje, ale zároveň nie je vlhká a nespôsobuje nepríjemný pocit chladu (a nemusíš sa obávať, že ak sa bábätko náhodou spotí, tak prechladne lebo bude v mokrom). 

Ak ideš na letnú (25st +) celodennú turistiku, ideálne je do merina obliecť seba aj bábätko. Vyberaj si tie najtenšie gramáže (150-180g), pre drobca ti postačí jemnučké rastúce bodyčko, tepláky a na hlavu tenká merino čiapka. Ak je príliš teplo, čiapku vymeň za klobúk alebo môžeš navoľno prekryť plienkou.

Pre seba vyberaj taktiež niečo funkčné. Zabudni na bavlnu, aj keď je prírodná. Bambus dobre saje, ale dlho schne, skúsiť môžeš aj tencel. Ak ti je blízky aktívny životný štýl a chceš skôr funkčné tričko na viac dní a na rôzne aktivity, vyberaj merino tričko aj pre seba, ak dojčíš, nemaj obavy, nezabudli sme ani na teba.

Termoregulačné, antibakteriálne (nezapácha ani keď sa spotíš), rýchloschnúce vlastnosti merino vlny určite oceníš, rovnako aj to, že v určitej miere chráni pred UV žiarením a ľahko sa udržiava. 

ergo nosenie deti v lete

Pozornosť treba venovať skôr tým častiam tela, ktoré trčia z nosiča či šatky, teda ručičkám, nožičkám a hlavičke. Ak tvoj drobec ešte nechodí, na nožičky odporúčam obliecť tenké ponožky, napríklad z bambusu či bavlny.

Ak sa chystáš na hory, kde je počasie premenlivé a vietor sem tam fúka aj studený, kľudne siahni po merino ponožkách aj pre drobca. Tieto od Devoldu mu ako jediné nepadajú a dajú sa nosiť aj keď sú o pár čísiel väčšie 🙂

Ak očakávaš prudšie ochladenie a predsa len nohy sa nehýbu a neprekrvujú, zvyknú teda mrznúť, siahni po teplejších vlnených capačkách. Využiješ ich celoročne pre nechodcov.

Na hlavu tenkú merino čiapočku (vďaka ktorej nebude mať pri spotení vlhkú hlavičku a navyše poskytuje určitú UV ochranu) alebo klobúčik s UV filtrom. Končatiny a šiju nezabudni natrieť kvalitným baby friendly opaľovacím krémom s bezpečnými UV filtrami. 

Výhody merino vlny pri nosení v šatke či ergonosiči

Nedaj sa zmýliť, že ide o vlnu, merino vlna – ako spomíname v iných článkoch – sa dá nosiť celoročne, závisí od hustoty vlákien. Tenšie úplety sú ako stvorené do horúčav, na športové aktivity či do exotiky. 

ergo nosenie deti v lete

Merino má aj tú nespornú výhodu, že na celodennú túru s bábätkom v nosiči vám obom stačí maximálne jeden kus na prezlečenie. A ak sa náhodou udeje nejaká nehoda a tričko či body skončí s fľakom, stačí ak ich prepláchneš v najbližšom potoku alebo kdesi pod tečúcou vodou, zavesíš na ruksak a o chvíľu ich máš suché.

Merino oblečenie využiješ nielen na nosenie, ale aj mimo neho. Je ideálne na cesty autom, keď je chrbátik dieťaťa zaborený do autosedačky a môže sa potiť, alebo do kočíka, kde sa postará o perfektnú termoreguláciu tvojho pokladu.

ergo nosenie deti v lete

“Ale ja sa veľmi potím, nosenie telo na telo mi preto vadí”

Patríš medzi tých nešťastníkov, ktorí sa potia viac než bežní smrteľníci a nezabráni tomu ani merino vlna? Mnohí ockovia z nášho okolia majú zábrany voči noseniu detí v lete na turistike práve preto, lebo sa potia a ihneď by bol spotený aj ich poklad.

Takto to však vyriešiš – medzi seba a dieťa vlož preloženú plienku z bambusového froté. Tento materiál sa používa na látkové plienky a je extra savý. Plienka absorbuje pot a ten tak ľahko neprejde z rodiča na dieťa.

ergo nosenie deti v lete

Ako sa počas nosiaceho obdobia chrániť pred letnou búrkou

Ak hrozí, že bude pršať, odporúčame so sebou pribaliť outdoorový dáždník s UV ochranou – ten ťa ochráni aj pred slnkom. Výber plášteniek na nosenie je veľmi chabý, táto nižšie je skvelá do dažďa, no akonáhle zasvieti slnko, efekt čierneho vreca sa dostaví. Pri výbere svojej bundy sa zameraj okrem farby aj na priedušnosť materiálu.

Tvoj komfort počas dažďa zvýši aj šiltovka či šilt. Nebude ti stekať dážď po čele a budeš mať zároveň striešku nad svojim bábom. Šilt som začala nosiť až toto leto, takže aktuálne fotky zatiaľ nemám.

ergo nosenie deti v lete

Nezabúdaj na pitný režim 

Pri nosení v lete nezabúdaj na pravidelný pitný režim – pre seba aj drobca, pretože ako som spomínala, výmena tepla frčí na plné obrátky a vyplavené tekutiny treba hojne dopĺňať. Ono sa to nezdá, ale aj nosenie je pomerne dosť fyzicky náročné, najmä v horúčavách. 

Na druhej strane to má jednu nespornú výhodu – ani nevieš ako a dáš si slušne do tela a posilníš aj svaly, o ktorých existencii si možno netušila. Takže spokojný bude nielen tvoj drobec, ale ak vám vytvoríš komfort – aj ty. 

Šupni dieťa do nosiča a choď

V mene skúsených mám, druhomám ti chcem ešte povedať, že si užívaj, kým sa tvoj poklad nosiť chce, pretože ver, že príde doba, keď ho budú zaujímať už len ihriská a atrakcie a les mu nebude pripadať až tak vzrušujúci a nejaká turistická trasa na rozhľadňu už vôbec nie.

Prípadne ho bude treba rozlične motivovať, aby prešiel kus aj sám a nefrfľal, že je to ďaleko a bolia ho/ju nohy a „kedy tam už budeme” a „mne sa nechce”….

Ergonosič, to je takpovediac ničím nerušená turistika bez ponosovania, kedy má tvoja sloboda krídla a je len na tebe, kam sa vyberieš, drobec je šťastný, že je skrátka s tebou a cíti tvoje teplo, nič viac mu ešte netreba. Uži si to, uletí to rýchlo. 

Froggywear.sk