Vyber si z množstva farieb! Všetky veľkosti skladom pre celú rodinu.

Úvod Blog Akčná (materská) dovolenka v Tatrách 2. časť

Akčná (materská) dovolenka v Tatrách 2. časť

Kam s deťmi v Tatrách

Ako to dopadne, keď mamičku na materskej dovolenke doma zožierajú mrle a vyrazí sama s batoľaťom vlakom na outdoorovú dovolenku do Tatier? Kam s deťmi v Tatrách alebo čo všetko tu môžeš s drobcom zažiť?

Keď som toto leto doma nevedela obsedieť, teploty na teplomeri sa šplhali na môj vkus až príliš vysoko a predstava sviežeho tatranského vzduchu mi na perách zakaždým vyčarovala široký úsmev, v hlave mi skrsol nápad vziať svojho jeden a polročného syna Erika do Tatier.

Tatry s deťmi. Sama. Bez auta. S minimom batožiny. A s nízkym budgetom. A tento článok je o tom, čo sme tu zažili.

O tom, akým spôsobom cestovať, čo zbaliť, kde sa lacno ubytovať si prečítaj v prvej časti.

Tatry sú priateľské k deťom všetkých vekových kategórií, Tie najmenšie strčíš do ergonosiča, šatky čo do kočíka, tie väčšie tu majú čo robiť. Náš syn Erik má rok a pol, takže náš – inak dosť slušne nabitý program – bol prispôsobený jeho veku a mojej láske k turistike. 🙂 No nasledujúce tipy sú vhodné prakticky pre akýkoľvek vek.

Kam s deťmi vo Vysokých Tatrách?

Náučný chodník Pramenisko

Toto skryté miestečko, ktoré masová turistika ešte neobjavila, sa dá absolvovať aj s lepším kočíkom, ktorý zvláda aj iný terén než hladký asfaltový chodník. Nástup od hotela Titris je trávnatý a vinie sa do kopca, potom sa chodník zužuje. Mne osobne sa s kočíkom išlo veľmi ťažko, malý skončil v nosiči a prázdny kočík sa šoféroval ľahšie. Ak to dáš aj bez kočíka, vyber sa sem len s nosičom.

Vysoké Tatry - Pramenisko
Náučný chodník Pramenisko
NCH Pramenisko - Vysoké Tatry

Relaxpark jazierko v Lomnici

Atrakcia pre deti, na ktorú som naďabila náhodou na inom blogu. Keďže bolo v ten deň akurát veľmi horúco, hľadali sme miesto, kde bude vytúžený chládok. A práve tu sme ho našli, avšak doobeda je chládok len na ihrisku. No lepšie než nič.

Na ihrisku sú dve hojdačky, most, šmykľavka a pár ďalších atrakcií pre väčšie deti – kolobežky, lanová dráha či minigolf. Popravde, posledne menovaný mi celkom prekážal, pretože dvierka do jeho areálu boli pokazené a Erik tam utekal a kradol hráčom loptičky. 🙂

Menšie ocenia kamienky, takže si sem určite vezmite výbavičku typu lopatky, kýbliky, hrabličky. V priľahlej reštaurácii si môžete dať kávu či obed, no pripravte sa na to, že ceny sú ozaj vysokohorské a porcia „polovičná”, pomer cena/výkon teda neúmerná. Ja som si vzala jedlo so sebou, pretože tunajšie terasové sedenie nie je práve pre neposedné deti a ich ubehaných rodičov.

Akcna materska - Vysoke Tatry

Lanovkou na Skalnaté pleso

Ak chceš spojiť príjemné s užitočným, teda nejakú akože vysokohorskú turistiku, alebo aspoň výhľad a zároveň vyšantiť drobca, zamier s ním na Skalnaté pleso. Prechádzku okolo plesa zvládneš aj s menšími deťmi, aj s bábätkom v nosiči. S väčšími deťmi sa dá vyviezť ešte do Lomnického sedla a odtiaľ si dať krátku túričku.

Na Skalnatom Plese je aj ihrisko, no je skôr pre väčšie deti od 3 rokov. Keď vás chytí hlad, odporúčam zísť na Skalnatú chatu, nájdeš tam útulné prostredie a tradičné jedlo, aké sa na vysokohorských chatách podáva. V táckarni priamo na Skalnatom plese som si s malým netrúfla jesť a vo vonkajšom bufete žiadne jedlo nemajú v ponuke.

lanovka na Lomicky stit
Skalnate Pleso
Skalnate pleso - Tatranska Lomnica

Výlet na Hrebienok

Na Hrebienok s deťmi je ísť najlepšie zubačkou. No ak sa chceš prejsť a deti ťa nepošlú s týmto nápadom do teplých krajín, dá sa sem samozrejme aj prejsť. Na Hrebienku sa bude deckám páčiť, určite ich zaujmú vytesávané medvede. Kúsok nižšie od Reinerovej útulne sa choďte pozrieť na krásne Studenovodské vodopády.

studenovodske vodopady s detmi
Fotka starsieho data, nie priamo z tohto vyletu

Zamkovského chata

Necelú hodinu od Hriebienka po nenáročnom turistickom chodníku sa dostaneš na Zamkovského chatu. Vďaka svojej nenáročnosti býva trasa vyhľadávaná rodinami s deťmi či príležitostnými turistami. Pozor však na to, že doobeda a cez víkendy tu v prípade pekného počasia býva celkom slušná plnka. Mne pripadal terén trochu zložitý pre môjho 1,5 ročného, musela som mu asistovať aspoň podaním ruky, keď chcel kráčať po svojich. Cestou na chatu sú vodopády.

Poobede sa chodník postupne vyprázdňuje. Samotná chata je super pre deti – pred ňou sa deti môžu prebaviť na dvojšmykľavke či s drevenou helikoptérou a na chate super varia. V zadnej miestnosti chaty majú dokonca detský kútik s množstvom hračiek, knižiek a iných zábaviek. Poniže chaty je pomalý, plytký potôčik, kde sa Erik chvíľu zabavil s kýblikom a lopatkou.

cestou na Zamkovského chatu
Fotka z iného dátumu

Popradské pleso a chata na Popradskom plese

Aj toto je jedna z ľahších túr, ktorú vyhľadávajú rodičia s deťmi. Na chatu sa dá dokonca dostať teoreticky aj s kočíkom. Červenou značkou zo Štrbského plesa vedie buď turistický lesný chodník alebo potom z vlakovej zastávky Popradské pleso vedie po modrej značke asfaltka, ktorú využíva chata aj ako príjazd na zásobovanie.

Výhodou asfaltky teda je možnosť vziať aj kočík, no vzhľadom na to, že nástup je pomerne strmý, nie je záruka, že tam reálne vynesieš každý kočík aj s nákladom. Ak idete bez kočíka, lepšia trasa vedie cez les po červenej značke. Menšie deti, ktoré ešte dobre nechodia po kameňoch, radšej strč do nosiča.
cestou na Popradske pleso
Popradske pleso

Na chate Popradské pleso nájdeš slušný výber jedál, polievok i dezert. Môžeš sa prejsť ďalej okolo celého plesa alebo zakotviť na brehu plesa a hádzať si kamienky či kochať sa výhľadmi.

Kde v okolí Lomnice sa okúpať?

Bazén v hoteli Titris

Ak bývaš s drobcom v našom Ubytovaní 1.máj, kúsok od ubytovania máte po ruke príjemné osvieženie v podobe bazéna Hotela Titris.

Čo tam nájdeš? Jeden veľký bazén s teplejšou vodou a s vírivkami, umelým prúdom vody, tryskami, hríbikom a toboganom a jeden menší plavecký bazén.

Vstupné je: deti do 100cm 1 euro a dospelý podľa aktuálneho cenníka. Páčilo sa nám, pôjdeme aj nabudúce.

Termalpark Vrbov

Celkom fajn kúpalisko, no popravde nechytá sa na aquaparky, na aké sme navyknutí, zato ceny vysoké. Za kávu či latté zaplatíte ako na viedenskom letisku. Pizza v tunajšej kolibe však bola dobrá.

A k samotnému kúpalisku: letná časť pozostáva z plaveckého bazéna, dvoch malých detských bazénov, jedného rekreačného so studenšou vodou, vzadu je tobogan a horúci detský bazén.

Termálna časť pozostáva zo spomínanej letnej časti plus navyše jeden bazén „pre dôchodcov”, kam majú deti do 3. rokov stup zakázaný. Najviac sme využívali teplý bazén aj s vírivkami, ktorý sa začína vnútri a končí vonku.

Vnútri na poschodí nájdeš ešte detský mini bazén, kam sme popravde ani nezamierili, bolo tam totiž viac rodičov než detí. Ak potrebuješ uspať dieťa v kočíku či v nosiči, vzadu pri tobogane je tichá časť, kde sa to v pohode dá.

Okrem bazénov sa môžu detičky vyšantiť na ihrisku s viacerými šmykľavkami a hojdačkami.

Na tomto kúpalisku sa dá stráviť pokojne aj celý deň, nevýhoda je to, že je dostupné iba autom. Deti do 3 rokov majú vstup zdarma. Odporúčam priniesť si hračky do vody.

Kam s deťmi v Tatrách v zlom počasí?

Galéria Dobrá Hračka v Tatranskej Lomnici

Na skok od nášho ubytovania bola aj indoorová atrakcia, ktorú oceníte v prípade nepriaznivého počasia. My sme ju nevyskúšali, nebolo treba.

Počula som, že je to tam dobré, ale drahé. Ceny za vstupné: Deti od 1 roka 6 eur na hodinu v sprievode dospelého. Dajte vedieť, ak ste boli, či sa oplatí. Update: boli sme v zime keď bola poľadovica, oplatí sa 🙂

Froggywear.sk