Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Nosič alebo šatka? Výhody a nevýhody

Nosič alebo šatka? Výhody a nevýhody

Nechystáš sa zavesiť turistiku na klinec ani po narodení bábätka, no stojíš pred dilemou, či je na hory vhodnejší ergonomický nosič alebo šatka?

Poznáme to. A odskúšali sme oboje. Samozrejme, ak máš len jedno dieťa a venuješ sa výlučne len jemu, budeš od šatky či nosiča očakávať a potrebovať niečo iné, než keď máš deťúreniec viac a popri starostlivosti o bábätko musíš behať aj za tým starším. Tak sa poďme pozrieť na to, aké sú výhody a nevýhody nosiča i šatky.

Šatka a jej výhody

Šatka síce vyzerá zložito – a to mnohé potenciálne záujemkyne z radov mamičiek môže odradiť- no ver tomu, že keď prenikneš do tajomstiev viazania základného úväzu, je pomerne vysoká šanca, že sa so šatkou spriatelíš a budeš si ju dokonca pochvaľovať. S ňou je totiž nosenie akési pohodlnejšie, mäkšie, intímnejšie…

Čo sa týka možnosti viazania, šatka je jednoznačne univerzálnejšia a lepšie sa prispôsobí malému telíčku, pretože nemá žiadne popruhy, prešívanie či polstrovanie, ktoré by mohli bábo potenciálne obmedzovať, tlačiť,omínať a skrátka akokoľvek mu vadiť.

Tým, že šatka vlastne pôsobí ako zavinovačka, deti ju akceptujú viac než nosič, a to dokonca aj tie, ktoré pri vložení do nosiča revú ako paviány.

Na rozdiel od nosiča môžeš nosiť v šatke aj pár dní po cisaráku (ak to tvoj zdravotný stav dovolí a ak si na to trúfaš). Šatka sa viaže oveľa vyššie, než sa nachádza rana a nezaťažuje v takej miere brucho. Uzol nemusíš viazať až tak pevne, a beztak bude tvoj malý poklad v bezpečí. Nosiť v šatke môžeš dokonca aj vtedy, ak si tehotná.

Hoci sa to nezdá, šatky na nosenie toho znesú naozaj veľa. A tie nosnejšie pohodlne odnesú aj dvanásť či pätnásť kilové kusy, treba však tomu prispôsobiť aj úväz. Čo je celkom milá správa z ekonomického hľadiska. To znamená, že jedna šatka ti môže vystačiť na celé nosiace obdobie (do nejakých dvoch- troch rokov, respektíve dokedy sa dieťa chce nosiť).

Šatka má na rozdiel od nosiča multifunkčné využitie a môžeš si z nej napríklad spraviť záves, aby na bábätko v aute nepražilo slnko alebo letnú prikrývku, deku na sedenie a podobne. Možností je neúrekom.

Za šatku sa ti poďakuje aj tvoja chrbtica, lebo ak berieš na výlet aj batoh, nebudeš mať na pleciach dvojo ramenných popruhov, čo nie je práve pohodlné, všakže?

A posledná výhoda, ktorá mňa osobne dostala, je tá, že ak chceš nosiť na chrbte, nemusíš čakať, kým dieťa začne sedieť, ako je tomu pri nosiči.

Nevýhody šatky

Nosenie v šatke má, samozrejme, tak ako všetko, aj svoje nevýhody. Mne osobne najviac prekážalo viazanie v teréne, zažila som si šatku váľajúcu sa po parkovisku, špinavom chodníku či kameňoch. Aj vyklápanie bábätka zo šatky je zdĺhavejšie než z nosiča, a ak náhodou spí a chceš ho spiaceho vyklopiť, je vyššia pravdepodobnosť, že sa zobudí, kdežto z nosiča sa to darí celkom elegantne. Aspoň takú skúsenosť mám ako dvojmama.

Aj naväzovanie bábätka trvá dlhšie než zapínanie do nosiča. A keď do toho plače a starší sa dožaduje doobliekať alebo niečoho iného, ja osobne som z toho krajne nervózna.

Šatka pozostáva z veľa metrov látky, ktorú na seba naviažeš a ak práve neobsahuje nejaké chladivé prímesi, v lete ti v nej môže byť dosť teplo. Preto je potom dosť dôležité čo si pod ňu oblečieš. Inšpiráciu na oblečenie vhodné pri nosení detí nájdeš tu. A nielen ty, ale aj dieťa, aby sa z vás nestala pojazdná sauna.

Naučiť sa viazať rozličné úväzy vyžaduje štúdium (existujú rôzne podporné skupiny či YouTube videá, kde ťa to naučia), trpezlivosť a prax.
Výber tej najvhodnejšej šatky ti môže na prvý pohľad pripadať zložito, ale vďakabohu za internet.

Nosič a jeho výhody

Ergonosiče majú nespornú výhodu vo svojej jednoduchej a rýchlej manipulácii. Sú jednoznačne praktické, pretože nasádzanie a vyklápanie drobca je ľahšie a to za každého počasia, nálady a okolností. Či už ho presúvaš do a z autosedačky, doma spiaceho po výlete alebo vonku z kočíka.

Ak máš už malého chodca a potrebuješ ho nechať „vybehať” alebo prebaliť či nakŕmiť, nosič si môžeš nechať visieť zapnutý okolo pása, nemusíš riešiť kam ho odložiť a máš ho po ruke, čo je tiež pomerne praktická drobnosť. Matky vedia aké dôležité je mať veci po ruke.:-)

A v neposlednom rade, nosič je vzdušnejší ako šatka a nebudeš sa pod ním toľko potiť, i keď áno, tiež musíš riešiť vhodné oblečenie pre seba a tak isto aj vrstvenie pre dieťa, aby si optimalizovala vzájomný tepelný komfort.

Nevýhody nosiča

Na prvý pohľad to možno vyzerá jednoducho, no skutočne správne nastavenie nosiča môže byť hotová veda. Niektoré sa nastavujú pomerne komplikovane a ak ti nemá odpáliť chrbticu alebo bedrové kĺby, tiež to vyžaduje určite štúdium. A znovu – aj trpezlivosť a prax.

Existujú aj nosiče vhodné od narodenia, no je ich podstatne menej než tých, ktoré sa odporúčajú od 3-4 mesiacov, takže ak plánuješ nosiť od úplného novorodeniatka, asi nakoniec aj tak skončíš pri šatke…

Ako ďalšiu nevýhodu nosičov oproti šatkám vnímam, že keď nosič vyperieš, schne oveľa pomalšie než šatka a tak nutne potrebuješ do zálohy aj ďalšiu nosiacu pomôcku.

Pri staršom a ťažšom dieťati (takom, ktoré má, povedzme, viac než 1.5 roka a cez 12 kíl), zrejme budeš potrebovať na turistiku aj toddler alebo XXL variant. Niektoré nosiče od 0 či troch mesiacov teoreticky vydržia až do dvoch rokov, ale ak je tvoj poklad ťažší, bude sa ti v takom nosiť veľmi nepohodlne.

Zažila som to na vlastnej koži so svojim druhorodeným synom, ktorý už ako 4 mesačný vážil 9 kíl. Bavlnený nosič som používala doma či na ihrisko, skrátka na nosenie do dvoch hodín. No počas celodenného výletu, keď na mne s prestávkami strávil asi 6 až 8 hodín, to bolo veľmi nepohodlné a na ramenách má to dosť tlačilo. Siahla som po nosiči z ľanu, ktorý je nosnejší a zatiaľ si ho neviem vynachváliť.

Takže šatka či nosič?

Pre maličké bábätká odporúčame skôr šatku, a keď podrastú a sú pohyblivejšie, tak ergonosič. Sama neskôr zistíš podľa hmotnosti tvojho dieťaťa a toho, koľko času a kde nosíš, či sa ti oplatí zadovážiť ďalšiu nosiacu pomôcku, alebo si vystačíš s tým, čo máš doma. Nosiče či šatky sú však investíciou, ktorá sa ti oplatí, pretože okrem slobody a komfortu na nich neprerobíš, aj keď nie sú práve lacná záležitosť. Kvalitné značky si držia cenu a tak ich môžeš predať ďalej len s malou stratou.

Froggywear.sk