Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog 7 tipov na výlet s deťmi v Dolnom Rakúsku

7 tipov na výlet s deťmi v Dolnom Rakúsku

Otestovali sme malebný kemp v Dolnom Rakúsku a spísali pre teba 7 tipov na výlety s deťmi do okolia. Tentokrát som vyrazila aj s partiou mamičiek a kopou detí, tato za nami dorazil, hneď ako vybavil neodkladné pracovné povinnosti.

Len 2,5 hodinky od Bratislavy je malé rakúske mestečko Kernhof. Obklopené zelenými pasienkami a horskými sedlami. Miestny kemp Gippelblick nie je veľmi známy a preto ma ešte viac lákalo ísť ho vyskúšať. Upútal ma výhľad, ktorý sľuboval. Navyše, je to dobrý base kemp, odkiaľ vyrážať na výlety s deťmi v Dolnom Rakúsku.

Kemp Gippelblick

Mapa: https://sk.mapy.cz/s/korerumozu

Kemp je veľký a na mieste len zopár spolunocľažníkov, netreba tak nič rezervovať. O miesta na stany sa postará obrovská plochá lúka. V horúcom počasí starostlivo vyberaj flek, prípadne aj orientáciu vchodu do stanu.

Ceny pre túto sezónu: dospelý 6€, stan 5€, daň 1,20€. Deti do 6 rokov zdarma. A šiesta noc tiež zdarma 🙂 . Sprcha 4min/0,50€.

K dispozícii je spoločenská miestnosť/jedáleň. Kuchynka chýba. Napriek tomu, že kemp je kúsok od hlavnej cesty, noc bola kľudná. A pocit dovolenky v horách nie je vôbec narušený.

Mieste potraviny v Kernhofe sú celkom dobre zásobené. Otvorené denne od 8 do 12h. V pondelok, stredu a piatok aj poobede od 15:30 do 18h. Väčší obchod Spar je v St.Aegyd otvorený do 18:30 a nájdete tam aj bankomat.

Pôvodne sme chceli ostať len dve noci a presunúť sa do Erlaufsee, ktorý je pri jazere. No slnko a letné teploty sa nám postarali o zmenu. Erlaufsee bol extrémne preplnený, tak sme ostali v Gippelblicku. Tu bola pohodička, detiská mali priestor lietať a rodičia neboli v strese z hustej premávky. Prebývali sme tu celých 9 nocí. No pokojne sa sem dá prísť aj na víkend 🙂 .

Z tohto kempu je mnoho možností, či už na prechádzku alebo aj na dlhší výlet. Nudiť sa nebudete. My sme počas pobytu stihli tieto:

Roßlochklamm náučný chodník tiesňavou

Mapa: https://mapy.cz/s/muvagevepu
Trasa: 3,2km

Turistický tip na pekný výlet s deťmi v národnom parku Mürzer Oberland.

Na trase je pre deti viacero motivačných zastávok. V čase našej návštevy bolo veľké sucho a voda len na začiatku až sa postupne strácala. Veľmi pekná a jednoduchá tiesňava. Mňa očarila hlavne skalnatá časť po ľavej strane 🙂 . Vychádzku inak zvládnu aj menšie deti. Na to, že bol víkend, stretli sme len zopár ľudí, čo má tiež svoje výhody.

Viac fotiek ako aj pdf s mapkou nájdeš na tomto blogublogu.

Trenk – Wasserfall Kernhof

Mapa: https://mapy.cz/s/kodecocofo

Neďaleko kempu je vodopád. V jeden deň sme sa vybrali práve sem. Priamo z kempu, pešo po cyklotrase, môžete zobrať aj kočík. Prípadne sa dá ísť aj autom a zaparkovať hneď po odbočení z hlavnej cesty. K dispozícii je malé parkovisko. Trasa celkovo jednoduchá, vhodná aj pre malé deti. Celou cestou chládok a príjemný, miestami až chladný vzduch. V týchto horúčavách celkom príjemné. Po pravej strane v skale nájdete poklad 😉 . Vodopád vysoký, zaujímavý, určite odporúčam. Deti sa vyhrali pri stavaní hrádze a všetci spokojní sme šli naspäť.

Poobede sme stihli aj kúpanie v St. Aegyd Göllerbad. https://mapy.cz/s/dalezafasu
Je tu detský bazén, ale ak deti nemajú zrovna chuť na čľapkanie, určite sa zabavia na krytom pieskovisku.

Annaberg – 4-sedačková lanovka + náučný chodník

Mapa: https://mapy.cz/s/guvamesute

Od lanovky vedie ľahký náučný chodník. Dozviete sa rôzne zaujímavosti o miestnych rastlinkách. Cesta vedie takmer bez prevýšenia až k jazeru. A hoci to na vzdialenosť nie je ďaleko, kilometer môžete ísť aj hodinu – ak máte deti 🙂 Po ceste sú totiž dve ihriská, na ktorých sa jednoducho musíte zastaviť a pohrať. To najlepšie vodné ihrisko nás však čakalo až pri jazere. Tu sme pochopili, že vrchol už dnes nemá cenu siliť. Celé to bolo zdĺhavé a menšie deti už celkom unavené.

V závere sme zašli do reštiky Anna alm, kúsok od lanovky. A kým polievka stála 3,80€, ľadová káva bola za 7,50€ – no nekúp to 😀 . Mimochodom, pre nevyčerpateľné deti je tu k dispozícii ďalšie ihrisko 🙂 .

Mariazell Burgeralpe – kabínka a zážitkový svet

Mapa: https://mapy.cz/s/fevolasate

Parkovisko je platené, max. 6€/deň. Odporúčam parkovisko P7- je na rovnej ulici a najbližšie k lanovke. Ostatné sú dole pod kopcom.

Hneď v úvode pri pokladni je zaujímavý točiaci sa model lanovky. Na predaj majú model kabínky len za 30€, jeees. Som hrdá na svoje deti, že zvládli odmietnutie bez revu 😀

Hore je drevený svet. Pekne po sekciách názorne zobrazené postupy ako sa v minulosti ťažilo a spracovávalo drevo z lesa. Sekanie, pílenie, preprava cez vodné žľaby, poháňanie vodným mlynom… Deti si tu uvedomia, že v minulosti bola práca v horách náročná a ťažba dreva naozaj drina.

Sú tu miesta na ryžovanie zlata, guličkové dráhy. Väčším deťom dá zabrať drevená kompa. Drobcov poteší vláčik. A kto si počas celej cesty nenájde zábavku, ešte tu máme aj detské ihrisko, ktoré to istí 😉 . Vo vnútri reštaurácie je vraj veľký detský kútik, ten sme však vynechali.

Pokiaľ máte ešte dosť energie, vybehnite aj na vyhliadkovú vežu. Ponúka naozaj krásne výhľady na celé okolie.

Vodopády neďaleko kempu, od usadlosti Ahornhof

Mapa: https://mapy.cz/s/detofefeno

Tu už sa k nám pridal aj tato. Prišiel vlakom a niekedy je to viac vyčerpávajúce ako samotné šoférovanie. Spravili sme si trošku oddychový deň. Navečer ideme z kempu po cyklotrase s kočíkom k vodopádom z usadlosti Ahornhof.

S terénnym kočíkom sa dostanete až k prvej križovatke s vodou. Ďalej sa chodník zužuje a kúsok od vodopádu je potrebné menšie deti držať za ruku, aby neskončili vo vode.

Ak by ste to chceli vyskúšať autom a zaparkovať pri hlavnej ceste, nedá sa. Skúšali sme to predtým s babami.

Inak pekná prechádzka v príjemnom prostredí. Vhodná keď sa chcete trošku schladiť.

Sólo výstup k Hofalm

Mapa: https://mapy.cz/s/cadakateno
Trasa: 11,8km

Z kempu vyrážam po cyklotrase a ďalej hore po červenej značke. Väčšina trasy vedie cez lesy. Príjemný výstup, svieži vzduch. V týchto letných mesiacoch je to presne to čo potrebujem 🙂 . Tá vysnená dovolenka v horách 🙂 .
Už som hore, ocitám sa na trávnatých pasienkoch s krásnymi výhľadmi na okolitý Goller a skalnatý Gippel. Tu je trošku obtiažne hľadať červenú značku, ale našla som.

V Alme je len domáca pani, pýtam sa na vodu a ponúka mi krígeľ malinovky 🙂 . Za celý čas som stretla len jedného kozorožca, pár jašteríc a kravy.

Zdatnejšie trénované deti by to možno zvládli tiež. Je to relatívne fajn vychádzka, až na pomerne dlhý úsek, kde je cestička dosť úzka a z jednej strany exponovaná. Treba dať naozaj pozor, aby ste sa nezgúľali dole.

Naspäť idem tou istou trasou a končím pri vodopáde Trenk – Wasserfall, kde zbytok rodinky nadšene stavia priehradu.

Erlauf

Mapa: https://mapy.cz/s/hekucukera

Dnes som manžela so starším synom vysadila v Mariazelli. Ja s mladším sa ideme len prejsť a schovať niekam do chládku. Kratučká prechádzka zvládnuteľná aj s kočíkom. (vy si možete trip ľubovoľne predĺžiť).

Hľadala som kúsok pláže, kde by si Patrik vytiahol svoju pieskoviskovú výbavu a trošku sa zabavil, ale nepodarilo sa. Skúšam ešte priamo jazero Erlaufsee, ale tam niet ani kde zaparkovať, nie to ešte lopatkovať 😀 . Je víkend a pri jazere je snáď celý svet 😀 .

Dietko mi medzičasom zaspalo v aute, tak idem aspoň na krátky prieskum do Lunz am see kempu. (chystám budúci program).

Lilienfeld – lanovka pod Muckenkogel

Mapa: https://mapy.cz/s/fokebocara

Tento mini výlet absolvujeme už po ceste domov. Je to len 30 minút od kempu. Využili sme, že s Dolnorakúskou kartou máme lanovku v cene. A tiež zloženie – na dve deti dvaja dospelí. Je to totiž iba jednosedačka. Jeden dospelý a dieťa (neviem presne do akého veku) sedí na kolenách.

Lanovka ide 20 minút. Ja som mala so sebou Erika (4,5r) a poviem vám, mala som dosť. Klaustrofóbia ako hrom 😀 . Ale nenechajte sa odradiť. Keď si odmyslíte lanovku, je to celkom pekná, priam vyhliadková jazda. Vidieť turistický chodník, vodopády aj roklinu a hore skvelé výhľady.

Hneď na výstupe je detské ihrisko. Ďalej sa dá isť na chatu a hore na vyhliadku.

Celú dovolenku v horách hodnotím pozitívne. Nesieme si domov veľa nových zážitkov a skúseností 🙂 .

Čo ďalšie môžete zažiť v okolí Kernhofu?

– priamo v Kernhofe, v kopci oproti kempu je Weiserzoo
– lanovka na Gemeinde Alpe Mitterbach. Hore krátky okruh a ihrisko. Pre zdatnejších po značke dole k jazeru.
– tiesňavy Otschergraben
– Hubertus see, veľmi fotogenická lokalita, málo ľudí. Kamenný most. Kúpanie, paddleboard. Nad jazerom kaplnka. Cyklotrasa po obvode.
– cyklotrasy z kempu – jazdí autobus s cykloprívesom. Môžeš sa vyviezť do sedla a ďalej na biku.
– Kalte Kuchl kúpele – vraj veľmi pekné. Nabudúce pôjdeme 🙂

 

Froggywear.sk