Vyber si z množstva farieb! Všetky veľkosti skladom pre celú rodinu. Doprava zdarma od 49 Eur.

Úvod Blog Rakúsky vrch Schneeberg s deťmi

Rakúsky vrch Schneeberg s deťmi

Schneeberg s deťmi

Alpská dvojtisícovka najbližšie k Slovensku Schneeberg ti má čo ponúknuť aj vtedy, ak sa sem vyberieš s deťmi. Čo všetko zažiješ, keď dáš Schneeberg s deťmi? Kde prespať, kam ísť?

Na Schneeberg sa pravidelne vraciam. Mám rada tunajšiu prírodu a rôzne možnosti trekov. A najmä to, že Schneeberg je kúsok od hraníc. Môj posledný výjazd na Schneeberg bol v zložení mama a 21 mesačný syn. Dosť veľký a ťažký na to, aby som ho všade nosila v ergonosiči.

Dosť vrtký na to, by sa vôbec chcel dobrovoľne nechať nosiť. No dosť maličký na to, aby to zvládol po svojich a v pohode sa vyrovnal s rôznymi kameňmi a strmými kopcami. Takže som si Schneeberg tentokrát užila úplne inak.

Ako mama. Výkony sme nepodávali na vysokohorských túrach, ale na miestnych ihriskách (a nebolo ich veruže málo). Ak si mama a chceš tip na akčný program na víkend so svojim drobcom a tiež tip na destináciu, kde sa môžeš schladiť, čítaj ďalej.

Celodenný výlet: Zubačka pod vrchol Schneebergu

Už samotná zubačka je pre malé aj veľké deti zážitok. Len škoda, že jazda trvá až 40 minút, čo pre niektoré energickejšie deti nemusí byť práve komfortné (o to viac, že deti do 6 rokov nemajú nárok na vlastné sedadlo) a neraz tak preverí trpezlivosť rodičov i spolucestujúcich.

Sedadielka sú skutočne malé a niet sa tu kde priveľmi pohybovať. No ak sa rozhodnete ísť do toho a vyzbrojíte sa vhodnou zábavou na skrátenie dlhej chvíle, odmena na vrchole na seba nenechá čakať.

schneeberg s deťmi

Na konečnej stanici zubačky vás prekvapí perfektné ihrisko pre malých aj veľkých, galéria, reštaurácia a – samozrejme – aj turistické trasy, pričom viacero zvládnete aj s deťmi. Menšie deti zober na menší okruh cez chatu Dambockhaus, alebo – ak si trúfate – na väčší okruh až na vrchol Klosterwapen v nadmorskej výške 2076metrov nad morom.

výstup na schneeberg

Ak ti ani jedna možnosť nevonia, no zúfalo túžiš aspoň po nejakej prechádzke „tam hore”, vyberte sa na najbližší vrchol vzdialený od zubačky len 15-20 minút detskou chôdzou – Waxriegel v nadmorskej výške 1888 metrov nad morom. Spoločníkmi budú pasúce sa kravičky (čo sa deckám bude rozhodne páčiť) a tebe zase nekonečné výhľady dole do dediny a do ďalekého okolia.

schneeberg s deťmi

Ak vám ostane čas, zvyšok popoludnia môžete stráviť v Puchbergu pár metrov od parkoviska, kde je jazierko s kačicami a neďaleko detské ihrisko pre menšie i väčšie deti.

puchberg s deťmi

Zabaví sa s vodným mlynom, na pieskovisku a pod.

puchberg s deťmi

puchberg s deťmi

Lístky na zubačku si musíš zarezervovať a kúpiť vopred, nájdeš ich tu: https://www.schneebergbahn.at/, najmä ak sa sem chystáš cez víkend.

Cena za dospelého je 41 eur, za dieťa od 6 do 15 rokov za polovicu.

Deti do 6 rokov lístok nepotrebujú, no nemajú ani nárok na vlastné sedadlo, takže drobec ti musí sedieť na kolenách.

Ak máš dolnorakúsku zľavovú kartu (NÖ Card) počas rezervácie zadáš jej číslo a neplatíš nič. Tak či onak, rezerváciu však určite urob.

Najvyťaženejšie časy sú okolo 10 dopoludnia a okolo 16:00 popoludní, to býva zubačka plná. Nemusíš sa však báť, že nezaparkuješ auto, v okolí spodnej stanice zubačky je viacero záchytných parkovísk.

Zubačka premáva od konca apríla do konca októbra (presné čas nájdeš na webovej stránke), pričom vláčik ide z 580 metrov nad morom do cca 1800 metrov nad morom.

NÁŠ TIP:

Priprav sa na to, že hore býva zvyčajne o 10 stupňov menej a fúka vietor. Kým dole v dedine je slnečno, hore ťa môžu zaskočiť mraky a zima. Preto si určite dopredu čekni počasie a zabaľ si so sebou pre seba i pre dieťa nejaké to merino tričko, merino nákrčník a neprefúkavú bundu.

No nezabúdaj ani na to, že vysokohorské slnko je poriadne zradné, preto ber určite so sebou aj kvalitný opaľovací krém. Hory nie sú lesy, takže chládok v lese nečakaj, skôr sa priprav na slušnú páľavu. Pre detičky odporúčam aj klobúk alebo šiltovku s UV filtrom.

Do zubačky si môžeš vziať aj menší kočík, no priprav sa na to, že kočíkovanie si hore príliš neužiješ. Oplatí sa ti vziať radšej ergonosič.

Sedačkovou lanovkou k Edelweishutte

Ďalšia „lanovková záležitosť”, ktorá umožní rodičom byť v prírode a zaspomínať na sladké bezdetné trekové časy a zároveň sú s deťmi na čerstvom vzduchu. Dostanete sa sem tak, že prejdete Puchberg a pokračujete ďalej na Losenheim.

Na konci cesty je sedačková lanovka, ktorá vás vyvezie z približne 800 metrov nad morom do 1210 mnm. V nástupnej aj v konečnej stanici lanovky sú pre deti nové detské motivačné atrakcie – ihriská s rozličnými prekážkami. Staršie ročníky si môžu skúsiť aj letné lyžovanie alebo tubing, len pár metrov od spodnej stanice lanovky.

schneeberg s deťmi

Na chate pri hornej stanici lanovky sa môžeš osviežiť, dať si kávu, s drobcom sa poprechádzať a turistiky chtiví sa môžu prejsť k ďalšej chate, prípadne si urobiť menší turistický okruh. Odmenou sú pekné výhľady na okolie. Dá sa tu stráviť hodina, ale aj pol či trištvrte dňa. Záleží od počasia, chuti a času.

schneeberg s deťmi

NÁŠ TIP:

Spiatočný lístok na lanovku stojí 11,50 eur za dospelého a 9 eur za dieťa vo veku od 6 do 15 rokov. Ak máte dolnorakúsku zľavovú kartu (NÖ Card), znovu máte lístky na lanovku aj na atrakcie zadarmo, aj keby ste chceli lyžovať.

Menšie deti odporúčame usadiť do látkového nosiča počas jazdy lanovkou a „zaistiť”.

Vodopád Sebastian Wasserfall

Ak hľadáte lokalitu, kde môžete piknikovať v lone prírody a zároveň dopriať deťom akčné zážitky, vyberte sa k vodopádu Sebastian Wasserfall.

Dostanete sa tam tak, že prejdete dedinu Puchberg, pokračujete smerom na Losenheim a štyri kilometre od obce Sonnleiten. Ak pôjdete pomalšie, smerovníky vás vynavigujú k „wasserfall”.

Na parkovisku (odbočka, doprava cez malý mostík a po 20 metrov môžete parkovať tátoša) necháte auto a ďalej pokračujete asi 15 minút peši najprv po asfaltke do kopca, popri veľkej chate. Neskôr sa dostanete na lesnú cestičku, prejdete mostíkom ponad potok a na konci sa vám otvorí scenéria so skalami a vodopádom.

Zvládnete to asi aj s bežným kočíkom, aj keď my sme mali terénny. Ak chcete ísť až do bezprostrednej blízkosti vodopádu s menšom chodcom, odporúčam kvôli bezpečnosti nosič, sú tam veľké kamene v podobe schodov, môžu byť šmykľavé.

Táto lokalita je skvelá aj na pikniky, je tam veľa lavičiek a celá trasa je v chládku. Stenu využívajú aj ako lezeckú. Hoci sme si na tento výlet vyčlenili asi hodinu, nakoniec sme tu strávili celé doobedie. Synovi sa veľmi páčilo chodiť po nerovnom teréne – kamienky, lavičky, lesná cestička. Bol z toho celkom slušne „zničený”, keď som ho naložila do autosedačky, zaspal ešte v dedine a zobudil sa až takmer doma.

Ak sa chcete schladiť v okolí Schneebergu

Kúpalisko v Puchbergu alebo kúpalisko Grunbach am Schneeberg.

S dolnorakúskou kartou vstup zdarma na obe.

Kde sa ubytovať v okolí Schneebergu

Rozhodli ste sa v tejto lokalite stráviť s drobcom celý víkend? Máš viacero možností. Ak chceš ísť lowcost štýlom, kempovať môžeš asi kilometer od centra Puchbergu https://goo.gl/maps/EDk4DPJX1wvmEXNJA.

Pozor, nie je to však klasický kemp so stanovým táborom, skôr tam sú miesta pre karavany.

V areáli však máš aj veľký trávnik, kde si vieš postaviť stan, v hlavnej budove sú záchody, sprchy a kuchynka. Platíš v neďalekom, 500 metrov vzdialenom gasthofe Krumbockhof. V tomto gasthof (guesthouse) Krumbockhof https://goo.gl/maps/tNZG6N6dfc1NG6Zf6 sme spali aj my a Erikom.

Mali sme jednoducho zariadenú izbu iba s umývadlom, sprchu aj záchod bol na chodbe. Platila som iba za seba (nocľah + polpenzia ma vyšli 35 eur/noc), Erik spal so mnou na posteli a neplatila som za neho nič.

V polpenzii som mala kontinentálne raňajky a na výber kávu alebo čaj. Na večeru som mala polievku, hlavné jedlo a malý dezert. Porcia stačila akurát pre mňa a malého, väčším jedákom by sa určite málilo.

Kompletný cenník, koľko zaplatíš za stan alebo za posteľ s raňajkami nájdeš na ich webe

Za vyšším štandardom choď do gasthof Schmirl alebo do apartmánov pod lanovkou v Losenheime.

Chceš spať v lone prírody na vysokohorskej chate? Vyskúšaj spomínanú chatu Edelweishutte.

Ceny sa pohybujú od 10 eur za dospelého vo viaclôžkovej izbe pre členov klubu Alpenveiren po 26 eur za dospelého v dvojlôžkovej izbe pre nečlenov klubu.

Výstup na Schneeberg bez detí?

Ak sa sem vyberieš za bezdetna, alebo deti odložíš starým rodičom, odporúčam ti trošku „akčnejší” program. Napríklad sa vybrať peši na vrchol Klosterwapen. Tradičný výstup začneš dole pri spodnej stanici lanovky Schneeberg Sesselbahn na konci dedinky Losenheim. Na hornej stanici lanovky sa môžeš osviežiť v chate Edelweishutte a lesnou cestou pokračuješ hore.

Nasleduje technickejšia pasáž, očakávaj krásne výhľady, ale aj to, že budeš miestami štvornožkovať.

Ďalej ťa čaká aj „retiazka na istenie”, no terén nie je až taký, že by bolo nevyhnutné ju použiť.

Keď vystúpaš na hrebeň, čaká ťa pozvoľne stúpajúca trasa. Bude ti však pripadať takmer nekonečná, na jej konci je rozľahlá planina.

Odmena? Výhľady, dobrý pocit z vykonanej práce a Almdudler na vysokohorskej chate Fischerhutte. Práve si dal/a 1200 výškových metrov. Oficiálny čas výstupu je cca 4-5 hodín, no dole to ide rýchlejšie. 🙂

Froggywear.sk