Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Spodné prádlo z merino vlny – prečo je základom tvojho funkčného šatníka

Spodné prádlo z merino vlny – prečo je základom tvojho funkčného šatníka

Dámske spodné prádlo z merino vlny

Môžeš mať super topánky na trekking alebo kvalitnú softshellku, no ak podceníš spodné prádlo, zabudni na pohodlie vo chvíľach, keď ho budeš najviac potrebovať. Riešenie? Kvalitné základy. A tie ti položí spodné prádlo z merino vlny.

Na úvod malá intímna otázočka — a hádam sa za to na nás neurazíš – ALE – aké spodné prádlo máš na sebe, keď vyrazíš na túru, na ski alp, lyžovačku, na opačný koniec zemegule, alebo jednoducho za hranice štyroch stien svojho domova?

Asi sa právom domnievame, že čipkované tanga nohavičky na štýl Victoria Secret alebo módne boxerky Calvin Klein hebké ako zamat (ktoré sú všetkým, len nie priedušným materiálom) nosia na outdoorové aktivity iba skutoční masochisti. Alebo sa mýlime?

Čo teda nosíš pod tou super softshellovou bundou, kvalitnou fleecovou mikinou či windstoperovými trekovými nohavicami? Nie, nechceme vedieť intímnosti, len chceme poukázať na to, že mnohí ľudia investujú do kvalitného outdoorového oblečenia, no ako spodné prádlo na seba natiahnu naozaj hocičo — a potom sa čudujú, prečo ich trápia rôzne zdravotné problémy, prečo prechladnú napriek tomu, že majú na sebe funkčné oblečenie, alebo sú celý deň nervózni, lebo ich spodky omínajú, potia sa v nich a ešte niečo oveľa horšie…

Aj dom predsa staviame od základov a steny či strecha idú až v ďalšom kroku — a to isté platí aj o oblečení, keď sa ide do terénu. Absolútnym základom každého milovníka outdooru a vášnivého cestovateľa je kvalitné funkčné spodné prádlo. Ideálne z prírodného materiálu, ktoré je pohodlné, neomína, ale zároveň je stále funkčné. Pre nás je po tisícoch kilometrov (aj tých výškových) v nohách, v aute či v lietadle jasnou voľbou merino vlna.

Prečo práve z merino vlny?

  • Ani po dlhých hodinách na túre či po noci v lietadle alebo v autobuse nemáš pocit, že sa musíš ísť urgentne prezliecť do čistého, ako to býva pri spodnej bielizni z bavlny či syntetiky.
  • Namiesto sady nohavičiek od pondelka do nedele ti bude stačiť len pár kúskov a keď treba, poľahky ich preperieš a rýchlo ti vyschnú. Nemusíš tak so sebou ťahať obrovský kufor napakovaný vecami.
  • Je absolútne ideálnou spodnou bielizňou na aktívne cestovanie a časté presuny, keď si každý deň na inom mieste a nemáš po ruke pračku, u ktorej je záruka, že ti oblečenie vyperie bez ujmy na materiály.
  • Hodí sa na trekovanie a viac dňové prechody, keď nemáš možnosť vymeniť si spodnú bielizeň, no nechceš sa cítiť ako špinďúr, ani si zapáchať.

Mimochodom, to, že je spodné prádlo funkčné neznamená, že musí vyzerať ako „bombarďáky” po babke. My napríklad spodné prádlo z merino vlny, konkrétne nohavičky pre dámy alebo spodky pre pánov, šijeme v rôznych variantoch — ako boxerkový strih, strih s gumičkami alebo ležérnejšiu verziu.

Ba dokonca si môžeš vybrať varianty podľa ročného obdobia — v lete tenšie s nižšou hustotou vlákna, v zime zasa hrubšie, ktoré sa postarajú o to, že „tam dole” neprechladneš ani počas celodenného vystrájania na svahu.

Merino môžeš mať nielen ako „gaťky” a „slipy či boxerky”, ale aj športovú podprsenku a spodné tielko (pre pánov i dámy). Je to dobrý základ, vďaka ktorému udržíš svoje intímne partie a pokožku celého tela v suchu aj v tých najnáročnejších okamihoch.

panske spodne pradlo
Pánske spodné prádlo z merino vlny- klikni na obrázok


Poďme si teraz povedať niečo o zložení:

Na výrobu spodného prádla z merino vlny používame výlučne zmes merino vlny (95%) s elastanom (5%). Chceme však upozorniť, že spojením s elastanom v pomere 95:5 merino vlna v žiadnom prípade nestráca žiadnu zo svojich pozitívnych vlastností. Práve naopak, prídavok elastanu je v prípade spodného prádla viac než žiadúci a to z dvoch podstatných dôvodov:

1. Odev musí byť čo najelastickejší, aby sa dokonalo prispôsobil krivkám tvojej postavy a sadol ti ako uliaty. Povedzme si to na rovinu, parametre v partiách ako sú prsia, zadok, stehná či brucho vedia byť u každého veľmi rozmanité.

2. Merino vlna nemá také pevné vlákna ako syntetika či bavlna, je to najjemnejší druh ovčej vlny, a aby vydržala čo najdlhšie, vyžaduje jemné, šetrné pranie. Na rozdiel od iných častí oblečenia ako sú tričká, mikiny či kukly, spodné prádlo predsa len perieme častejšie. Kým tričko zo stopercentnej vlny operieš povedzme raz za týždeň – dva, spodné prádlo si (asi ako väčšina z nás) budeš chcieť oprať po každom použití. (Hádam s výnimkou trekovania kdesi za polárnym kruhom 🙂 Prítomnosť elastanu vo vlnenom úplete teda zaručuje dlhšiu trvanlivosť oblečenia aj pri častom praní.

Napriek tomu, že ide teda o merino vlnu v spojení so štipkou elastanu, spodné prádlo z merino vlny si stále uchováva jej unikátne vlastnosti.

damske spodne pradlo
Dámske spodné prádlo z merino vlny – klikni na obrázok

 

Aké sú vlastnosti merino vlny?

Hoci merino vlna má vo svojom názve slovíčko „vlna”, je to ten najjemnejší druh ovčej vlny, jemnejší než ľudský vlas. Samozrejme, každý máme iný prah citlivosti, no merino vlna na rozdiel do vlny klasickej, naozaj nehryzie. Koniec koncov, odporúča sa aj bábätkám, ľuďom s atopickým ekzémom a ďalšími kožnými problémami.

Je tomu tak nielen kvôli svojej jemnosti, ale aj preto, že je prirodzene hypoalergénna a antibakteriálna. Čiže je ideálnym materiálom pre všetkých, koho trápia rozličné zápaly a ďalšie chúlostivé problémy „tam dole” (mnohé ženy by vedeli rozprávať, však?). Nielenže nie je rodiskom rozličných baktérií, ale ani nezapácha (pretože nepríjemnú arómu potu majú na svedomí práve premnožené baktérie).

Vďaka tomu, že ide o prírodný materiál, tvoje intímne partie nebudú ako v skleníku ani pri fyzickej záťaži alebo v horúčavách. Merino vlna je priedušný materiál, ktorý dýcha a má termoregulačné vlastnosti, takže rýchlo odvádza pot od tela. A ak je náhodou vlhká, ako jediný materiál nechladí. Navyše je rýchloschnúca, takže pri praní v teréne alebo keď prádlo prepotíš, ju máš o chvíľu zase v suchu.

Ušetrí ti hromadu miesta v batožine, pretože nepotrebuješ so sebou na mesačnú akčnú dovolenku vláčiť hromadu spodného prádla, postačí ti niekoľko kusov a keď potrebuješ, jednoducho ich operieš a už na druhý deň ich môžeš nosiť. Nemusíš riešiť to, čo s vlhkým vypratým oblečením, ak sa náhodou potrebuješ presunúť „o dům dál”.

Keď sme pri tej údržbe, tá je naozaj jednoduchá – doma môžeš prať spodné prádlo z merino vlny na jemnom programe s pracím prostriedkom určeným na vlnu.

Náš tip: Odporúčame ti zaobstarať si sieťovinové vrecko na pranie pre prípad, že budeš merino prádlo prať aj s iným oblečením, ktoré by ho mohli pri priamom kontakte poškodiť. Čudoval/a by si sa, čo niekedy dokáže taká mikina so zipsom či gombík na džínsoch.

A čo údržba na cestách či v teréne? Tam stačí prepláchať ho pod tečúcou vlažnou vodou, nemusí byť teplá. Ak nejde o prírodný zdroj,  môžeš pri praní použiť cestovné balenie prášku na pranie. Hotelové alebo mestské práčovne však priveľmi neodporúčame, pretože nikdy nevieš, čo z takej americkej práčky v Kathmandu vylezie. Alebo či náhodou nepoužívajú aj aviváž, ktorá sa s merino vlnou nekamaráti.

Po vypratí nechaj voľne usušiť a nežehli ho. V tropických krajinách to bude kvôli vlhkosti trošku ťažší oriešok.

Froggywear.sk