Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Vlna skvelá na leto? jedine merino vlna

Vlna skvelá na leto? jedine merino vlna

merino vlna

Niekde hlboko máme zakorené, že vlna – z nej sa robia ťažké vlnené svetre na zimu. Takú poriadnu – ruskú, kedy kvalitne mrzne. Vedeli ste, že existuje druh vlny vhodný aj na leto. O tom bude reč práve v tomto článku.

Konkrétne o merino vlne.

Prečo práve merino vlna?

Merino je druh ovčej vlny. Toto plemeno pochádza zo Španielska, ale udomácnilo sa v Austrálií a na Novom Zélande. Práve v týchto oblastiach musia ovce merino čeliť v zime daždivému, veternému a chladnému počasiu a naopak v lete silnému UV žiareniu a teplu.

Termoregulácia dosiahla svoje maximum. Ak je chladno, zahreje. Ak je teplo, telo sa neprehrieva. Aj z tohto dôvodu je populárna u mamičiek. Malé deti nemajú dostatočne vyvinutú termoreguláciu a tak im hrozí prehriatie oveľa skôr ako dospelému človeku.

Merino vlna neškriabe. Jej vlákna sú tenšie a ohybné ako vlákna bežnej vlny. Možno ju teda nosiť priamo na tele bez nepríjemného pocitu kúsania.

merino vlna
V Srbsku.

Je antibakteriálna a nie je vhodným prostredím na množenie baktérií. Práve tie spôsobujú, že pot, ktorý sa rozkladá, nepríjemne zapácha. Výsledok u merino tričiek je taký, že prepotené tričko nepáchne, ako je to známe u bavlny alebo syntetických materiáloch. Nie je nutné ho prať po každom výkone a tak je ideálnym spoločníkom do terénu a všade tam, kde nie sú vhodné podmienky na domáce pranie.

Merino vlna absorbuje vlhkosť až do 30% svojej hmotnosti. Prebytočnú vlhkosť odvádza preč. Aj keď je vlhká, nechladí. V prípade, že máte prepotené tričko a ofúkne vás vietor na kopci, nepocítite chlad ako v prípade bavlny či syntetiky.

Skvelá aj na leto – existuje veľa druhov merino úpletov, tenšie, hrubšie, ľahšie, ťažšie. Práve tie hrubšie sú dobré na zimu ako termo vrstva. A tie tenké, ľahké sú ideálne na leto aj na bežné nosenie namiesto bavlneného trička.

merino vlna

Naše najpredávanejšie produkty letnej sezóny, ktoré by nemali chýbať v tvojej batožine:

  • tenké tričká z hladkého 100% merino úpletu, najjemnejšia varianta, aká na trhu existuje.
  • pre všetky tričká z našej dielne stále platí, že predĺženie pre vysokých ľudí je podľa požiadavky bez doplatku. Šijeme ich priamo pre vás v rozumnej dodacej lehote 3-4 pracovné dni aj s doručením.
  • dámske nohavičky alebo pánske boxerky z elastického úpletu 95% merino/ 5% elastan. Elastán zaručuje dlhšiu trvácnosť pri častom praní spodného prádla. Elastické spodné prádlo nikde netlačí a je veľmi pohodlné na nosenie.
Froggywear.sk