Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Merino mikiny, vzory a iné farby?

Merino mikiny, vzory a iné farby?

Posledné 2 týždne mi chodí stále viac emailov, kde sa pýtate, či môžem ušiť mikinu na mieru, alebo kedy budú v ponuke merino mikiny, alebo aj pošlete nejaký vzorovaný produkt od zahraničnej značky s tým, či viem vyrobiť rovnaké ale iného strihu?

Aby som stále neodpovedala na tie isté e-maily, pokúsim sa tu zhrnúť odpovede na vaše otázky a ozrejmiť, čo je v našich schopnostiach.

Máte záujem o úpravu dĺžky produktov:

Tovar šijeme na základe vašej objednávky, to znamená iba pre vás. Nešijem na mieru. Iba prispôsobujem existujúci strih. Ak v objednávke napíšete, že ste do šírky Mko, ale do dĺžky Lko, tričko vám predĺžime. Mám v pláne napísať ku každému produktu rozmery pri danej veľkosti, ale bohužial nie je kedy.

IMG_20170118_193328586Dokonca jeden pán si objednal boxerky nad kolená, toto tiež nie je problém. Akurát z toho vznikol nový produkt, za čo mu ďakujeme. Rovnako takto vznikli aj Nohavičky Turiec, keď si stále viac žien na jeseň pýtalo klasický strih, ale s vyšším pásom. Ak chcete spodky alebo legíny kratšie (3/4ťové – napíšte to do poznámky), nie je to najmenší problém.

Tieto zmeny nie sú nejaké značné zásahy, ktoré si vyžadujú meniť technologické postupy alebo produkt polroka testovať, sú preto ľahko realizovateľné.

Takisto niektoré nové strihy tričiek s väčším výstrihom, dlhším krátkym rukávom, rovným strihom plánujeme uviesť hneď po tom, čo príjmeme krajčírku a bude na to čas.

Máte záujem o produkt, ktorý zatiaľ nie je  v e-shope, ale v budúcnosti chceme zaradiť:

Produkty, ktoré nemajú základ v už niečom, čo existuje, ako je napríklad športová podprsenka, tričko s dlhým rukávom s dierkou na palec – kde práve tá dierka je detail, ktorý treba premyslieť tak, aby šitie dierky netrvalo dlhšie ako šitie celého trička, na tieto produkty si budete musieť počkať.

U nás vo Froggywear si zakladáme na tom, že každú novú “vychytávku” testujeme. Či sa náhodou po mesiaci nerozpadne alebo či som schopná šiť tento produkt – tzn. či vieme nájsť vhodný postup výroby. Po tomto všetkom sa produkt môže nafotiť, dať na web a začneme ho predávať. Celý ten proces trvá niekoľko mesiacov, výsledok fotenia záleží od toho, či je  pláne fotenie s modelkou v ateliéri, alebo si to budem musieť nafotiť doma na stole. Samozrejme fotky na ľuďoch sú lepšie, lebo to vidíte 3D.

Máte záujem o produkty, ktoré zatiaľ nie sú na e-shope a zatiaľ o nich neuvažujeme:

Ak ste prvý a zatiaľ posledný, ktorý má záujem o nejaký produkt, ktorý je nový, s vašou požiadavkou vám asi nepomôžeme. Vymýšľanie, hľadanie a realizovanie nového strihu je tak časovo náročné, že cena takého unikátneho produktu vyrobeného raz v živote, by bola x-násobne vyššia. Nakoniec by ste asi zhodnotili, že až takto na mieru to zrejme nepotrebujete 🙂

Produkty, ktoré by ste chceli, ale ušiť ich nevieme tak, aby boli 100%ne pekné:

Termo tričká s rolákom na zips. Zhodli sme sa, že našiť zips na pružné termo tričko tak, aby to nevyzeralo amatérsky nie je v mojich silách, ani v silách nášho technického vybavenia. Od začiatku som razila teóriu, že rolák je veľmi jednoúčelový produkt. Akonáhle je teplejšie, rolák si odtrhnúť neviete. Takže ani tričko po zvyšok roka, kedy “nie je na rolák”, nosiť nebudete. Navyše, ak mám tričko s rolákom na zips, na tom fleecku, ktorá už má zaručene golier, na tom ešte bundu, ktorá má tiež golier, na krku mám potom 3 goliere a krk zafixovaný ako po úraze chrbtice. Ak mám len tričko a na tom technickú bundu a je mi zima na krk, použijem tunel Branisko, ktorý mám pri sebe stále.

Farby, ktoré by ste chceli, ale v e-shope ste ich nenašli:

Väčšinu našich materiálov máme od dodávateľov, ktorí majú svoju ponuku farieb. Nie je ich veľa, asi tak 5 – 10 farieb. Nemôžeme ich objednávať po metri iba pre vás. Musíme plniť určité minimálne množstvá. O niektoré farby nebol vôbec záujem, tie už objednávať nebudeme. Aj dodávateľ sa snaží rozširovať svoju ponuku farieb, ale ja dopredu nikdy neviem, kedy to bude a akú farbu nakoniec pridá na sklad. S farbami je to všeobecne niekedy veľká lotéria. Materiál môže byť najkvalitnejší na svete, ale ak je nevhodná farba, nikto to nekúpi. Rovnako sa môže stať, že naskladním farbu, ktorú dopytuje pár zákazníkov, ale nakoniec zistím, že to boli jediní zákazníci, ktorí mali záujem o danú farbu a mne ostane v krabici pár desiatok metrov.

Ak by som chcela farbu, ktorú nemá skladom dodávateľ, musela by som si dať napliesť 200-300 metrov, v prípade vzoru aj viac. Pri veľkosti našej firmy to zatiaľ nie je reálne, obzvlášť si neviem predstaviť farbu, o ktorú by bol taký enormný záujem a zároveň ju už dávno nemá dodávateľ na sklade (to je napríklad čierna, šedá a modrá, ktoré sú najpredávanejšie).

Máme však dodávateľa z Talianska s veľmi kvalitným merinom, kde si dávame vyrábať 60-metrové rolky. Aj to bolo doteraz skoro nereálne. Momentálne čakáme na ďalšie dve farby 150 gramového úpletu na jar/leto, ktoré by mali prísť koncom marca.

O tom, že máme nové farby vždy informujeme na facebooku, tam je to skôr, ako to stihne doraziť na web k jednotlivým produktom.

Vzorované tričká:

Vzory sú ešte vyšší level ako farby. Vzory sú pletené, nie tlačené a podobne. Vzor na želanie spraviť nevieme. Vzory kupujem hotové z Fínska. Tento rok zaznamenali veľký úspech u žien vločky a chlapi, ktorí sa ohlásili, na vzory asi moc neletia.

Froggywear vločky

Podarilo sa mi objednať vzorovaný merino úplet priamo z Nového Zélandu.

Vhodný tiež na teplé termo tričko. Cena je kvôli poštovnému, daniam a clu značne vyššia, ako materiál z EU, takže uvidím, či to bude v našich podmienkach predajné, či bude záujem, potom môžem objednávať aj častejšie.

merino uplet

Merino mikiny sú samostatná kategória:

Okrem toho, že budeme musieť doladiť strih, ušiť prototyp, otestovať, najprv musíme nájsť vhodný materiál.

U dostupných dodávateľov viem objednať maximálne 210 gramový nadýchaný úplet, prípadne 250 gramový s elastánom. Za posledných 5 rokov som sa stretla s rôznymi gramážami, hrúbkami, prevedením aj produktami, merino nosím asi 90% celého času. Váha nie je všetko. Ako aj v prípade ťažkých legín človek zistí, že naozaj sú ťažké, ale nie sú tak nadýchané ako fínske merino. 100%-né merino zvykne povoliť. V prípade tričiek je to akceptovateľné, ale v prípade technickej mikiny na zips je to priam nežiadúce. Čím je merino ťažšie, tým lepšie pôsobí gravitácia a materiál padá dole. Odstupom času sme teda prišli k názoru, že hrubá vlnená merino mikina musí byť zo zmesového materiálu, mix merino / elastán alebo polyester či nylon. Mikinu nikto nenosí priamo na holom tele, takže nevadí, ak bude trochu viac pichať, taktiež nie je určená na to, aby odsávala 100% vášho potu. Mikina má slúžiť ako druhá vrstva, izolant. Našli sme jednu pletáreň v Taliansku, ktorá vie vyrobiť aj podobné zmesové úplety, aj vzorky vyzerajú veľmi dobre, problém je len s minimálnym odberom od 250 metrov 🙂 Nakoľko mikina nie je tak masovo predávaný produkt ako merino tričko, zatiaľ to reálne nie je.

vzorky

Vzorky z Nového Zélandu vyzerajú rovnako dobre, len tam je zas problém opačný. A tým je, že množstvo, ktoré mi vedia poslať, je obmedzené. Rovnako vysoké poštovné, daň, clo. Na obrázku nižšie je 370 gramový dvojfarebný zmesový úplet 65% merino, 35% nylon.

Z tohto matrošu chcem ušiť zatiaľ ten prototyp, ale neviem sa k tomu dostať. Hľadám krajčírku na výpomoc.

A samozrejme vhodného dodávateľa neprestávame hľadať.

Froggywear.sk