Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Ako vybrať karimatku a spacák na kemping

Ako vybrať karimatku a spacák na kemping

Blog - ako vybrať spacák a karimatku

V minulom článku sme vyberali stan, avšak k plnohodnotnému spánku chýba ešte pohodlná karimatka a teplý spacák. Možno si niektorí ešte pamätajú časy, keď sa na skaut, či strom života chodilo s nespratnou karimatkou a dvojkilovým spacákom, ktorý keď zmokol, nevysušil si ho ani do konca tábora. Dnes už máš na výber úplne všetko, na čo si zmyslíš 🙂 .

Vyberáme spacák

V prvom rade úplne vynechám delenie typu: letné, zimné, trojsezónne. Každý z nás má tepelný komfort úplne niekde inde :).  Kým jednému je v tom letnom modeli aj počas sychravej jesene stále teplo, iný počas chladnej letnej noci už dávno mrzne. Zhrniem skôr základné rozdiely medzi jednotlivými spacákmi.

1. Podľa teploty
Na každom spacáku nájdeš údaje ako: komfortná teplota (pri tejto teplote by si nemal pociťovať chlad), limitná teplota (ak ti všeobecne býva zima, asi už budeš mrznúť:) a extrémna teplota (tu už dosť riskuješ podchladenie a o kvalitnom spánku nemôže byť ani reči). Spacáky teda nevyberáme podľa extrémnej, ale podľa komfortnej teploty.

Zľava:
– dekový spacák Trimm Viper 185 cm, syntetická výplň, komfort 6oC, hmotnosť 1600g
– dekový spacák Denali, 180cm, syntetická výplň, komfort 15oC, hmotnosť 900g
– dekový spacák Warmpeace Viking 170cm, výplň perie,
komfort 8oC, hmotnosť 640g
– múmiový spacák Lafuma Trek1000, 183 cm, syntetická výplň, komfort 8oC, hmotnosť 1000g


2. Podľa izolačnej výplne

Vonkajšia aj vnútorná dotyková strana spacákov sa kvôli ľahkej údržbe, odolnosti a nízkej hmotnosti robí najmä zo syntetiky (najmä z polyesteru ale aj polyamid a nylon sa občas vyskytne u nejakého výrobcu), výnimočne však môžeš nájsť aj spacák s vnútornou dotykovou stranou zo zmesy bavlny/bavlneného flanelu. Ocenia najmä tí, ktorí nemajú radi pri spaní ,, šušťavý pocit“ a chcú sa cítiť ako doma pod perinou.

Izolačná výplň vo vnútri spacáku môže byť:
Syntetická výplň s izoláciou 1 či 2 vrstvovou a rôzne ďalšie patentované technológie.
– duté vlákno: nízka cena, väčší objem a hmotnosť, kratšia životnosť
– mikrovlákno: dobrý pomer cena/výkon, menší objem a hmotnosť, dlhšia životnosť
Perie
– vyššia cena, výborný tepelný komfort, malý objem a nízka hmotnosť, náročnejšia údržba (náchylnosť na vlhko)

Dobre zhrnuté rozdiely medzi jednotlivými materiálmi a výplňami spacákov má aj Petr Kosek v ,,knihe Nalehko”.

3. A teraz to najdôležitejšie – podľa pohodlia 🙂
V prvom rade ma zaujíma dĺžka spacáku (a to nielen samotná) ale do akej výšky postavy je daný spacák vhodný. My ženy sa môžeme poobzerať aj po spacákoch pre nežnejšie polovičky, príp. pre deti voliť detské spacáky (kratšie).

Ďalej môžem voliť aj podľa tvaru. Kým niekto kvôli lepšej termoreguláciu (menšiemu unikaniu tepla) volí múmiový tvar (väčšinou sa nedá rozsipsovať úplne po spodok), iní naopak na letné čundre uprednostňujú dekové spacáky. Tie po celej dĺžke bývajú rovnako široké a dajú sa komplet rozopnúť a vytvoriť tak prikrývku/perinu. Ak si zvyknutý spať na boku a nohu si prekladať cez perinu, toto bude pre teba správna voľba :). A samozrejme ten, kto si potrpí na priestor okolo seba, mal by si všímať aj šírku v ramenách či nohách.

Ako vybrať spacák na kemping

Zľava: dekový spacák Trimm Viper a múmiový spacák Lafuma

Okrem iného sa z hľadiska lepšieho komfortu a pohodlia môžete poobzerať aj po rôznych vychytávkach v spacáku: sťahovacia kapucka (golier) okolo hlavy, extra izolácia v spodnej časti spacáku, zateplená léga pozdĺž zipsu, vnútorné vrecko, pútko na zavesenie atď.

Pravý alebo ľavý zips? Väčšina spacákov (samozrejme toho istého modelu) sa dá aj spojiť.
Aj nad týmto môžeš uvažovať, najmä ak plánuješ romantickú stanovačku s polovičkou. A určite to radi využijú aj maminy s malými deťmi.

4. Podľa hmotnosti
Tento parameter je dôležitý, pokiaľ ideš po svojich. Na turistiku, bicykel či motorku, kedy sa počíta každý gram je samozrejme ideálny spacák s nižšou hmotnosťou. Najlepšie do 1 kg, páperové spacáky rovnaký tepelný komfort zvládnu aj pri výrazne nižšej hmotnosti.

Vyberáme karimatku (matrac)

Okrem klasických penových karimatiek (rôznej hrúbky), na ktorých sme asi všetci vyrástli sú dnes v ponuke aj nafukovacie alebo samonafukovacie.
Povrch karimatiek býva zo syntetiky (kvôli nenasiakavosti) s protišmykovou úpravou, aby si sa v noci nekĺzal po karimatke aj so spacákom. Samozrejme čo výrobca, to iná úprava a prevedenie.

Ako vybrať karimatku

Zľava:
– samonafukovacia karimatka Trimm Lullaby, rozmer 180 x 57, hrúbka 3cm, hmotnosť 810g
– samonafukoavcia karimatka Thermarest, rozmer 183 x 58 cm, hrúbka 3 cm, hmotnosť 700g
– nafukovacia karimatka Klymit Insulated Static V Lite, rozmer 180 x 58,4cm, hrúbka 6,4 cm, hmotnosť 556g-
– nafukovacia karimatka Klymit – Insulated Static V Luxe, rozmer 193 x 76,2cm, hrúbka 7,6 cm, hmotnosť 992g

1. Nafukovacia karimatka
zväčša nižšia hmotnosť a ľahšie zbaliteľná, nie úplne pohodlná ak zvykneš spávať na bruchu
– nebýva úplne plochá, nafúknutím vypĺňaš jednotlivé vzduchové dutinky karimatky (komory bývajú často v tvare štvorcov, pohárikov, priečne, tvarované do V atď.).

2. Samonafukovacia karimatka
vo vnútri je pena s otvorenými pórami, čiže je vystužená, vyššia hmotnosť ako má nafukovacia
– po otvorení ventilu začne automaticky nasávať vzduch (preto to slovo ,,samo“), treba ju však dofúkať ústami
V oboch prípadoch, pre jednoduchšie nafúknutie a vyfúknutie je dobré voliť karimatku s reverzným ventilom (auto-stop). Keď fúkaš = neuniká ti vzduch pomedzi pery. A keď vyfukuješ = nenafukuje sa ti naspäť (najmä samonafukovacia má tú tendenciu).

Samonafukovacaie karimatky

zľava:
– samonafukovacia karimatka Zulu Dreamtime 5 Single, rozmer 198 x 63cm, hrúbka 5cm, hmotnosť 1800g
– samonafukovacia karimatka Outwell Sleeping single 5, rozmer 183 x 63cm, hrúbka 5cm, hmotnosť 1500g s poistkou proti automatickému vyfukovaniu

Čo je výhoda – k obom nepotrebuješ pumpu. Nafúkneš a vyfúkneš ich jednoducho ústami.

3. Nafukovacia matrac
– ťažšia (vhodná len na prepravu autom)
– často bývajú v hrúbke od 10 cm a viac pre komfortnejší spánok a šírke 60-70 cm, dokonca aj ako 2lôžka (120-140cm)
– nafúkaš pumpou (ručnou alebo elektrickou)

Ďalšie delenie karimatiek a matracov:
Podľa rozmeru

Obvyklá dĺžka, s ktorou sa stretnete je cca 183-185 cm, extra dlhé bývajú 195 cm a viac, naopak kratšie karimatky do 170, detské do 120cm.
Na šírku rátajte zhruba 53-58 cm a môžete si vybrať či obdĺžnikového tvaru alebo anatomicky tvarované.
Rozmer je dôležitý aj pri umiestnení do stanu, aby sa ti nestalo, že budeš mať širšie karimatky ako je rozmer spálne v tvojom stane.

Podľa tepelného odporu
Znamená, ako dobre karimatka izoluje a zabraňuje unikaniu tepla od tela. Väčšina rekreačných karimatiek má tepelný odpor medzi 2,1-3,8. A tu platí: čim vyššie číslo, tým lepšia tepelná izolácia.

Podľa hmotnosti
Opäť platí, keď idem na bicykel, motorku alebo budem karimatku vliecť na svojom chrbte po hrebeni, volím nižšiu hmotnosť.

Zbaliteľnosť
Niektoré sa dajú prehnúť na polovicu a následne zrolovať, iné naopak zrolujete len na celú šírku.

Tip: ak ideš do kempu autom a na dlhšie určite sa bude hodiť plachta na karimatku alebo matrac

A do tretice ti chýba už len vankúšik
Výber je len na tebe či nafukovací alebo s výplňou (polyesterovou). Nafukovací je samozrejme skladnejší a výšku si volíš podľa seba nafúknutím, ale počas spánku sa ti neprispôsobí ako klasický vankúš. A naopak vankúš s výplňou môže byť často krát vysoký a nie každému vyhovuje.

Vankúše na kemping

Ako vankúš pod hlavu poslúži aj zložená mikina alebo kompaktne zložené oblečenie v prenosnom obale či sieťke. Kľudne môžeš zobrať aj z domu starší vankúš alebo kúp v Ikea za euro (vankúš s polyesterovou výplňou).

Ak už máš všetko čo potrebuješ, ostáva už len vyraziť. Inšpiráciu na kempy nájdeš aj v našom článku: Kam do kempu na Slovensku.
Vybavenie na kemping nájdeš napr.: v Decathlon alebo 4Camping.

laura froggy vizitka
Froggywear.sk