Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Dovolenka na Slovensku – 7 tipov na kempy pre rodiny s deťmi

Dovolenka na Slovensku – 7 tipov na kempy pre rodiny s deťmi

Vstávajú vám už len pri pomyslení na „klasickú” letnú dovolenku v rezorte všetky chlpy na tele a radi by ste s rodinou zažili niečo iné, niečo nezabudnuteľné? Vyberte sa s nimi do kempu.

Nie, nepadli sme z jahody, kempovanie s deťmi má niekoľko nesporných výhod.

Po prvé, na kempovačke sa rozhodne nebudú nudiť a nebudú už na druhý deň otrávené a otravné. S najväčšou pravdepodobnosťou budú od rána do večera niečo objavovať tak, že o nich často nebudete ani vedieť.

Prospeje to aj ich zdraviu, keďže budú od rána do večera na čerstvom vzduchu, ten ich zaručene unaví tak, že večer padnú do postele ako vrecia zemiakov.

V neposlednom rade, pri kempovaní sa nemusíte báť, že niečo zničia – napríklad, ako sa to môže stať na hotelovej izbe. Nehovoriac o tom, že trochu vypnú zo svojho každodenného stereotypu školy či škôlky, vytvoria si vzťah k prírode a naučia sa nebyť fajnoví, ale prežiť aj v drsnejších podmienkach.

A určite z toho budú mať väčší zážitok než z otrepaných animačných programov v hotelových komplexoch.

V tomto článku si prečítate naše tipy na kempy pre rodiny s deťmi na Slovensku, ktoré sa rozhodne oplatí navštíviť.

1. VRÁTNA DOLINA

Camping Belá – Nižné Kamence

Kedysi to bol veľmi jednoduchý kemp s latrínami a sen všetkých minimalistov. 🙂 Dnes je situácia iná a kemp v čarokrásnom prostredí národného parku Malá Fatra vo Vrátnej doline patrí najlepšie hodnotené na Slovensku. A je to fakt vhodný kemp pre rodiny s deťmi. Do karát tomu nahráva fakt, že sa rozkladá na veľkom priestranstve s rozlohou 2000 metrov štvorcových, kde vás nelimituje pridelená výmera pre váš stan. (Kapacita kempu je údajne až 300 stanov).

Je na vás, či sa rozhodnete stanovať bližšie k bufetu, ihriskám či toaletám (čo je pri drobcoch asi rozumnejšia voľba), alebo uprednostníte viac kľudu na rozľahlej lúke, ktorá sa tiahne popri cestičke. Pre náročnejších a rodinky, ktoré chcú kempovať, ale pod stan si (ešte) netrúfajú, sú k dispozícii aj chatky. Alebo sem môžete prísť aj s karavanom.

Kemping Bela Nižné Kamence
V kempe sa nachádzajú 2 budovy s WC, sprchami s teplou vodou, mini kuchynkou vybavenou dvojplatničkou a drezmi na umývanie riadov, kanvicou a mini chladničkou. Ak ste si teda doma zabudli varič, hladní neostanete. V areáli sú všade aj elektrické prípojky.

Kemping Bela Nižné Kamence

Mimochodom, v areáli je aj bufet so základnou ponukou jedál, nechýbajú ani mini potraviny s pečivom. V bufete sa dá večer aj posedieť, má ideálnu polohu oproti detskému ihrisku, takže si môžete dopriať trochu relaxu a zatiaľ nestratíte deti z dohľadu.

kempy pre rodiny s deťmi

Ak dostanete chuť grilovať alebo variť guláš, dá sa to aj v altánku. Okrem neho na stanových plochách nájdete rozmiestnené stoly s lavicami na sedenie (ak už aj cestujete naľahko bez kompletného kempingového vybavenia), máte si kde sadnúť.

kempy pre rodiny s deťmi

Skvelé je, že sprchové kúty sú osadené v samostatných boxoch a oblečenie si môžete pohodlne zavesiť na vešiaky do predsienky svojho sprchového boxu. Pripravte sa však na to, že sprchový záves je krátky a bežne hrozí potopa. Nezabudnite si preto pribaliť so sebou aj šľapky.

kempy pre rodiny s deťmi

Vaše ratolesti na tomto kempe ocenia dve detské ihriská po stranách mini pódia a futbalové ihrisko. Po asfaltovej cestičke, ktorá sa vinie cez celý kemp, sa deti môžu kolobežkovat a behať po svojich či na odrážadlách. V kempe sa dá aj kúpať – vo vyhrievanom bazéne a dobrodružnejšie nátury aj v potoku.

kempy pre rodiny s deťmi

Tento kemp má aj svoje nevýhody, teda konkrétne jednu, ktorá môže vadiť tým, ktorí chcú absolútne ticho v lone prírody – a to jeho poloha hneď vedľa hlavného ťahu na Terchovú. Ak si však rozložíte stan bližšie k potoku, budete menej vnímať občasné nočné prejazdy áut, no zasa viac chlad a zvuky zurčiaceho potoka.

kempy pre rodiny s deťmi

Do kempu je dobrá dostupnosť aj bez auta: zo Žiliny chodí pravidelne zhruba každú hodinu autobus – zastávka Nižné Kamence kemp. Oproti zastávke vedie cestička popri potoku až do kempu (300 m).

Domovskú stránku nájdete tu: http://www.campingbela.eu/

2. SÚĽOVSKÉ SKALY

Kemp Súľov

Menší, no malebný kemp pre rodiny s deťmi pri penzióne Štefánik, má nádherný výhľad na panorámu Súľovských Skál, nachádza sa v ich tesnej blízkosti. Vyhľadávajú ho predovšetkým lezci a rodinky.

kemp súľov

Súčasťou kempu je aj penzión s pomerne slušným výberom jedál. Počas týždňa ponúkajú aj menu.

kemp súľov

Oproti penziónu sa nachádza detské ihrisko, kde sa drobci môžu zabaviť v pieskovisku, na preliezke, šmýkačke či hojdačke zavesenej na strome. Určite sa prehrajú aj v potoku.

kemp súľov

Stanovať môžete priamo pri ihrisku alebo na väčšej lúke obďaleč, pri staromódnych vonkajších jednoduchých sociálnych zariadeniach (WC a sprcha). Uprostred kempu nájdete umyvárku na riad alebo na umývanie zubov.

kemp súľov

Súčasťou kempu sú aj altánky, posedenie či ohnisko. Potraviny nájdete v centre obce vzdialené 10 minút pešou chôdzou.

kemp súľov

Domovskú stránku nájdete tu: http://www.penzionstefanik.sk/

3. HOREHRONIE

Kemp Sedliacky Dvor – Hliník

Hľadáte kemp pre rodiny s vrúcnou domáckou atmosférou, kde sa budete cítiť zároveň kozmopolitne? Neďaleko Brezna smerom na Tisovec naďabíte na jeden z najtradičnejších vidieckych kempov.

kemp sedliacky dvor

Možno vás prekvapí, že od roku 2006 ho tu prevádzkuje sympatická rodinka pôvodom z Holandska s dvoma synmi. Škoda, že až Holanďania nám musia ukazovať, ako sa robia služby v cestovnom ruchu. Alebo našťastie? 🙂 Hoci kemp nie je veľký, nič vám tu nebude chýbať.

kemp sedliacky dvor

Domáci tu aj bývajú – pôvodnom klasickom staršom dome, majiteľ sa vám po príchode osobne príde predstaviť a pozve vás na jedno orosené (to prvé máte vždy na účet kempu).

kemp sedliacky dvor

Všade navôkol behajú sliepky či zajace a bečia ovce. Ak sa vám zachce, môžete sa s deťmi zapojiť do varenia lekváru, zberu uhoriek, kŕmenia domácich zvieratiek, alebo si len tak večer posedieť pri táboráku, pripraviť si langoše či opiecť špekáčiky.

kemp sedliacky dvor

A ak sa to bude vašim ratolestiam máliť, vyjašia sa na trampolíne alebo lanovej dráhe. Potrebujete sa schladiť, nech sa páči – kúpacie jazierko.

kemp sedliacky dvor

Čo sa týka vybavenia, v kempe je dostatok elektrických prípojok a ak ste si nedoniesli varič, v pohode si môžete navariť v kempovej kuchyni v hlavnej budove.

kemp sedliacky dvor

Došiel vám olej alebo múka? V kredenci určite niečo nájdete. Nechýba ani chladnička.

kemp sedliacky dvor

A ak zatúžite po čerstvom pečive na raňajky, napíšte meno a počet a ráno si vyzdvihnete. Vysmädli ste? Pri dome sa okrem priestoru na varenie, drezu na umývanie nachádza aj kryté sedenie s chladenými nápojmi. Vezmite si pivko či vodu a zaplatíte pri odchode.

kemp sedliacky dvor

Pred pár rokmi pribudla k hlavnej budove ďalšia so sociálnymi zariadeniami. Celý kemp pôsobí veľmi jednoducho a čisto a má takú príjemnú dedinskú atmosféru, ktorá pôsobí veľmi osviežujúco, ak ste sem s rodinkou utiekli pred ruchom, smogom a stresom mesta.

kemp sedliacky dvor

Ak chcete deckám v lete ukázať, že život je aj o inom než o tabletoch či krúžkoch a zoznámiť ich aj s inými kultúrami (pretože sem chodí aj veľa zahraničných turistov, dokonca tí tvorili donedávna gro klientely), tento kemp je tou správnou voľbou.

kemp sedliacky dvor

Domovskú stránku nájdete tu: https://www.sedliackydvor.com/

4. LIPTOV

Mara Kemping – Liptovský Trnovec

Liptov patrí medzi top turistické destinácia v našej krajine a na kempe Mara Kemping – Liptovský Trnovec to bezpochyby vidno. Počas sezóny tu býva ľudí neúrekom, no miesto na stanovanie nájdete vždy. Tento kemp sa teší veľkej obľube najmä preto, že poslúži ako výborný východiskový bod na turistiku do Nízkych či Západných Tatier. Po ruke máte všetky zaujímavosti a atrakcie Liptova a ani nehovoriac o príležitostiach na nekonečné letné kúpanie.

kemp mara

Liptovská priehrada zabaví všetky vekové kategórie ponukou vyhliadkových plavieb loďou, vodnými bicyklami či množstvom nafukovacích vodných atrakcií pre deti – hrad so šmýkačkou či loďkami.

kemp mara

V kempe môžete stanovať a pre pohodlnejších a rodiny s menšími deťmi sú k dispozícii drevené chatky a domčeky.
Hoci kemp nie je komplet zrenovovaný, k starej budove sociálnych zariadení už pribudli aj nové kontajnerové bunky so sprchami a WC.

kemp mara

Voda v priehrade býva studená, ale počas horúcich dní poteší. Ihrisko v areáli kempu je postaršieho dáta a nájdete v ňom skôr preliezačky „nášho mládí”, no o to väčší zážitok to môže byť pre dnešné tabletové detičky, všakáno? 🙂

kemp mara
V kempe sa nachádza jedáleň a pizzeria, ak si však nevyberiete z ich ponuky, môžete si tu aj variť v kuchynke. K dispozícii máte niekoľko dvojplatničiek, takže nemusíte čakať, kým sused z vedľajšieho stanu dokončí rodinný obed, kanvice, drez na umývanie riadov. A pred kuchynkou je aj posedenie.

kemp mara
Negatívum tohto kempu v súvislosti so stravou je absencia obchodu s potravinami – čiže ak sa vám náhodou minie mlieko do kávy, vie to poriadne nahnevať – a dedinské potraviny sú pešou chôdzou celkom od ruky.

kemp mara

Domovskú stránku nájdete tu: https://maracamping.sk/

5. ORAVA

Kemp Tília Gäceľ – Oravská Polhora

Na Orave dobre, na Orave krásne. Aspoň to si istotne pomyslíte, keď sa ocitnete v pomerne veľkom kempe na okraji Dolného Kubína. Okrem voľného priestranstva na stanovanie tu nájdete aj samostatné boxy pre autá či karavany.

kemp tilia gecel

Zastihla vás búrka a nestíhate rozložiť stan? Prespať sa dá aj v bungalovoch. V areáli nájdete reštauráciu, wellness, vonkajší bazén, športovisko a detské ihrisko s preliezačkami. V lete sa tu konajú detské tábory a rôzne akcie pod eventovým stanom.

kemp tilia gecel

Domovskú stránku nájdete tu: http://www.kemptilia.sk/sk

6. PIENINY

Kemp Goralský Dvor – Haligovce

Rázovitý kemp v Pieninách sa vám jednoznačne dostane pod kožu. Tiež je vhodný ako kemp pre rodiny s deťmi.

kemp goralsky dvor

Veľké priestranstvo, pokosená tráva a miesto, ktoré na vás už čaká. Nemáte chuť ležať pod stanom? Inou alternatívou je ubytovanie v chatke.

kemp goralsky dvor

V hlavnej budove sa ukrývajú sociálne zariadenia (sprchy, WC) a kuchynka vybavená sporákom i riadmi. V areáli nájdete altánok, drevené detské ihrisko so šmýkačkami či obrím šachom aj bazén.

kemp goralsky dvor

Určite vás poteší, že vedľa kempu sa nachádza typická slovenská koliba, kde v ponuke svieti cesnačka a halušky. No môže si človek hádam priať viac?

kemp goralsky dvor

Okrem panorámy Pienin dopĺňajú scenériu kempu aj maľby Fera Liptáka.

kemp goralsky dvor

Domovskú stránku nájdete tu: https://goralskydvor.sk/

7. SLOVENSKÝ RAJ

ATC Priehrada – Dedinky

Chystáte sa objavovať prírodu Slovenského raja? Výborny východiskový bod na turistiku v južnej časti tohto nášho výnimočného národného parku poskytuje kemp ATC Priehrada – Dedinky. Veľká priestranná lúka je však v štýle hore grúňom – dole grúňom, nájsť rovinku je tu fakt problém. V kempe navyše zastal čas. Sociálne zariadenia zúfalo túžia po rekonštrukcii.

ATC priehrada dedinky

Čo tu fakt stojí za to je výhľad na Palcmanskú Mašu – za svitania aj počas západu slnka. Bojíte sa medveďov? Prespať sa dá aj v „ubytovni” – toto slovo je dosť trefné. No treba sa na to dívať pozitívne – jednoznačne vám tu nehrozia davy turistov a stan na stane. Má to svoju osobitú atmosféru. Lanovka, ktorá chodila na Geravy, od roku 2011 nefunguje, no v pláne je nová. Možno si aj majiteľ kempu vstúpi do svedomia. Zatiaľ si však treba vychutnať to neopakovateľné „retro”. 🙂

Prečítaj si aj pokračovanie: https://froggywear.sk/post/dovolenka-na-slovensku-7-tipov-na-kempy-pre-rodiny-s-detmi-cast-2/

Froggywear.sk