Už si videl náš posezónny VÝPREDAJ?  Doprava zdarma 🙂

Úvod Blog Ako vybrať stan na kemping

Ako vybrať stan na kemping

Kamoši ťa volajú na stanovačku, ale ty nemáš vybavenie? Opisujú vtipné zážitky z kempovania, ale ty dáš radšej suchársky prednosť posteli v penzióne? Tak už je načase vykročiť zo svojej komfortnej zóny a skúsiť ten pravý ,,outdoor”. Veď načo si kupoval to merino tričko 🙂 ?

V tomto článku nebudeme písať o technických parametroch ako je materiálové zloženie, vodeodolnosť či priedušnosť. Stanov pre bežnú turistiku a rekreáciu je v dnešnej dobe na trhu už neúrekom, navyše materiálovo veľmi podobných, ktoré v pohode vydržia vietor aj letné búrky.  Zhrnieme tu hlavne všetky vychytávky, na ktoré by sa mal začínajúci kemper sústrediť pri výbere stanu.Veľkosť stanu podľa počtu osôb

Aj toto je jedno zo základných delení stanov. Pri všetkých stanoch nájdeš tento hlavný údaj a to je max. počet osôb, ktoré sa v stane vyspia (napr. stan pre 2 osoby, stan pre 4 osoby atď.).

Málokto si pozrie aj ďalší veľmi dôležitý údaj a to vnútorný rozmer spálne. Také nepísané pravidlo je, že na osobu pri dostatočnom pohodlí sa ráta šírka 60 cm (logicky tak stan pre 2 osoby by mal mať šírku 120 cm, stan pre 3 osoby 180 cm a stan pre 4 osoby 240 cm). Pozor teda na šírku stanu a šírku spálne. Nie je to to isté.

príklad 1:
Niektorý výrobca môže 
pri šírke spálne 220 cm uviesť, že stan je vhodný pre 3+. Čo znamená, že rozmerovo je väčší ako bežná trojka a tak útlejšie osoby sa vyspia aj 4-ria.

príklad 2:
Naopak iný výrobca pri stane pre 4 osoby uvedie, že
šírka spálne je iba 210 cm, logicky tam asi veľa pohodlia pre 4-roch statných chlapov nebude.

A navyše pri niektorých menších stanoch treba aj pozerať, či má spálňa rovnomerný (štvorcový, obdĺžnikový) rozmer alebo sa smerom k nohám zužuje (toto často býva pri turistických stanoch kvôli šetreniu hmotnosti stanu).

Quechua Quickhiker pre 3 osoby

O rozmere vnútornej spálne hovoríme aj preto, že na to budeš musieť myslieť aj pri následnom výbere karimatky alebo matracu. Aby sa ti nestalo, že kúpiš stan, následne karimatky – ktoré budú mäkké, pohodlné a neviem ešte aké, akurát že na prvej stanovačke zistíš, že ti rozmerovo do stanu jednoducho nevlezú 🙂 .

Stan podľa určenia

Tu zámerne nebudem rozdeľovať stany na rekreačné, turistické, rodinné a pod. Takéto rozdelenie má väčšina predajcov stanov. Rovno zhrniem základné body, na ktoré sa sústrediť pri výbere, a to sú najmä:

1.
Hmotnosť stanu
Teraz sa musíš rozhodnúť načo stan chceš a čo s ním plánuješ. Ak vynechám samostatnú skupinu trekerov, ktorí robia hrebeňovky, tí automaticky volia ľahké – ultralightové stany (viac o cestovaní s nízkou váhou si môžete prečítať aj v knihe Petr Kosek – Nalehko).

Ale pre nás bežných smrteľníkov platí jednoduché pravidlo:
– ak pôjdem hromadnou dopravou alebo pešo, volím ľahší stan, lebo ho musím sám odniesť sám
– ak pôjdem autom, je pre mňa tá hmotnosť viac menej zanedbateľná

2. Výška stanu – rozloženie spální a úložný priestor
Aký typ stanu teda potrebujem? Aká je ideálna výška stanu? Koľko spální treba pre 4 člennú rodinu? Budem môcť v stane aj variť? Tak na tieto otázky možno odpovieme v nasledovných riadkoch…

príklad 1:
Milan s najlepším kamošom Edom ide na festival – pravdepodobne viac času strávi pod pódiom s rukou hore než v stane. Stačí mu čokoľvek, do čoho sa v hodine dvanástej už len nasúka a prespí do druhého dňa. Nepotrebuje ho extra vysoký, stavať sa v ňom nebude a ani kuchtiť – skočí si predsa do pojazdného festivalového campervanu na burger 🙂 . Od piatku do nedele má na sebe jedno tričko (určite má merino). Stačí, ak stan bude mať mini predsienku na topánky, ktoré si snáď pred spaním nezabudne vyzuť.

príklad 2:
Karol s partiou z mokrej štvrte ide vlakom na týždenný čunder na Zemplínsku Šíravu, určite budú potrebovať stan s predsienkou, niekam predsa musia dať kanady a bágle.

Quechua 2seconds 3+ a 3+ Air verzia
Obr:
– starší model (2010) Quechua 2 seconds 3+ s mini predsienkou
– starší model (2010) Quechua 2 seconds 3air bez predsienky s bočným vetraním
Oba pre 3 osoby (šírka spálne 180cm)

príklad 3:
Katka s rodinou ide na týždennú rodinnú dovolenku s deťmi do Chorvátska. Pán manžel má 190 cm a veľmi by trpel, keby mal v stane celý týždeň krčiť hlavu. Rozhodne potrebujú vyšší stan, kde sa dá pohodlne postaviť. Určite budú chcieť variť, tak berú aj kuchynku. Potrebujú teda stan s väčšou predsieňou, kam uložia aj kuchynský stolík, platničku na varenie, príp. rozkladací stôl so stoličkami.
Počas týždňa zažijú minimálne jednu búrku, takže sa opäť utvrdia v tom, že predsienka bola výborný nápad. Kým sa deti hrali v spálni, Katka už má navarené.

Rodinný stan

Ako samostatnú kapitolu tu rozoberiem najmä rodinný stan. Taká bežná 4-členná rodina sa väčšinou pri výbere stretne s nasledujúcimi otázkami:

1. Spálňa – jedna alebo dve?
Ak sú deti ešte malé, určite nebudú spať v samostatnej spálni, volím teda stan s jednou spálňou pre všetkých. V 2 spálňovom sa však vieme alternatívne podeliť aj nasledovne (jeden dospelý s jedným dieťaťom a druhý dospelý s druhým). Samozrejme všetko záleží od detí. Alternatívne ešte niektoré stany s jednou spálňou viete rozdeliť na 2 spálne pomocou deliaceho závesu.

Quechua Arpenaz 4.2

Obr.: tunelový rodinný stan Quechua Arpenaz 4.2 (s dvoma spálňami po bokoch a predsienkou v strede) s prútovou konštrukciou. Ak sa ti nechce stavať prúty, poobzeraj sa po nafukovacom modeli bez prútov.

2. Ako veľká má byť predsieň?

Záleží od toho, čo všetko v nej potrebuješ uschovať najmä kvôli dažďu. Väčšinou to teda býva kuchynka, mini chladnička, skladací jedálenský stôl a stoličky, športové potreby atď.
Neber to tak, že vnútri by ste mali variť – varenie je lepšie na otvorenom priestranstve. Je to skôr miesto na uschovanie v prípade dažďa. Určite sa preto pri výbere stanu pozrite aj na rozmery predsienky.

Je lepšia predsieň v strede medzi medzi spálňami alebo predsieň pred spálňou?
To je relatívne. Pokiaľ si však priveľmi zastaviate predsieň medzi spálňami, budete mať horší prístup do spální. Mne sa osvedčila veľká predsieň pri vchode s 1 spálňou na konci (aj kvôli malým deťom).

Quechua Arpenaz 4.1
Obr.: tunelový rodinný stan Quechua Arpenaz 4.1 (s jednou spálňou a predsienkou v prednej časti) s prútovou konštrukciou. Ak sa ti nechce stavať prúty, poobzeraj sa po nafukovacom modeli bez prútov.

Takmer všetky stany majú aj odnímateľnú podlahu v predsieni. Je na tebe, či ju použiješ alebo nie.

Ako dlho budem stavať stan?
V dnešnej dobe je už stavanie stanu pomerne jednoduché a bežne ho postavíš za 10 až 15 minút podľa zručností. Len pre info by som uviedla:
– stan s kupolovou konštrukciou do kríža vie postaviť aj jedna osoba, už samotná konštrukcia (po postavení sa nezosype), aj keby ste hneď nezatĺkli kolíky
– stan s tunelovou konštrukciou vyžaduje už asistenciu ďalšej osoby a je nutné hneď zatĺcť kolíky a napnúť šnúry, aby stan držal postavený
– a samozrejme sú aj rôzne atypické konštrukcie s prvkami tunela aj prútmi do kríža…

Trimm Macao Dark Lagoon pre 5-6 osôb
Obr: stan Trimm Macao Dark Lagoon pre 5-6 osôb, konštrukcia do kríža, najprv sa postaví spálňa a na ňu sa prehodí vonkajšia plachta

Takmer všetky stany sú riešené ako 2 vrstvové, čiže samostatná spálňa a vrchná nepremokavá plachta. Môžeš sa však stretnúť s viacerými typmi konštrukcie:
1. Najprv sa postaví konštrukcia s vrchnou plachtou a potom sa do vnútra na konštrukciu pomocou plastových úchytiek nacvaká spálňa.
Výhodou tohto typu je prípadné stavanie v daždi. Ak by si bol nútený stavať v daždi, najprv postavíš konštrukciu s vonkajšou plachtou a spálňu už nacvakávaš v suchu pod stanom.
Rovnako jednoduchšie je sušenie, najmä ak potrebuješ hneď zrána zbaliť stan a vrchná plachta je kvôli vyzrážanej vlhkosti počas noci zo spodku stále vlhká. Po odkliknutí spálne necháš postavenú vonkajšiu časť iba jednoducho preschnúť (vietor to zvládne za chvíľu).

2. Pri inom type vkladáš prúty konštrukcie rovno do tunelov spálne a až následne natiahneš vonkajšiu plachtu. Toto stavať počas dažďa rozhodne neodporúčame 🙂 . Rovnako aj sušenie je trocha náročnejšie, ak máš najmä zrána vonkajšiu plachtu stále vlhkú, vysušiť ju môžeš prevesením na strome alebo plote.

2 Miestny sta Denali - tunelObr: stan Denali Zephyr pre 2 osoby tunelový, najprv sa postaví spálňa a na ňu sa prehodí vonkajšia plachta

3. Posledných 12 rokov sú už aj na slovenskom trhu stany 2 v 1, kedy len vytiahneš stan ako zajaca z klobúka a máš postavené do 2 sekúnd. Vnútorná spálňa aj vonkajšia časť sú už na sebe naskladané, stačí len vybrať z prenosného obalu. Nevýhodou býva vyššia hmotnosť a neskladnosť (napr. kruh), na prechod hrebeňom to určite nie je, ale do auta ako keby si našiel.

Quechua 2seconds 3+

Obr.: stany 2 seconds – rozložíš za 2 sekundy vyhodením do vzduchu, skladanie naspäť do obalu chce už však trocha cviku, aby si nezlámal prúty. Vnútorná spálňa je už integrovaná pod plachtou – netreba stavať zvlášť, horšie však schne.

Nebude mi stan pretekať?
Nie, nebude, ak dodržíš všetky zásady pri stavaní. A to najmä dobré vypnutie vonkajšej plachty, ktorá oddeľuje vnútornú spálňu. Tieto dve vrstvy by sa nemali dotýkať, aby príp. vlhkosť nenavzlýnala do spálne pri daždi.

Väčšina turistických a rekreačných stanov je materiálovo veľmi podobná: vonkajšia plachta je z polyesteru s polyuretánovým záterom s vodným stĺpcom 2000-3000 mm, laminátové alebo sklolaminátové prúty (ultralightové stany mávajú ľahšiu nylon ripstop plachtu, príp. duralové prúty).

Problémy s premoknutím mávali v minulosti hlavne lacné rekreačné 1 vrstvové stany, kedy si sa celú noc lepil na steny stanu a pokiaľ ešte aj zapršalo, všetko mokro si cez seba natiahol dnu na seba aj do spacáku.

Forclaz Qucikhiker 3 a Warg Litio 2
Obr.:
zľava – Quechua Forclaz Quickhiker ultralight pre 3 osoby, tunelová konštrukcia, šírka spálne 180 cm vo vrchnej časti, 140 cm spodná časť, priestranná predsienka (2,6 kg)
vpravo – Warg Litio pre 2 osoby, kopulová konštrukcia, rovnomerná šírka spálne 140cm, dva vchody s dvoma menšími predsienkami po stranách (2 kg)

Zatemnenie stanu
Ak nepatríš k skorým ranostajom a vadí ti vychádzajúce slnko či svetlo, môžeš si zvoliť stan so zatemnením.

Quechua 2seconds klasik a fresh and black verzia
Obr: starší model (2010) Quechua 2 seconds 3+  a novší model (2021) s Fresh & Black úpravou a bočným odvetrávaním (vnútro spálne je čierne) a vonkajšia plachta (strieborná) odráža teplo

Ako je to s vetraním v stane?
V princípe platí, čím viac vchodov alebo otvorov stan má, tým je lepšie zabezpečená cirkulácia vzduchu v stane. Toto väčšinou platí najmä o predsienke, tie totiž bývajú s jedným, dvoma alebo aj 3-ma vchodmi. Horšie je to so spálňou. Máloktorý stan má na spálni zadný východ, resp. zadné vetranie. Problém môže byť v letných horúčavách, kedy v spálni môže byť aj 35 stupňov a príšerné dusno. Na poobedné spanie detí musíš mať preto alternatívny plán – hamaka, deka a pod. Ak má stan aj zadný východ (okno so sieťkou), vieš si spraviť dokonalý prievan.

Trimm Macao Dark Lagoon pre 5-6 osôb
Obr: Trimm Macao Dark Lagoon pre 5-6 osôb, má 2 vchody (predný aj zadný) a obe bočnice sa dajú odopnúť. Po celom obvode je tiež sieťka proti hmyzu.

Nezožerú ma v noci komáre?
Väčšinou má každá spálňa v prednej časti na vchode aj moskytiéru, takže môžeš v pohode vetrať. Nie je to vždy na 100%, takže pri výbere stanu čítaj podrobne popis.

Na záver:
Ak po prečítaní článku stále nemáš jasno, aký stan vybrať, choď si nejaké stany pozrieť naživo. Vždy platí, lepšie raz vidieť ako 100x počuť a čítať, napr.:
– pred Decathlonom bývajú každé leto vystavené skoro všetky aktuálne modely ich stanov
– výstavy stanov v Prahe alebo Brne (4Camping a Outdoormarket)
– vybehni na inšpiráciu do najbližšieho kempu

A keď už máš naštudované podrobné info o stanoch, v ďalšom článku si povieme, ako vyberať spacák a karimatku na spanie…(už čoskoro).

Aby sme ťa ešte viac namotali, pozri aj náš článok: Kam do kempov na Slovensku alebo kempy v Chorvátsku.

Froggywear.sk