Vyber si z množstva farieb! Všetky veľkosti skladom pre celú rodinu. Doprava zdarma od 49 Eur.

Úvod Blog Multifunkčná šatka – doplnok, ktorý ťa nenechá chladným

Multifunkčná šatka – doplnok, ktorý ťa nenechá chladným

multifunkčná šatka

Potrpíš si na kvalitné outdoorové oblečenie a topánky, ktoré toho veľa vydržia, ale nevieš, na čo by ti bola multifunkčná šatka? V tom prípade sú nasledujúce riadky práve pre teba.

Stáva sa ti, že si ideš zabehať, no odrazu ťa prekvapí nepríjemný vietor. Celá snaha dostať do nôh kilometre sa zmení na tortúru a boj s chladom? Alebo cestuješ na dovolenku a klíma na palube je nečakane vypeckovaná tak, že ťa z nej po chvíli začne škriabať v hrdle a bolieť uši? Na treku sa náhle ochladí, no ty nemáš so sebou žiadnu čiapku?

Štastie praje pripraveným.

Športovci, trekeri, lyžiari či skúsení cestovatelia vedia o tom svoje. Nech sa balia na výlet za dobrodružstvom akokoľvek minimalisticky, nezabúdajú na jediné – starostlivo si chrániť hlavu a krk. Práve odtiaľ nám totiž uniká najviac tepla. No čo ak ťa počasie zastihne nepripraveného? Nemôžeš predsa všade so sebou ťahať komplet všetky pokrývky hlavy, šále a šatky, ktoré máš doma v šatníku, no nie?

Riešenie je jednoduché, skladné, praktické a prudko multifunkčné.

Aj sa tak volá — multifunkčná šatka. Hoci ide o malý kúsok látky, dokáže fakt veľké veci. Ako napovedá už jej názov, poľahky nahradí niekoľko kúskov z tvojho šatníka. Šál okolo krku, šatku na hlavu, čiapku, kuklu, šatku cez ústa na ochranu proti studenému vzduchu či čelenku. Navyše poslúži aj ako clona, keď si potrebuješ hodiť šlofíka v lietadle či v stane. Urobí ti priestor v batožine a v neposlednom rade vyrieši aj tvoju večnú predlyžovačkovú či preddovolenkovú dilemu, či si so sebou vziať iba čiapku a šál alebo aj kuklu…Skrátka spása pre nerozhodných. 🙂

Multifunkčnú šatku však nemusíš prevetrať iba na dovolenkách, výletoch či lyžovačkách. Poľahky ju zložíš a strčíš do vrecka, takže môže byť tvojim verným spoločníkom aj na prechádzke so psom alebo pri akýchkoľvek iných aktivitách. Niektorí ju dokonca nosia v zimných mesiacoch namiesto šálu do práce. Je ideálna na každú príležitosť a do každého počasia, ktoré ťa vďaka nej už nemá šancu prekvapiť.

Prečo sa spoľahnúť na merino?

O.K, už vieš, prečo multifunkčnú šatku potrebuješ. A teraz si povedzme niečo o materiáloch, z ktorých ju šijeme. Okrem toho, že tento nákrčník ťa chráni (pred chladom, prachom, neželaným svetlom, vetrom…) a slúži ti ako čiapka, kukla, čelenka, šatka na krk či clona na oči, mala by spĺňať aj ďalšie funkcie, ak sa má pasovať za multifunkčnú. Konkrétne – mala by mať termoregulačné vlastnosti.

Čo to znamená v praxi?

Hreje ťa vtedy, keď to potrebuješ. A ak sa náhodou spotíš, nemáš okolo krku alebo na hlave „vlhkú handru”, z ktorej akurát tak prechladneš. Multifunkčná šatka by mala účinne odvádzať pot od tela, respektíve ho absorbovať, ale zároveň odparkovať. Čiže s ňou jednoducho budeš v suchu. Nosíš ju predsa na dosť citlivých miestach ako je hlava či hrdlo. (K najväčším únikom tepla totiž dochádza práve cez hlavu.)

Na druhej strane, v teplejších mesiacoch by ti mala pomôcť absorbovať prebytočný pot stekajúci z čela a nemala by ti vadiť ani keď ju máš okolo krku.

Samozrejme by mala byť nenáročná na údržbu – čo v praxi znamená, že ju nemusíš po každom športe, dovolenke či výlete hneď strkať do pračky, pretože smrdí potom.

Všetky vyššie spomínané vlastnosti majú prírodné funkčné materiály. Konkrétne merino vlna – top materiál všetkých cestovateľov a milovníkov outdoorových aktivít. Veď sa ich len opýtaj. 🙂

Prírodné merino vlákno má úžasné termoregulačné vlastnosti a je vysoko priedušné – v zime hreje a v teplejšom počasí pomáha ochladzovať. Dokonca ako jediný materiál nechladí vtedy, keď je vlhká. V prípade multifunkčnej šatky z merino vlny teda nepotrebuješ žiadne ďalšie „zateplenie” v podobe flísu (ktorý možno poľahky prepotiť a následne je vlhký a zapácha) alebo iného materiálu. Husté prírodné merino vlákno ťa dokáže ochrániť nielen pred počasím, ale aj pred prípadným prechladnutím, ktorému sa často vystavujeme vtedy, keď sa v chladnejšom počasí spotíme a máme na sebe vlhké oblečenie.

Neľakaj sa slovíčka „vlna”.

Vlákna merino vlny sú v skutočnosti veľmi jemné a neškriabu. Merino vlna je vďaka svojim hypoalergénnym vlastnostiam dokonca vhodná pre alergikov, atopikov aj bábätká. Takže citlivá pokožka na tvojom hrdle bude naozaj v kľude, nemaj obavy, že sa budeš neustále škriabať.

Ďalším bonusom je, že merino vlna nezapácha, preto nemusíš svoju multifunkčnú šatku po každom použití prať, na rozdiel od umelých funkčných materiálov ju stačí jednoducho prevetrať.

A možno sa ti bude páčiť aj to, že merino vlna v určitej miere chráni aj proti škodlivému UV žiareniu, takže keď si z multifunkčnej šatky urobíš na treku pokrývku hlavy, máš vyriešený aj tento problémik.

Vyber si tú svoju. Ako?

Do chladnejšieho počasia, v rozmedzí zhruba od -10 do +10 stupňov sa hodí multifunkčný nákrčník ušitý z nadýchaného teplejšieho materiálu 100% merino vlny.

V našom e-shope nájdeš dva dizajny multifunkčných šatiek z nadýchanej 100% merino vlny — je na tebe, či si hravejší typ a do oka ti padnú rozličné kombinácie dvojfarebnej šachovnice merino šatky Branisko, ktorý je navyše aj jedinečnou imidžovou vychytávkou.

Alebo skôr patríš ku konzervatívnym jedincom (prípadne chceš svoj doplnok nosiť každodenne, napríklad v zime ku kabátu do mesta, takže potrebuješ niečo univerzálne) a tak ti bude skôr vyhovovať jednofarebná šatka Bôrik.

Na jar, leto a babie leto ti však odporúčame skôr tenšiu alternatívu v podobe elastického nákrčníku Sitina. Tento variant je v zložení 95 % merino vlny a 5% elastanu.

multifunkčná šatka

Ak ťa zaujímajú ďalšie čísla, nemáme čo tajiť.

Všetky šatky sú približne rovnakej hmotnosti 200g na meter štvorcový. Rozdielna je však hustota vlákien a teda aj termoizolačné schopnosti. Sitina je na pocit tenšia ako už spomínané šatky Bôrik a Branisko. Vlákna na šatke Sitina nie sú také hrubé, vlna nie je nadýchaná a celá šatka je tenučká a ľahučká ako pierko, no zároveň si zachováva svoje unikátne funkčné vlastnosti. Vďaka prímesi elastanu navyše perfektne drží tvar a zvládne aj väčšiu hlavu, alebo objem vlasov. Podľa chuti si vyberieš buď zo sviežich farieb alebo tých tmavších. Rozhodne s ňou nesplynieš v dave. 🙂

Stále si myslíš, že ju nepotrebuješ? 🙂 Stavíme sa, že sa ti zíde častejšie, než si myslíš.

Froggywear.sk