Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Národné parky Kanady – roadtrip do divočiny

Národné parky Kanady – roadtrip do divočiny

národné parky Kanady

Národné parky Kanady – obzvlášť tie na hraniciach štátov Britskej Kolumbie a Alberty si zaslúžia svoju pozornosť. Stretnúť 3 rôznych medveďov za deň a mať medvedicu s 2 mladými 100 metrov od stanu? V Kanade úplne bežné.

V Kanade sme absolvovali 2-týždňový roadtrip pár rokov dozadu. Kanada je strašne veľká, po hľadaní informácií sme sa nakoniec rozhodli pre národné parky ležiace okolo hraníc Briskej Kolumbie a Alberty. Tie sa pozdávali ako tie TOP. Hlavná výhoda bola, že parky sú viacmenej na jednej cestnej línií, s malými odbočkami a tak sa to dá absolvovať bez väčších zachádzok ako roadtrip aj bez vážnejších turistických ambícií.

Na čo sa môžeš tešiť?

1. Ľadovce – zopár ich po ceste bude. Miznú a topia sa pred očami. Ak ich chceš zažiť, mal by si si švihnúť.

Ľadovcov je tam neskutočné množstvo. Od tých, ku ktorým si treba vyšliapať pár hodinovú túru, po tie, ktoré môžu vidieť aj dôchodcovia kúsok od auta.

národné parky Kanady
Columbia Icefield – Atabasca Glacier na juhu NP Jasper, najväčšie ľadovcové pole v Rockies. https://en.wikipedia.org/wiki/Columbia_Icefield
národné parky Kanady
Columbia Icefield – Atabasca Glacier na juhu NP Jasper, najväčšie ľadovcové pole v Rockies.

 

národné parky Kanady
Cavell Lake, za ním Angel glacier. Sneh a ľad padajúci z Mt. Edith možno pozorovať voľným okom.
národné parky Kanady
Kúsky ľadovca pri Cavell Lake, NP Jasper.
národné parky Kanady
Angel Glacier, severná stena Mt.Edith. Jasper NP
národné parky Kanady
Angel Glacier, Cavell lake. Jasper NP

2. Voľne žijúce zvery, ktoré môžeš pozorovať aj z auta. A niekedy budeš rád, že si aspoň v tom v aute.

Na začiatku sme v informačnom centre vyfasovali brožúrku, kde je zoznam všetkého, čo možno stretnúť, takže sme si to po stretnutí vždy odfajkli. Na niektoré, ako napríklad na kozu horskú sme šťastie nemali. Keďže Americkí turisti tu majú hojné zastúpenie, nechýbajú návody na to, ako ďaleko možno ísť k akému zvieraťu a vzdialenosť v metroch majú znázornenú v počte áut, či autobusov (pre ľahšiu predstavivosť). Nechýbajú všadeprítomné tabule o tom, ako sa treba správať a nenechávať potraviny a odpadky dostupné zvieratám.

http://www.tour-guide-canada.com/images/bear-aware.jpg

národné parky Kanady
Jelene Elkov sme stretávali pravidelne.
národné parky Kanady
Zmoknutý medveď čierny fotený z auta.
národné parky Kanady
Medveď Grizzly fotený tiež z auta
národné parky Kanady
Hlodavce, na ktorých meno si už nespomeniem. Pískali a skrývali sa po svojich norách.
národné parky Kanady
Golden mantled squirrel pri Consolation lakes, NP Banff. Keď sme vytiahli arašidové tyčinky, povyliezali aj oni.
národné parky Kanady
Pánko z rodu jeleňovitých – jeleň Caribou. Ohrozený druh. Parožie od pohľadu zamatovo mäkučké.
národné parky Kanady
Vtáčik s čiernym čírom Stellars Jay. http://www.nationalgeographic.com/animals/birds/s/stellers-jay/
národné parky Kanady
Bighorn sheep

3. Ubytovanie v kempoch v národných parkoch je súčasťou zvieracieho teritória.

V praxi to znamená, že nečakaj nejaké vysoko organizované zariadenia s kvantom turistov ako napríklad v Chorvátsku, alebo rodinné karavan parky, kde sú vymoženosti ako kuchynka, BBQ alebo práčovňa (možno sú tam aj také, ale nenatrafili sme na ne). Civilizácia sa obvykle začína aj končí recepciou alebo rampou od príjazdovej cesty. Kempy sú niekedy tak rozsiahle, že kým prejdeš od stanu k sprchám, môže to byť aj 10 minút cez les. Čelovku si určite prines. Práve v kempoch sme mali viackrát šťastie stretnúť zvieracích priateľov, ktorých sme mali pár metrov od stanu. Všade, kde sa vyskytujú medvede sú dostupné siete, kam treba dať jedlo a vytiahnuť ho do výšky, taktiež kontajnery, ktoré sú zabezpečené tak, aby sa do nich medveď nedostal. Jedlo môžete uložiť aj do auta. Viac o kempoch na konci článku.

národné parky Kanady
Fotený zo stanu.
národné parky Kanady
Medvedica a 2 mláďatá. Tento kemp bol ako jediný ohradený, lebo vedia, že sa tam vracia medvedica. Fotené z diaľky asi 50 metrov.
národné parky Kanady
kempovacie miestečko NP Jasper

4. Tyrkysové jazerá, vodopády, vyhliadky a kaňony sú každých pár kilometrov.

Po čase si budeš viesť rebríček tých najlepších, prípadne tých, čo za to vôbec nestáli. Najlepšie prístupné bývajú plné dôchodcov a turistov v šľapkách.

národné parky Kanady
ďalšie kaňony po ceste
národné parky Kanady
Bow lake, Jasper NP
národné parky Kanady
Bow lake, Jasper NP
národné parky Kanady
jazero Lake Louise, NP Banff
národné parky Kanady
Takakkaw Falls, vodopády v NP Yoho, 380 metrov
národné parky Kanady
Mistaya Canyon, Banff NP

Kam v Kanade:

Túto otázku si treba položiť predtým, ako budeš hľadať letenky. Kanada je obrovská a za jednu návštevu uvidíš len nejakú časť. Je rozdiel, či letíš do Toronta ale do Vancouvru. My sme si vybrali Vancouver a šli do 5 národných parkov, najkrajších a ležiacich rovno za sebou, takže sme to za vyše 2 týždne stihli aj s rezervnými dňami, kedy lialo ako z krhle. Keď chceš absolvovať aj vysokohorské túry (čo by si určite nemal vynechať), budeš musieť program zhustiť, prípadne niečo vynechať.

Spomínané národné parky, odkazy na oficiálne stránky, kde nájdeš aj možnosti kempovania a ceny kempov: Jasper NP, Banff NP, Yoho NP, Kootenay NP, Glacier NP. V každom národnom parku je turistická informačná kancelária, kde vám dajú mapky a prospekty. V mapkách sú zaznačené jednotlivé body záujmu kde sa máte zastaviť na vodopád, ľadovec, kaňon, jazero, atď. Netreba nič plánovať a študovať vopred. Kto chce robiť túry, majú aj mapky a zoznam túr s obtiažnosťami, kilometrami a časmi.

Doprava:

Akciové letecky z Viedne, Budapešti či alebo Prahy. Do Toronta a Montrealu bývajú akciové letenky vcelku často, ale ak idete skôr po prírode a lákajú vás Rocky Mountains, Vancouver alebo Calgary bude lepšie východiskové letisko. Letenky do Vancouvru za 500-600 v sezóne možno považovať za výhodné.

Preprava do a po národných parkoch je najlepšia požičaným autom. Diaľkové autobusy síce chodia, ale medzi národnými parkami s nimi už nepochodíte, tobôž vám nikto nebude zastavovať každých pár kilometrov na nejaký bod zájmu. Osobné auto je od 30 € na deň rezervované v predstihu. V hlavnej letnej sezóne treba bookovať vopred.

národné parky Kanady
British Airways cez Londýn. Prelet ponad Grónsko stál za to. prelet ponad Island bol oproti tomu slabým odvarom.

národné parky Kanady
Cesty v národných parkoch sú kvalitné, takže osobné auto vám bude úplne stačiť.

Víza, vstupy do národného parku:

Občania SR potrebujú na vstup do krajiny online víza cez eTA.

Pri vstupe do národných parkov sa platí poplatok. Buď jednorázový alebo rodinný na celý rok (oplatil sa viac po prepočítaní a v roku 2011 stál cca 100 CAD). Oficiálne informácie a ceny nájdete TU. V roku 2017 na 150 ročné výročie sú vstupy zdarma.

Ubytovanie:

Možnosti ubytovania v národných parkoch sú typu horské lodges alebo camping, v niektorých lokalitách aj hostely alebo hotely. Lodges sú naozaj tak nekresťansky drahé, že ani Švajčiarsko sa nechytá. Lepšie ceny sú mimo sezónu, ale vtedy sem chodiť moc neodporúčam. Kempingy nájdete v prospektoch k národným parkom. Ceny sú od cca 20 CAD na osobu vyššie. Záleží od požadovaných služieb (splachovacie vs. suché wc, sprcha ak je, tak je na mince, kuchynka so strechou alebo iba kempovací stolík pri každom kempovacom spote). Niektoré kempy sú malé, je tam všetko po ruke, iné sú dlhé pár stoviek metrov a dá sa tam aj stratiť. V kempe nie je vybavená kuchynka, ani erárny sporák, treba vlastný varič aj riady. Na sprchu treba štvrťdoláre, v niektorých kempoch mali erárne nastavenú teplotu vody asi na 50 stupňov, takže sprchovanie bolo skôr utrpenie. Na fénovanie vlasov som využívala sušiče na ruky s horúcim vzduchom, lebo fén bežne nepoužívam ani doma, ale ísť spať s mokrou hlavou v 3stupňoch by bolo mierne riskantné.

Turistov, ktorí mali stan, sme stretávali pomenej. Prevládali postarší Američania s obrovskými pojazdnými domami, kempervan je oproti tomu škatuľka.

národné parky Kanady
Posledná noc v udržiavanom kempingu neďaleko Vancouvru.

národné parky Kanady

jeden z kempov, už v nížinách mimo národných parkov

Strava:

V mestečkách sú turistické reštaurácie aj fastfoody. Kto sa spolieha radšej na svoj varič, tak nakúpi v supermarketoch. Čo sa týka cien za potraviny, drahé je hlavne mäso a syry, ostatné síce drahšie ako u nás, ale vybrať sa dalo v pohode.

Počasie:

Sezóna v národných parkoch trvá zhruba od polky mája/začiatkom júna do konca septembra/polky októbra. Záleží ako kde, v akej nadmorskej výške. Začiatkom sezóny sa môžete stretnúť s uzáverami, kvôli snehovej pokrývke, resp. na konci sezóny môže prísť snehová pokrývka skôr ako oficiálne skončí sezóna.

Čo sa týka leta a počasia – vo Vancouvri majú normálne leto asi ako u nás, aj keď asi nemajú 35stupňov 3 mesiace vkuse. V národných parkoch sa pohybujete v nadmorskej výške okolo 1000 – 2000m nad morom, čiže tam je chladnejšie (15 – 20 stupňov) a možno často aj pršať. Teploty v noci klesnú aj na 0.

národné parky kanady
Dbajú na vašu bezpečnosť. Cesta k vodopádu Takakkaw bola pre autá uzavretá. kvoli tejto lavíne.

Peniaze, bankomaty, ceny:

Mena je kanadský dolár. Ceny sú väčšinou bez dane, pri pokladni teda zaplatíte viacej. Kanadské doláre si buď zamenité vopred, v zmenárni alebo využijete tamojšie bankomaty. Cenová hladina nie je likvidačná, pokiaľ človek vie, čo a ako a ak nemá potrebu bývať v hoteli a stravovať sa výlučne v reštauráciach. To je už luxus, za ktorý si doplatíte. Ak zvolíte požičané auto, spanie v kempoch s výhľadom na zvieratká a vlastnú stravu, určite nebudete ľutovať.

Čo so sebou a na seba:

V nížinách je teplo, na horách a v národných parkoch zase chladno a sem tam aj prehánky. V batožine by nemali chýbať merino tričká, vydržia bez potreby prania oveľa dlhšie. Pranie v upršaných a chladných podmienkach je trochu ťažkopádne hlavne kvôli tomu, že vo vlhkom počasí vám oblečenie nevyschne. Je fajn zbaliť jedno dve tričká s krátkym rukávom a jedno teplé termo s dlhým rukávom – to využijete aj na spanie, alebo ako druhú vrstvu miesto fleesky. Legíny využijú ženy na dlhý let, presuny, na spanie, ale aj behom dňa, alebo pod membránové nohavice v prípade dažďa. Nepremokavá technická bunda by mala byť samozrejmosť, alebo ešte lepšie pršiplásť – pončo, ktoré zakryje aj nohy. Veľa atrakcií sa dá absolvovať aj počas prehánok – vyhliadky okolo jazier, kaňony, vodopády, ľadovce. Nemusíte čakať na tutové počasie, pokiaľ máte vhodné oblečenie, s ktorým prežijete aj prehánky.

V noci treba počítať, že teploty vo vyšších polohách klesajú až k nule. Lepší bude trojsezónny, alebo aj zimný spacák využijete uprostred leta.

Turistika:

Tipy na túry nájdete na internete, prípadne priamo v turistických informačných kanceláriach.

NP Banff

NP Jasper – NP Banff

NP Glacier

NP Yoho

národné parky Kanady
Vyhliadka zo Sulphur mountain

Napadá ťa niečo na čo som zabudla? Budem rada, ak zanecháš komentár pod článkom.

Froggywear.sk