Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Povinná výbava na turistiku? Tieto vychytávky nosíme vždy so sebou

Povinná výbava na turistiku? Tieto vychytávky nosíme vždy so sebou

povinná výbava na turistiku

Povinná výbava na turistiku sú práve tieto šikovné pomôcky, ktoré by si mal mať so sebou. Vďaka nim sa nestratíš, ochrániš svoje zdravie aj nervy a dopraješ si komfort aj na celodennej túre v horách.

V tomto článku ti poradíme naše obľúbené vychytávky, ktoré patria do povinnej výbavy. Nevieme si bez nich predstaviť objavovanie krásy hôr – a nezáleží na tom, či je to hľa za kopcom na Slovensku alebo niekde na opačnom konci sveta. Aby sme si už na úvod neplietli pojmy s dojmami – budeme hovoriť o stredne náročnej až náročnej túre v horách, pri ktorej si dáš poriadne do tela a prípadne prespíš v stane či na horskej chate, nie o prechádzke so psom na Biely kríž či vyvezenie sa lanovkou na Chopok. 🙂

1. Mapa a buzola

Nie, bohužiaľ, genetická výbavička od našich predkov, ktorým stačilo orientovať sa podľa postavenia slnka na oblohe, sa na nás, jedincov rozmaznaných modernou dobou, žiaľ až tak úplne nenalepila. Preto, ak sa vyberieš na celodennú túru do hôr mimo civilizácie, tvojim neodmysliteľným spoločníkom by mala byť aj mapa.

Na hrebeni sa dokážeš za dobrej viditeľnosti orientovať aj voľným okom. Problematické sú však lesy a členitý terén. Mapa sa ti neoceniteľne zíde aj vtedy, keď sa náhle zhorší počasie a potrebuješ sa čo najrýchlejšie dostať do úkrytu, k vodnému prameňu, prípadne do najbližšej civilizácie.

čo zbaliť na turistiku

Teraz nás možno budeš považovať za staromódnych, možno nás dokonca označíš aj za dinosaury, no my nedáme dopustiť na klasické papierové mapy. Po mnohých horských kilometroch v nohách a viacerých pokusoch-omyloch prehlasujeme, že na papierovej mape sa lepšie plánuje túra a máte vďaka nej lepší prehľad o vzdialenostiach a náročnosti terénu. A dokonca —áno, je to tak — býva presnejšia, než mapa v smartfóne. Navyše papier nie je obmedzený svojou veľkosťou ako je to u väčšiny mobilných obrazoviek.

Keď sme pri tých mapách v smartfónoch —áno, oplatia sa aj tie. No radšej sa nespoliehaj len na online navigácie, ktoré fungujú len vtedy, keď máš pokrytie mobilným internetom, pretože s internetom je to v horách veeeľmi nespoľahlivé. Ako asi vieš. Odporúčame ti nainštalovať si do mobilu aplikáciu, ktorá ti umožní stiahnuť si turistické mapy , ktoré dokážeš používať aj bez nutnosti pripojenia na internet a na miestach bez signálu. Takými sú napríklad www.mapy.cz alebo Locus map.

A ešte malé upozornenie: Pri používaní GPS sa smartfón vybije oveľa rýchlejšie, preto online navigáciu zapínaj fakt len vtedy, keď ju naozaj potrebuješ.

Okrem mapy sa ti zíde aj malá buzola, ktorá je obzvlášť nápomocná predovšetkým v zime a za zhoršených podmienok — napríklad keď ťa zastihne hmla, tma, búrka či husté sneženie a viditeľnosť bude prakticky nulová a tvoja orientácia v priestore ešte nulovejšia. Vďaka buzole zorientuješ mapu a určite trafíš správny smer. Výrobcovia smartfónov nás asi teraz nebudú mať radi, ale spoliehať sa iba na elektronické kompasy v mobiloch sa nie tak úplne vypláca, sú totiž často veľmi nepresné. Kompasu verili už stredovekí námorníci, tak prečo nie aj ty? 🙂

2. Kvalitné slnečné okuliare

To, že ich potrebuješ, keď slnko pečie ostošesťsto, ti asi vysvetľovať nemusíme. No slnečné okuliare sa ti paradoxne zídu aj vtedy, keď je oblačno. Hory sú totiž špecifický terén a rovnako ako pri pobyte pri vodných plochách (more, jazero, bazén) sú tvoje oči ohrozené vo väčšej nadmorskej výške tzv. snežnou slepotou. Slnečné lúče sa vo vyšších nadmorských výškach (a pri veľkých bielych plochách, napr. zasnežené svahy) odrážajú a dopadajú na sietnicu oka s väčšou intenzitou, než pri prechádzke po centre mesta. 🙂 Platí pritom zásada, že čím je nadmorská výška vyššia, tým sú slnečné lúče silnejšie a nemilosrdnejšie. A o to viac si treba zrak chrániť. Kvalitná ochrana očí je dôležitá hlavne v zime. Navyše, keď je v zime hmla, difúzne rozptýlené svetlo v oblaku ťa oslepuje a spôsobuje vizuálnu dezorientovanosť.

vybava na turistiku

Ako si však vybrať okuliare, ktoré ti naozaj zrak ochránia? Je totiž známe, že nekvalitné sklá slnečných okuliarov dokážu očiam ublížiť ešte viac, než keby si si ich nechránil vôbec. V prvom rade pozeraj na kvalitu UV filtra. Outdoorové okuliare majú 100%-ný UV filter. Tiež sa nám osvedčili okuliare s polarizačným filtrom, najmä pri pobyte pri vode alebo na horách v zime – eliminuje totiž odlesky. Keď si ich budeš kupovať, určite si však skontroluj, či dokážeš cez ne vidieť na obrazovku smartfónu alebo hodiniek. Ak sa totiž stretnú dve zariadenia s inak orientovanou polarizáciou, výsledok je čierna obrazovka. A neustále si skladať z očí okuliare pre to, aby si omrkol hodiny či mobil, asi na túre fakt nechceš.

Info pre ľudí s dioptriami: pri hľadaní vhodného riešenia ako si chrániť zrak, môžete naraziť na zopár problémov. Riešení je niekoľko:
1, kombinácia kontaktné šošovky + slnečné okuliare. Hlavným problémom je starostlivosť o šošovky pri viacdňovej akcii. Existujú aj jednorázové ale lezie to do peňazí.
2, slnečný klip na okuliare. Ten sa pripne na tvoje okuliare pomocou malého “štipcu” a máš po probléme. Niektoré vyzerajú dosť staromódne, ale dajú sa zohnať aj moderné, dobre vyzerajúce klipy. V súčasnosti viacerí výrobcovia vyrábajú rámy priamo s dizajnovo kompatibilným klipom.
3, značka okuliarov Julbo ti vie vybrúsiť dioptrické outdoorové slnečné okuliare.
Ak máš vysoké dioptrie 6 a viac, odporúčam ti nosiť na dlhšie horské výpravy lacné záložné okuliare. Návrat z Rysov “naslepo” môže byť veľmi dlhá a nebezpečná štreka.

3. Hydrovak

Zastaviť, zložiť ruksak, otvoriť, vytiahnuť fľašu, napiť sa, zatvoriť. A tak stále dookola. Dôverne to poznáš? Aj my. Hydrovak sme zaradili do povinnej výbavy na turistiku potom, čo nás to prestalo baviť. Dodržiavať pitný režim na turistike bez debaty treba, no neustále naťahovanie sa s fľašou s vodou je poriadna otrava, ani nehovoriac o tom, že to poriadne človeka zdržuje. A zanedbávať kvôli tomu príjem tekutín tiež nie je práve najšťastnejšie riešenie. Preto je našou ďalšou „must have” na turistiku hydrovak. Funguje ako akási infúzia, hadičkou pomaly saješ vodu, zatiaľ, čo ďalej, bez zastavovania, kráčaš vpred. Hydrovak máš navyše uložený v ruksaku a voda v ňom je tak chránená pred vonkajšími podmienkami. Inými slovami — rozlúč sa s vodou horúcou ako čaj, ktorá sa ti uvarila vo fľaši umiestnenej v sieťke na boku ruksaku.

Veľká výhoda hydrovaku je aj tá, že piješ často a po troškách. Pri takomto spôsobe hydratácie tvoje telo pomaly zužitkuje väčšinu vody čo vypiješ, na ochladzovanie potením a vnútorné procesy. Von vypustíš len minimum. To je hlavná výhoda – hospodárne využiť vodu v horúcich dňoch.

vybava na turistiku
filtrovanie vody do hydrovaku

Odporúčame ti pri výbere vhodného hydrovaku neísť v štýle minimal, teda že ti litrovka bohate postačí, ale radšej si kúpiť minimálne dvojlitrovú, ideálne trojlitrovú verziu. Vždy do neho môžeš natankovať menší objem, no ak sa chystáš na celodenné dobrodružstvo a panujú poriadne horúčavy, ešte ti aj tie tri litre budú málo. Garantujeme.

Plánuješ náročnejšiu akciu v horúcom počasí? Pribaľ si ako zálohu malý filter na vodu, pozri napríklad tento. Ak nájdeš po ceste zdroj vody (napríklad rieku, jazeru či potok), vieš si pomocou neho „vyrobiť” pitnú vodu. Oslobodí ťa to od dilemy, či ti voda vystačí do najbližšej horskej chaty a prestaňe ťa obmedzovať vo voľbe trasy alebo v príjme tekutín. Môžeš sa skrátka túlať kade-tade, piť toľko vody, koľko ti hrdlo ráči a organizmus potrebuje. Veď pri najbližšom vodnom zdroji dočapuješ.

Technické upozornenie: aj vodný filter má svoje limity. Filter ťa ochráni pred mikroorganizmami, parazitmi zo zvierat, riasami, inou háveďou, pachmi, blatom a inou špinou. Žiadny bežne dostupný vodný filter nezachytí chemickú kontamináciu. Preto si treba dávať pozor na potoky vedľa ciest, v blízkosti priemyselných parkov, chemických závodov, vedľa polí s intenzívnym poľnohospodárstvom (hnojenie, postreky). Každý zdroj vody treba poctivo vyhodnotiť aj keď máš filter.

4. Čelovka

Nie nadarmo sa hovorí, že šťastie praje pripraveným. Ak sa chystáš vzdialiť od civilizácie (a je úplne jedno, či ide o venčenie psa, večerný beh alebo spomínanú vysokohorskú turistiku), čelovka by mala rozhodne pred odchodom z domu putovať do tvojho batohu, alebo aspoň do vrecka na bunde. Vieš ty snáď, či sa neprihodí niečo nečakané? Zdržíš sa pri fotení prírodných krás, podarí sa ti zablúdiť, prípadne sa spontánne rozhodneš predĺžiť si trasu…stať sa môže naozaj čokoľvek. Tak prečo si pri návrate v tmavom lese aspoň neposvietiť? Vracať sa za tmy môžeš aj bez zvrtnutého členku, alebo ešte nedajbože niečoho horšieho. Čelovku odporúčame takú, čo má nabíjací akumulátor, prípadne lacnejšiu bez akumulátora túto.

5. Hodinky

Opäť možno budeme za dinosaurov, veď predsa existujú multifunkčné smartfóny, pre niekoho polobohovia dnešnej doby…ALE! Neraz sa stane, že sa mobil jednoducho na túre vybije, lebo ani nevieš ako nafotíš dvesto fotiek a tvoj Facebook sa bude snažiť nadviazať spojenie so svetom aj tam, kde žiadne nie je…A je naozaj fajn mať prehľad o čase. Napríklad preto, aby si vedel, či stihneš poslednú lanovku do doliny. Alebo preto, aby si odhadol, či to naozaj ešte v ten večer dáš na tú horskú chatu, ako si si naplánoval, alebo budeš musieť improvizovať. Digitálne hodinky majú často aj budík, čo je na horách ďalšia užitočná vec. Napríklad aby si mal pripomienku, že treba zahájiť odchod a nezabudol sa pri piknikovaní. Mimochodom, podľa hodiniek a polohy slnka sa dá určiť sever, čo sa tiež občas hodí, najmä vtedy, ak sa rozhodneš nebrať buzolu.

6. Multifunkčná šatka alebo nákrčník od Froggywear

Jeho neoceniteľné multifunkčné vlastnosti sme si vysvetlili v predošlom článku, no nezaškodí si ich pripomenúť. Tento viacúčelový kúsok látky máme radi, pretože dobre poslúži v letných horúčavách, pri hnusnom nárazovom vetre aj v totálnej kose. V lete ti pekne bude sať pot z čela a poslúži ako šatka, čelenka či gumička do vlasov. Ak sa ochladí, môžeš si ním zatepliť krk ako so šatkou, alebo urobiť z neho kuklu či čiapku na hlavu. Tie naše sú navyše z merino vlny s unikátnymi termoregulačnými, antibakteriálnymi a priedušnými vlastnosťami. A sú veľmi spratné a príjemné na nosenie, takže si zaslúžia čestné miesto v povinnej výbave na turistiku.

výbava na túru

Froggywear.sk