Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Spodná bielizeň z merino vlny? Ten pravý dôvod, prečo spraviť prievan v šuflíku

Spodná bielizeň z merino vlny? Ten pravý dôvod, prečo spraviť prievan v šuflíku

spodné prádlo z merino vlny

Koniec škriabaniu, omínaniu, trápnym pocitom a napakovaným kufrom. Zoznámte sa s merino spodnou bielizňou a spoznajte jej výhody.

No áno, hodvábne či čipkované syntetické mini kúsky, ktoré sa pasujú za spodnú bielizeň, sú síce nepopierateľne sexi (s čím bude súhlasiť asi najmä mužské osadenstvo, ktoré ich nenosí :-), no v praxi nie sú práve výhrou v športke. A najmä keď ich máš na sebe počas dlhého letu, na akčnej dovolenke v exotike, alebo hoci aj celý deň v práci, prilepená na kancelárskej stoličke.

Ten pocit škriabania, omínania, všeobecného diskomfortu, ani nehovoriac o zarezávaní do rôznych telesných partií, poznáme asi všetky, hoci nahlas to nepovieme a tvárime sa, že nám to vlastne nevadí. No keď príde na lámanie chleba – v mene svojho zdravia a pohodlia – v skutočnosti chceme niečo pohodlné, čo neprinesie našim intímnym problémom viac problémov než osohu.

Bavlna – pohodlná, ALE!

Na prvý pohľad sa zdá, že riešením by mohla byť bavlna. Také bavlnené spodné prádlo (a nehovoríme o pudilároch a lá stará mama) sa vyrába aj v šik strihoch a nosí sa celkom príjemne.

No lenže nie počas 12 hodinového letu, keď väčšinu svojho pobytu na palube lietadla presedíš na zadku – a prechádzku na toaletu pritom nerátame.

Mimochodom, bavlna je dokonalým prostredím na množenie baktérií, čo sa prejavuje aj…hm…no povedzme že v okamihu ako tvoje lietadlo dosadne zase na pevnú zem a začne rolovať po dráhe, už uvažuješ nad tým, kde v letiskovej hale sa čo najskôr prezlečieš do čistého spodného prádla a zbavíš sa toho nepríjemného, ulepeného pocitu nečistoty a nehygienickosti.

Bavlna navyše zadržiava vlhkosť. V lietadle je aspoň klíma, takže sa menej potíš, všade. No v takom lokálnom autobuse niekde uprostred Indonézie, kde sú všetci natlačení hlava-nehlava ako sardinky v konzerve…je to už trošku iná káva. Detaily si odpustíme, veríme, že predstavivosť ti funguje dobre. 🙂

Čo sa týka rýchlosti schnutia, je pravda, že syntetické vlákno je bezkonkurenčný víťaz. No s množením baktérií a zápachom je na tom rovnako zle ako bavlna. Ba s tým zápachom je to u spodnej bielizne zo syntetiky ešte horšie. A ak máš navyše citlivú pokožku a syntetiku na intímnych partiách jednoducho neznesieš, asi nemáš priveľmi na výber, len sa poobzerať po prírodných alternatívach.

Minimalizmus na dovolenke 

Spodná bielizeň je večná dilema aj pri balení kufra na dovolenku. Poznáš to, však?

Pár kusov tričiek, po jednom kuse kraťasí, legínov…,no čo nohavičky alebo trenky? Ak sa chystáš na 20 dňové dobrodružstvo, logicky potrebuješ aspoň 10 ak nie práve 20 kusov spodnej bielizne, nech si každý deň v čistom. A objem v tvojom ruksaku nenápadne narastá a narastá…

Na prvý pohľad sa ponúka riešenie zabaliť si toho so sebou menej a častejšie prať. No ver tomu, že v praxi na to nebudeš mať príliš veľa času, pretože ak sa chystáš na skutočne dobrodružné backpackovanie nabité zážitkami, čas vyhradený exkluzívne na pranie zrejme v tvojom itinerári nemá svoje prioritné miesto, či?

A môže sa ti pokojne stať, že sa ti nepošťastí nájsť v danej lokalite miestnu práčovňu, alebo bude zavretá.

Áno, mnohé hotely ponúkajú aj laundry service, lenže na opratú bielizeň si zvyčajne musíš počkať aspoň 24 hodín. No čo ak potrebuješ veci oprať večer a na druhý deň ráno sa už presúvaš niekde celkom inde? Alebo sa ti stane, že polovica tvojich vecí skončí v kufri iného turistu, lebo sa im to v práčovni popletie. Prípadne sa ti tvoje oblečenie vráti v krajne nenositeľnom stave. True story.

Chystáš sa trekovať a batožinu si po celý čas povlečieš na chrbte? Nuž, budeš cítiť každý jeden gram navyše, každé „extra gaťky či slipy”, ver tomu. Okrem toho, zabudni na práčku kdesi na viacdennom treku.

Dilema vyriešená

Na všetky tieto problematické situácie poznáme jedno riešenie – rýchloschnúce, antibakteriálne, termoregulačné a stopercentne prírodné.

Merino vlnu. Respektíve spodnú bielizeň z merino vlny.

Ako prvé ti možno napadne: nohavičky či boxerky z merino vlny? Veď to ma bude hrýzť a budem od nervozity škriabať steny!

Môžeme ťa upokojiť, že naša spodná bielizeň je ušitá z tej najjemnejšej merino vlny a je dokonca vhodná pre bábätká a ľudí s citlivou pokožkou, taká je jemná.

Lenže je to vlna! Veď v tom zhorím!

No, tu zasa treba povedať, že merino vlna je super termoregulačný materiál a dokáže hriať keď to potrebuješ a chladiť tiež keď to potrebuješ. Čiže na rozdiel od bavlny sa v nej nespotíš a nezaparíš.

No a nebude to smrdieť?

Nie, veruže nie. Hoci si môžeš myslieť, že merino vlna podobne ako bavlna do seba „nasaje” pachy, môžeme ťa ubezpečiť, že vďaka svojim dutým vláknam (je stopercentne prírodná) zabraňuje vzniku pachov, je antibakteriálna a zároveň nedráždi pokožku.

Merino tričko môžeš bez problémov nosiť mesiac vkuse a nebude ti s najvyššou pravdepodobnosťou smrdieť. Jedny merino nohavičky či boxerky však asi týždeň vkuse nosiť nebudeš, no napriek tomu si nemusíš lámať hlavu s ich údržbou na cestách. A nepotrebuješ sa spoliehať na žiadnu práčovňu.

Kým bavlnené nohavičky drhneš v horúcej vode s mydlom a výsledok je neistý, merino nohavičky či boxerky stačí prepláchnuť pod tečúcou vodou a výsledok sa dostaví. Čistenie zubov ti potrvá dlhšie než oprať si merino spodky. Keď si ich zavesíš niekam von do prievanu -a nenachádzaš sa práve v Bangladéši, Malajzii či na iných miestach s vysokou vlhkosťou vzduchu – do rána ich máš suché. Na treku je sušenie jednoduchšie, prevesíš ich na batoh a o chvíľu sú suché.

Spodná bielizeň do exotiky? 

Pre dámy sa do teplejšieho počasia hodia naše nohavičky Tokaj alebo Tajov ušité zo stredne hrubého vlákna. Tokaj má gumičky, vďaka ktorým nohavičky sedia tam, kde majú. Gumičky nijak zásadne neobmedzujú a sú dostatočne pružné. No ako každá gumička, môže byť vidieť pod vypasovanými nohavicami. Odporúčame hlavne na športové aktivity, kde je funkčnosť na prvom mieste.

dámska merino spodná bielizeň
merino nohavičky Tokaj

Tajov sú absolútne ležérne nohavičky, ktoré majú v páse namiesto gumy rovnako elastické merino. Odporúčame ich tým, ktoré pri spodnom prádle vyhľadávajú práve tento bezšvový strih a minimalistické ukončenie okolo stehien a zadku.

dámske merino spodné prádlo
merino nohavičky Tajov

Páni, prepáčte, ale pre vás máme zatiaľ v ponuke jedny štandardné merino boxerky. Sú univerzálne a sadnú každému.

pánske merino boxerky
pánske merino boxerky Trstín

Radi by sme rozšírili ponuku i pre vás, ale nedostatočné podnety na inšpiráciu od mužského pokolenia nám v tom zatiaľ bránia. 🙂 Takže ak máte nápady na funkčné merino spodky v strihoch, ktoré vám v šatníku chýbajú a fakt by ste ich ocenili, pokojne nám píšte. 🙂

Froggywear.sk