Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog 5 dôvodov, prečo cestovať po svete iba s príručnou batožinou

5 dôvodov, prečo cestovať po svete iba s príručnou batožinou

cestovať s príručnou batožinou

Predstav si, že ťa čaká polročná cesta okolo sveta. Ak by si si mal vziať so sebou iba menší, maximálne 40 litrový batoh, čo by si si doň zbalil? Pripadá ti to ako sci-fi? Ktorá z tých dvoch otázok?

Že cestuješ polroka po svete? Alebo to, že sa máš zbaliť do takej malej príručnej batožiny? Oboje je pritom uskutočniteľné. Áno, aj to s tou batožinou. Ba priam je to úplne skvelý nápad! Prečítaj si prečo.

Nie, nejdeme ťa nahovárať na niečo, čo je pritiahnuté za vlasy alebo drasticky naruší hranice tvojej komfortnej zóny. Tento krásny minimalizmus sme si totiž vyskúšali najprv na vlastnej koži. Pred pár rokmi sme šesť mesiacov cestovali po Ázii len s príručným 40 litrovým ruksakom. Na osobu. (Ááách, tie zlaté bezdetné, bezstarostné časy! 🙂

cestovať s príručnou batožinou

Vystriedali sme pritom rôzne podnebné pásma – od trópov až po štvortisícové Himaláje. Ver tomu, že cestovať s takou malou príručnou batožinou neznamená uberať si nutne z komfortu ani chodiť v špinavých, obnosených, prepotených handrách ako bezdomovec.

Práve naopak, bolo to hrozne oslobodzujúce. A lacnejšie, jednoduchšie a bez stresu. Áno, presne tak. Poďme si teda rozobrať na drobné, aké výhody ti prinesie, ak sa odhodláš cestovať len s príručnou batožinou.

1. s príručnou batožinou ušetríš

Čo ťa možno prekvapí najviac je fakt, že keď sa vzdáš batožiny do podpalubia (v ktorej beztak zakaždým vlečieme so sebou aj absolútne nepotrebné veci a je otravne ťažká), ušetríš nemálo peňazí.

Niekedy totiž býva letenka lacnejšia než samotná batožina. Inokedy je zasa lacná letenka podmienená tým, že poletíš iba s príručnou batožinou (napríklad takéto bývajú časté akcie na Filipíny). Lietať iba s príručkou jednoducho znamená, že neplatíš za odbavenú batožinu.

cestovať s príručnou batožinou

2. s príručnou batožinou si flexibilný

Zaspal si, no potrebuješ upaľovať na najbližší spoj? Rýchlejšie nahádžeš veci do 40 litrového ruksaku než do ťažkopádneho bezodného 80 litrového batohu. V teréne neraz neoceniteľná vec!

S malým batohom sa dá jednoducho rýchlejšie presúvať, čím je vyššia šanca, ti neujde vlak, lietadlo či autobus. Navyše, ak cestuješ iba s príručnou batožinou, nemusíš čakať na letisku pri pásoch ďalšiu polhodinu, kým ti ju vydajú.

Ani nehovoriac o tom, že čakajúc na svoj kufor či batoh sa v duchu modlíš, aby batožina vôbec dorazila do rovnakej destinácie ako ty. Alebo aby bola v neporušenom stave. Ale to už sme pri ďalšom bode.

cestovanie s príručnou

3. príručná batožina znamená menej stresu počas cestovania

Zažil si to asi každý, kto už nejaký ten piatok cestuje lietadlom. Podpalubná batožina sa akousi záhadou niekde na polceste „stratí”, prípadne sa „vyberie dovolenkovať” kdesi úplne inde. A dotyčný nešťastník tak či onak skončí iba s príručkou. Konkrétne jedna naša známa takto precestovala Indiu iba s kabelkou, pretože jej veľký batoh skončil dakde v hangári v Dubaji a dopracovala sa k nemu až po návrate domov.

Alebo poznáme iný prípad, keď podpalubná batožina namiesto na Floride skončila z nepochopiteľných dôvodov v Prahe a naša známa zasa priletela do floridských horúčav v zimnej bunde a svetri a musela si urýchlene kúpiť celú garderóbu, vrátane spodnej bielizne a zubnej kefky. No ak cestuješ iba s príruručnou batožinou, nehrozí, že by letela do Indie, kým tvoja „final destination” je Tokio.

Platí pritom zásada: Čím viac má tvoj let prestupov, tým sa šanca na omyl zvyšuje. Ak más pred sebou veľkú cestu, veľa krajín, množstvo letov a ešte viac prestupov, šanca na motanicu s batožinou priamo úmerne tomu narastá. Síce existuje veľká nádej, že o pár dní sa tvoja batožina akosi zázračne nájde, v prípade, že máš itinerár nabitý na prasknutie a čaká ťa náročná logistika, bez batožiny sa budeš cítiť nekompletný. A čakať na ňu v mieste príletu – to ti vie pekne pobabrať dovolenku.

cestovať s príručnou batožinou

4. menšia batožina Ti zjednoduší život na cestách

Toto je taká psychologická hra, no v živote je to skutočne tak – čím menej vecí, tým menej problémov. A čím menšia batožina, tým menej vecí. V praxi to napríklad znamená – menej času stráveného rozhodovaním, čo si ráno oblečieš. Vedci zistili, že neustále rozhodovanie sa je celkom slušný nápor na ľudskú psychiku.

A pri dobrodružnom cestovaní na vlastnú päsť sa pritom rozhoduješ prakticky stále. Máš čo robiť so samotnou réžiou ako je zabezpečenie ubytovania, prepravy, manažment financií, lovenie potravy, preprava na iné miesto, boj o prežitie v 40 stupňovej horúčavy…Jednoducho každodenne robíš desiatky rozhodnutí, čo je dosť vyčerpávajúce. A taká „banalita” ako každé ráno pol hodinu študovať predpoveď počasia a potom sa polhodiny venovať kombinatorike, aby si si vybral spomedzi tuctov kusov oblečenia tie správne kombinácie, môže byť už len klincom do rakvy.

Ver tomu, že ťa to bude baviť len pár dní a potom budeš dokola nosiť tie isté funkčné tri-štyri kúsky a zvyšok sa bude len nezmyselne prevážať nedotknutý na dne ruksaku.

cestovanie s príručnou batožinou

5. s príručnou batožinou to bude o level bezpečnejšie

Príručnú batožinu nemusíš spustiť z dohľadu a máš ju vždy pod kontrolou. Nepoputuje do žiadneho podpalubia autobusu či na strechu vozidla, ale máš ju stále pri sebe. V krajinách s vyššou kriminalitou sa neraz prihodia rôzne nepríjemnosti typu, že turista si ráno po nočnej jazde príde do batožinového priestoru autobusu po svoju batožinu a nemilo zistí, že jeho kufor stihol vziať nohy na plecia.

Alebo že ho šofér turistického mikrobusu omylom vyložil spolu s inými turistami vo vedľajšom hoteli. Pohyb svojej príručky si kontroluješ sám, čiže máš jej osud plne vo svojich rukách.

cestovať s príručnou batožinou

Toto sú tie najhlavnejšie dôvody, pre ktoré sa oplatí naučiť baliť minimalisticky a veľkú, ťažkopádnu batožinu jednoducho nechať doma. A sme presvedčení o tom, že keď zvládneš krst ohňom – cestovať s príručkou taký mesiac-dva, potom sa dokážeš zbaliť hocikedy, hocikam a tvoja sloboda dostane netušené krídla. 🙂

V tomto článku si môžeš skontrolovať checklist, čo si do príručnej batožiny zbaliť tak, aby ti na cestách nič nechýbalo.

Froggywear.sk