Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Tvoj ultimátny checklist alias ako sa zbaliť do príručnej batožiny

Tvoj ultimátny checklist alias ako sa zbaliť do príručnej batožiny

cestovať s príručnou batožinou

Vyvoláva v tebe balenie takú hrôzu, že bojuješ s nutkaním radšej to zabaliť s dovolenkou, než na ňu zabaliť seba? Riešiš zakaždým čo si vlastne so sebou vziať a vo finále sa v tvojej batožine aj tak ocitne hromada nepotrebností, a po príchode do cieľovej destinácie znepokojene zistíš, že si doma zabudol niečo kľúčové? Toto je článok pre teba.

Po svete sa dá cestovať s príručnou batožinou. Áno, iba s príručnou batožinou. Dokonca aj na dlhšie ako len na predĺžený víkend. Nielen, že tým dokážeš ušetriť peniaze (pretože mnohé letecké spoločnosti žiadajú za batožinu do podpalubia extra príplatok), ale aj nervy, pretože nemusíš vláčiť so sebou hromadu vecí, ktoré ťa len obmedzujú, zväzujú a prídeš na to, že ich aj tak nepotrebuješ a jediný dôvod, pre ktorý sa ocitli v tvojej batožine bol strach.

TIP: 5 dôvodov, prečo cestovať iba s príručnou batožinou

Strach, že ti bude chýbať niečo esenciálne dôležité, bez čoho sa jednoducho nezaobídeš. Že ťa nepríjemne zaskočí počasie, situácia, čokoľvek. Nie nadarmo sa hovorí, že šťastie praje pripraveným, však? No dá sa to aj bez kvanta vecí. Povieme ti ako a začneme oblečením – pretože toho býva obvykle vždy najviac.

Účel svätí prostriedky. Doslova. To, čo by malo tvoriť obsah tvojej batožiny, závisí v prvom rade od charakteru tvojej dovolenky. A nejde len o to, či ostávaš v Európe alebo ideš niekam do exotiky. Ale aj od toho, čo všetko chceš na svojom tripe robiť. Ak sa chystáš dva týždne pri mori iba grilovať svoju telesnú schránku a nič iné, prakticky ti stačia iba plavky, platobná karta, žabky, slnečné okuliare s poctivým UV filtrom a kvalitný opaľovací krém. 🙂

No ak toho plánuješ zažiť čo najviac, prípadne vieš, že vystriedaš viacero podnebných pásiem (napríklad budeš trekovať v horách, objavovať ruiny v tropickej džungli a ležať na panenskej pláži v rámci jedného dvojtýždňového pobytu), balenie sa stáva pomerne ťažkým orieškom. To isté platí aj vtedy, ak sa chystáš na nerezortovú dovolenku do nejakej exotiky (iba s „plavkami” si v klimatizovanom vlaku, na posvätných pamiatkach či počas hustých prehánok asi nevystačíš :-).

Viacúčelové oblečenie na rôzne príležitosti

Ťahať so sebou celý šatník a mať outfit zvlášť na každú príležitosť a vrtoch počasia je nielen vrcholne nepraktické, ale pravdepodobne aj nereálne. Pri cestovaní – a obzvlášť takom, kde striedaš destinácie a neokupuješ dva týždne jednu hotelovú izbu – je požehnaním čo najmenšia a najľahšia batožina. Skúsení cestovatelia poznajú tajomstvo ako ušetriť miesto v ruksaku a zároveň si neodpáliť kríže: je ním viacúčelové oblečenie, respektíve jeho taká kombinácia, ktorú vieš využiť do každého počasia.

Dáme ti názorný príklad: Ak štyri dni z dvojtýždňovej dovolenky plánuješ stráviť trekovaním v národnom parku, ale zvyšok času sa budeš pohybovať po mestách, priveľmi sa ti neoplatí brať si kvôli tým štyrom dňom na horách špeciálne oblečenie. No tiež sa asi do hôr nevyberieš v džínsach, košeli a s kufrom na kolieska, však? Riešením je neutrálne funkčné oblečenie, ktorým nikoho neurazíš pri potulkách mestom, no zároveň si ho môžeš smelo vziať aj na hory, pretože keď na seba navlečieš viac vrstiev, zohreje ťa rovnako ako napríklad hrubý sveter, ktorý by si po zvyšok dovolenky nepotreboval, len by ti zavadzal.

Vrstvenie

Sú destinácie, kde ráno drkoceš zubami od zimy a keď vyjde slnko a okolo poludnia udrú tridsiatky, máš chuť sa vyzliecť z kože. Brať si teplejšie varianty do chladu a ľahké oblečenie do horúčav však nevyhnutne vyústi do toho, že na slovné spojenie „cestovať s príručnou batožinou” môžeš rovno zabudnúť. Kľúčom k tomu, aby si neťahal zbytočne haldy oblečenia, ale zároveň bol pripravený na každú teplotu je vrstvenie.

To znamená, že si obliekaš a vyzliekaš viac vrstiev podľa potreby. Keď je ráno zima, môžeš si napríklad obliecť tričko s krátkym rukávom, na to tričko s dlhým rukávom, potom flísovú mikinu a zakončiť to neprefúkavou softshellovou bundou. Keď je teplo, ostaneš iba v tielku alebo tričku. Ak v horách pofukuje, no nie je totálna zima, môžeš si dať na seba dve tričká a bundu. A keď sa zahreješ, jedno tričko môže ísť dole. Absolútne ideálne je vrstviť funkčné oblečenie, ktoré má termoregulačné vlastnosti. Topka medzi materiálmi je merino vlna, ktorá dokáže v chladnejšom počasí hriať a v teplejšom regulovať, odvádza z tela pot, nechladí aj keď je mokrá, rýchlo schne a hlavne nezapácha ani keď sa spotíš.

Aby sme zbytočne iba neteoretizovali, máte pre teba vzorový zoznam oblečenia, s ktorým sa nielenže zbalíš do príručnej batožiny, ale navyše ťa neprekvapí žiadne počasie (jedine, že by traktory padali 🙂

Spodná bielizeň

ŽENY:

  • nohavičky z merino vlny, počet podľa dĺžky pobytu (optimum 4-5ks)
  • podprsenky (športové alebo iné), počet podľa dĺžky pobytu (optimum 2ks)

MUŽI: 

– ponožky 3-5 párov (v závislosti od aktivít, ktorým sa budeš venovať. Ak sa chystáš na hory, vezmi si aj turistické ponožky s hrubšou pätou. Opäť vyhráva merino vlna, teda pri ponožkách konkrétne kombinácia vlny, polyesteru a nylonu. Tie jednak tak rýchlo neprepotíš a druhak nesmrdia tak ako z iných materiálov, čiže ich v pohode môžeš nosiť aj viac dní po sebe bez toho, aby si sa hanbil niekde vyzuť. Hrubšia varianta zase zahreje a v horách nepotrebuješ 3 páry ponožiek na to, aby si prežil večer mimo spacáku.

Tričká, multifunkčná šatka, legíny, nohavičky, ponožky, podprsenka

Nohavice

Na rifle zabudni, je s nimi iba zbytočná oštara. Zaberajú veľa miesta v batožine, pri celodennom chodení po meste sú všetko len nie komfortné a navyše sa aj ťažko perú, dlho schnú a celkovo – tento kúsok nechaj odpočívať v šatníku. Poznáme lepšie alternatívy:

Legíny pre ženy (do lietadla či vyklímovanej dopravy, na spanie vo vlaku či na turistike v chate v spoločnej nocľahárni)

Kraťasy či šortky – mali by byť vzdušné a pohodlné, do vyšších teplôt je ideálnym materiálom ľan, prípadne bavlna.

Odzipsovacie nohavice zo syntetiky – sú veľmi praktické, pretože ich môžeš nosiť počas chladných rán, ale aj na obed, keď je o 15 stupňov teplejšie. Navyše rýchlo vyschnú aj keď v nich zmokneš.

Ak budeš mať málo nohavíc, vždy si ich môžeš v danej destinácii dokúpiť. Nohavicami miestnej výroby nielenže skôr zapadneš do lokálneho koloritu, ale navyše sú aj milý suvenír.

Tenká technická bunda, odzipsovateľné nohavice, merino mikina, kraťase

Tričká a tielka

My ľudia máme tak akosi zaužívané, že potrebujeme byť pripravení za každých okolností a tomu priamo úmerne baliť najmä tričká, tielka, mikiny, svetre, košele. Život a rôzne kúty sveta nás naučili, že aby bolo niečo dobré a spoľahlivé, nemusí byť toho veľa. Preto dôverujeme merino vlne. Tričká z merino vlny nás na cestách oslobodzujú do kvanta oblečenia a zároveň nás nezradia vtedy, keď to najväčšmi potrebujeme – napríklad keď nás zalieva pot a fakt netúžime páchnuť, alebo keď nemáme po ruke pračku či nečakane zmokneme a potrebujeme, aby oblečenie rýchlo vyschlo. Keďže merino je podľa nás ideálne na cestovanie akéhokoľvek typu, náš zoznam oblečenia obsahuje iba zvršky (prvá vrstva) z tohto materiálu a to nasledovné:

Merino tričko bez rukávov (tielku) 1 kus

Merino tričko s krátkym rukávom 2 kusy 

Merino tričko s dlhým rukávom 1 kus 

Tenka flíska alebo mikina na zips (ideálne z funkčného materiálu)

Tenká technická vodeodolná a vetruvzdorná bunda

Čo na nohy

Rozumne si nakombinovať správnu obuv na dovolenku občas býva rovnaká veda ako správny výber oblečenia. Predsalen, nie je nič horšie, než nemilé prekvapenie v podobe otlakov v polovici niekoľkodňového treku alebo výdatné dažde, ktoré tvoje tenké plátenky jednoducho neustoja.

Na základe našich bohatých potuliek svetom jednoznačne odporúčame žabky do sprchy a na príležitostné použitie na pláž alebo vtedy, keď si odskočíte do obchodu. Vziať si ich do exotiky ako jedinú obuv priveľmi neodporúčame, pri celodennom nosení robia otlaky a navyše vám nehorázne zašpinia nohy 🙂 Vhodnou alternatívou na celodenné nosenie sú však pohodlné sandále alebo ľahučké, vzdušné tenisky typu barefoot. Otvorené sandále sa však príliš nekamarátia s rozvojovými krajinami, kde ľahko o niečo zakopneš a môžeš prísť k úrazu alebo sa ti pošťastí, že stúpiš do  zvieracích (v tom lepšom prípade) exkrementov. Noha musí dýchať, predovšetkým v horúcom počasí a pri celodennom pobyte vonku, ale zároveň by mala byť chránená. Imidžové sandáliky, ktorých jedinou funkciou je dobre vyzerať na nohe, preto radšej nechaj doma.

Do chladnejšieho počasia alebo na hory či na daždivé dni sa ti zídu komfortné robustnejšie tenisky s membránou, ktoré len tak ľahko nepremoknú a udržia tvoje nohy v suchu.

Tenisky s membránou, barefoot tichošlápky a šľapky

Doplnky

Určite nezabudni na slnečné okuliare s kvalitným UV filtrom (najmä na hory a k vode) a na pokrývku hlavy. Ak riešiš dilemu, či si vziať aj klobúk, aj čiapku do chladnejšieho počasia (na hory), aj šiltovku, šál či šatku, máme pre teba riešenie: multifunkčnú šatku, ktorá vám vzorne nahradí čiapku, šatku okolo krku, kuklu a prakticky akúkoľvek pokrývku hlavy či ochranu krku. Ak sa chystáte spoznávať krásy nejakej krajiny v období dažďov (alebo jednoducho len pre každý prípad, keďže katastrofálny stav životného prostredia našej planéty si vyberá krutú daň v podobe krajne nevyspytateľného a čoraz extrémnejšieho počasia, vrátane šialených prehánok), určite sa vám bude hodiť aj pončo proti dažďu. Je dlhšie a ak naozaj leje, nemáte mokré nohy tak, ako vám to hrozí pri bunde, ktorá vám síce ochráni vrch, no spodnú časť tela nie.

Údržba na cestách alias čo so špinavým oblečením?

No dobre, podľa nášho zoznamu sa zdá, že sa v pohode zmestíš do príručnej batožiny, no čo ak ideš na dlhšie a oblečenie sa ti zašpiní? Napriek nabitému programu a častým presunom veríme, že pol hodinku na prepratie spodnej bielizne a nejakého trička raz za pár dní si hádam nájde každý. 🙂 Funkčné oblečenie je relatívne nenáročné na údržbu a celkom obstojne sa znáša aj s praním v rukách. A navyše rýchlo schne. Daj si však pozor na načasovanie. Ak preperieš polovicu batožinu a na druhý deň zavčas rána sa presúvaš niekam inam, môže sa ti stať, že oblečenie celkom nevyschne (napríklad v zle odvetrávanom lacnom ubytovaní) niekde v trópoch s vysokou vlhkosťou v ovzduší. A potom polomokré veci hádžeš v igelitových vreckách do batožiny a utekáš na autobus či lietadlo…a kým oblečenie rozbalíš v ďalšej zastávke, ubehne neraz aj dvanásť hodín….a z igelitiek ho vyťahuješ zatuchnuté…tak môžeš prať znovu. Pozor na to.

Na rýchle prepranie v rukách odporúčame tieto vychytávky:

Cestovný gél na pranie, bezštipcovú šnúru na vešanie, univerzálny štupeľ do umývadla

Výbava

Aj rozsah výbavy závisí od charakteru tvojej dovolenky. Ak sa z mesačného pobytu v nejakej krajine chystáš kempovať v národnom parku len nejaké tri-štyri dni a zvyšok stráviš na pláži či v mestách, nemá priveľký zmysel ťahať so sebou kompletnú výbavu ako je spacák, karimatku, stan a podobne. Radšej si vopred zisti, či na danom mieste funguje požičovňa vybavenia a ak sa dajú veci požičať na mieste, nevláč ich so sebou. (Ako zdroj odporúčame vyhľadať miestnu turistickú kanceláriu alebo ubytovacie zariadenie či internetové fóra).

Zrkadlovka – áno či nie?

Ak nie si profík, ktorý na dovolenke vyslovene loví zábery, svoju zrkadlovku nechaj doma, zbytočne ti bude iba zaberať veľa miesta a odnesieš si kilečko navyše. Radšej si vezmi so sebou lepší kompaktný fotoaparát s objektívom vyššej svetelnosti, napríklad z rady RX od SONY. V dnešnej dobe robia fakt dobré fotky aj mnohé smarfóny, no nevýhoda je, že ich treba často zálohovať, aby si o ne neprišiel, keď sa s telefónom nedajbože niečo stane. Ideálne na externé médium. Zálohovanie na cloudové služby môže byť v zahraničí zablokované, veľmi pomalé alebo prerušované kvôli výpadkom signálu, a teda miestami nereálne.

Aká batožina?

O.K. už vieš, čo ti asi stačí zbaliť, teraz sa však natíska otázka: do čoho? Príručný kufor na kolieskach si vezmi maximálne na eurovíkend, no odporúčame len do vyspelých krajín s nerozbitými betónovými chodníkmi, inak budeš nadávať, prečo si si predsalen nevzal ruksak a ulakomil si sa na lákavú víziu toho, že budeš kufor elegantne ťahať za sebou. 🙂

Inak odporúčame radšej praktický batoh. Upozorňujeme, že pred cestou by bolo dobré ho odskúšať, či ti sedí na chrbte a ponastavovať si všetky popruhy. Mal by byť jednoznačne pohodlný, čiže pri jeho kúpe pozeraj viac na komfort a praktickosť než na cenu. Čím viac sa totiž budeš presúvať, tým viac ho budeš mať na chrbte, nezabúdaj na to.

Ak sa chystáš letieť, vždy si pred odovzdaním (letiskové kontroly či check-in) zabezpeč pracky a klipsne tak, aby na prepravnom páse niekam nezapadli a neodtrhli sa. Drahšie jednorazové riešenie je nechať si batožinu obaliť plastom. Lacnejšie a opakované riešenie je zabaliť ho do pláštenky proti dažďu.

Okrem batohu, odporúčame so sebou aj tzv. daypack, zbaliteľný látkový ruksak s objemom približne 15 litrov, kam sa hodia doklady, telefón, mapa, či fotoaparát, tenká bunda proti dažďu, fľaša s vodou a ďalšie veci, ktoré treba mať po ruke. Rovnako môže poslúžiť aj väčšia ľadvinka.

Bezpečnostná poznámka: V krajinách so zníženou bezpečnosťou alebo na pofidérnych miestach, kde zlodeji radi využívajú tlačenice, odporúčame „rozdistribuovať cennosti typu doklady, peniaze a pod.” na rozličné miesta. My napríklad pas, platobné karty a časť hotovosti nosíme vo vreckách priamo na oblečení, respektíve „na tele”, aby sme si ich prítomnosť „ošéfovali”. Kópiu pasu a záložnú platobnú kartu od iného účtu ako aj druhú časť hotovosti mávame v batožine.

Na cestách sa nám osvedčila aj látková syntetická taška typu igelitka, ktorú sme využívali do erárných spŕch, kde je obvykle málo vešiakov, poličiek a úložných priestorov (mokrá dlážka sa nepočíta). Tašku s čistým či špinavým oblečením, ktoré nechcete zamokriť jednoducho zavesíte buď na kľučku alebo kolík trčiaci zo steny.

A na koniec…

Ešte ti chýba kozmetika (nám sa osvedčilo ísť cestou minimalizmu, mydlo či šampón sa dajú dokúpiť vždy a všade), základné lieky, doklady a rozličné drobnosti ako je zápisník, zámok na skrinku (ak budeš prebývať v hosteloch) či lepiacka páska pre opravu alebo hydrovak (ak sa chystáš na turistiku).

Tak čo, ako vyzerá tvoja batožina teraz? Stavíme sa, že v nej ostalo nemálo priestoru na suveníry a množstvo zážitkov, ktoré ťa odrazu úplne pohltia, pretože tvoju hlavu prestanú zahlcovať problémy typu kam odložiť ťažkopádnu batožinu, keď ti mešká štyri hodiny spoj. Prestane ťa obmedzovať a brániť ti v spontánnych, bláznivých nápadov, ktoré sa neraz stanú highlightom celej dovolenky.

Ak nechceš zmeškať ďalšie cestovateľské rady a vychytávky, ktoré ti zjednodušia nielen potulky po svete, ale aj rôzne outdoorové aktivity, sleduj náš blog. Už čoskoro sa na ňom dozvieš, ako prežiť dovolenku bez krádeže alebo čo nesmie chýbať v tvojej lekárničke.

Bon Voyage!

Froggywear.sk