Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Ako vybrať výbavu na kemping

Ako vybrať výbavu na kemping

Ako vybrať výbavu na kemping

Základom úspešného stanovania je jednoznačne stan, karimatka a spacák. K pohodovému stanovaniu sa ti však nepochybne zídu aj ďalšie dôležité doplnky. Čítaj ďalej v článku.

1. Prístrešok alebo plachta
Ak si teraz vravíš, že stan má predsa strechu a to mi stačí, tak počas horúcich letných dní alebo naopak počas dažďa určite oceníš aj prístrešok. Aké sú jeho výhody?
1. chráni ťa pred priamym slnkom, pokiaľ zrovna nekempuješ v tieni pod stromami
2. počas dažďa spoľahlivo ochráni všetko tvoje kempovacie harampádí (napr.: kuchynka, stôl a stoličky atď.)
Na trhu nájdeš viacero plachiet rôznych veľkostí a rozmerov, niektoré sa upínajú iba pomocou háčikov a očiek (napr. o strom), iné majú aj jednoduché uchytenie pomocou tyčiek alebo prútovej konštrukcie.

Kempingové plachty

Obr.: prístrešok Quechua – Decathlon (vľavo) a hand made plachta na stan (vpravo).

Kempingový stan Trimm Macao
Kempingový stan Trimm Macao

Obr.:
– vľavo: samostatný prístrešok Trimm Party S s možnosťou dokúpenia ďalších doplnkov ako:  zástena (plná, polená so zipsom, polená so zipsom a oknom), moskytiéra, podlaha, polovičná spálňa a iné.
– vpravo: napojenie prístrešku na stan Trimm Macao (pre 5-6 osôb)

Kempingové plachty Trimm a Coleman

Obr.: prístrešok (markíza) Trimm Mate s 1 prútom vpredu, nadstavba nad stan alebo na samostatný prístrešok. Podobný variant robí aj Coleman – classic awning

pristresok quechua base 2 seconds

Obr.: prístrešok Quechua Base – 2 seconds (už sa nevyrába), využiješ na kemp, žúrku aj na hranie. Nevýhodou je skladanie do kruhu (väčší objem po zbalení)

Spanie v kempe

Nie každý stan sa dá dobre vyvetrať hlavne okolo obeda, takže deti môžeš uložiť na poobedný spánok aj na deku pod stromy.

2. Varenie
Ak zrovna nepatríš k reštauračným typov a kemping si zvolil aj čiastočne kvôli možnosti vyskúšať si varenie priamo vonku, určite sa ti bude hodiť samostatne stojaca kuchynka (pultík).
V spodných častiach máš úložný priestor na kuchynský riad alebo ingrediencie a na vrchnej doske varíš. Pokiaľ fúka a ty varíš na plyne, oceníš aj zástenu proti vetru.

Kempingový kuchynský pultík

Obr:
– vľavo: hand made kuchynský pult z preglejky s dvoma policami, liatinový dvojhorák, vzadu napojenie na propán butánovú bombu (2 kg)
– vpravo: kuchynský pult z Decathlonu s 3 policami, elektrická platnička

V každom lepšom kempe máš pripojenie na elektrinu, čiže môžeš voliť elektrickú jedno alebo dvojplatničku. Ak preferuješ skôr stanovanie na ,,divoko“ bez prístupu k elektrine,  plyn bude lepší. V niektorých kempoch sú aj erárne chladničky, ale pokiaľ chceš byť nezávislý, hodí sa vlastná chladnička. My máme z Lídla za 49 Eur s napojením do auta aj na elektrinu a spoľahlivo slúži už 5 rokov. Akurát je hlučnejšia, takže v noci ju dávame aspoň 5 metrov od stanu pod prístrešok alebo pod stôl (samozrejme zakrytý plachtou – ak by pršalo).

Varenie v kempe

Hrnce, taniere a príbory môžeš pokojne zobrať aj domu (pokiaľ ideš autom) alebo si zakúpiť nejakú ľahšiu variantu kuchynského náčinia (nerezové, titanové, plastové…). Vždy sa hodí aj bandaska na vodou, pohotovo umyješ ruky alebo opláchneš hrnček a vedro alebo gumová taška na prenášanie špinavého riadu do umyvárky.

Nevyhnutnosťou je aj predlžovačka (min. 10m) a príp. aj rozdvojka (budeš chcieť variť, mať zapnutú chladničku a ešte aj mobil nabíjať). A pokiaľ ideš mimo SR (napr. Chorvátsko, Rakúsko) v niektorých kempoch budeš potrebovať k napojeniu do ich elektrickej skrine aj redukciu. Ako ochrana proti dažďu sa hodí na miesto spoja predlžovačky či rozdvojky aj plastová krytka (aby ti necákalo na elektrinu).

Kempingové varenie
Varenie na turistickom variči

Variť môžeš samozrejme aj na turistickom variči na propán butánové kartuše. Alebo ak v niektorých kempoch majú aj ohnisko, tak aj na otvorenom ohni 🙂 .
Pozor pri kúpe kartuší (náplní) na turistický varič. Na trhu sú 2 druhy šróbovania (nacvakávania), tak aby to bolo kompatibilné s tvojim varičom.

3. Stolovanie
K vareniu nepochybne patrí aj stolovanie. Ľahký rozkladací stolík (na trhu je toho neúrekom a rôznych rozmerov) a stoličky (mali sme aj drevené, teraz máme rozkladacie z Decathlonu).

Kempingové stolovanie

Tipy na jednoduché a chutné jedlá do kempu nájdeš v našom článku: ,,Jedlo na cesty a kemping“. Pozri tiež naše predošlé články: ,,Ako vybrať stan“ a ,,Ako vybrať karimatku a spacák“.  
Vybavenie do kempu nájdeš v každom dobrom outdoorovom obchode: napr. Decathlon, 4Camping a ďalších.

laura froggy vizitka
Froggywear.sk