Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Čo zbaliť do Nepálu na trek? Nezabudni termoprádlo merino

Čo zbaliť do Nepálu na trek? Nezabudni termoprádlo merino

čo zbaliť do nepalu na trek

Trekking v Nepále je čoraz populárnejší. Niet divu. Letenky sú lacné a politická situácia priaznivá. Dilemou pre ľudí ostáva už len to, ktorý trek si vybrať. Voľba je väčšinou podľa náročnosti a počtu turistov v danej oblasti. Ak ste nikdy nič podobného nepodnikli, bude vás isto zaujímať, čo zbaliť do Nepálu na trek.

  • turistický ruksak (objem 40-50l)

Tento objem je postačujúci. Skúsení turisti nezaplnia ani tento objem. Ak neberiete stan, idete po trase, kam chodí veľa turistov, bude tam aj veľa možností ubytovania. Spíte teda v lodgiach a máte sa kde po ceste najesť, takže idete defacto naľahko len s oblečením, osobnými potrebami a spacákom. (pozn. Ak by ste išli na trek, kde nie sú tieto vymoženosti, predpokladám, že ste zdatnejší turista, ktorý ráta s tým, že si ponesie vlastný stan a aj zásoby jedla na daný počet dní. Vtedy bude potrebný väčší batoh). Na značke batoha nezáleží, akurát tie lacné toho veľa nevydržia. Batoh určite nekupujte v Kathmandu (prečo? To by bolo na ďalší článok).

Batoh treba vyskúšať, hlavne nižšie ženy (pod 165 cm) by sa mali orientovať skôr na dámske modely. Tie majú kratší chrbtový systém a ramenné popruhy prispôsoboené pre ženy. Musí vám sedieť chrbát a byť pohodlný na nosenie. Dajte si ho v predajni naložiť 12-15 kilami a uvidíte. Počítajte, že ho budete mať na chrbte 8 hodín denne aj tých 7 dní v kuse. Čím menší batoh, tým menej zbytočností si človek vezme 🙂 . Väčšina ľudí má tendenciu batoh naplniť po okraj a čím väčší objem má k dispozícií, tým väčšia záťaž. S každým zbytočným kilom navyše sa vám pôjde ťažšie, obzvlášť v 4000 metroch nad morom. Jedine, že by ste mali nosiča.

čo zbaliť do Nepálu na trek
turisticky batoh 40l – Millet UBIC 40 lady
  • príručná batožina do lietadla

Môžete si vziať malý rýchlo batôžtek, plátenú tašku, alebo aj 20 litrový batoh. Tento kus batožiny môžete pred odchodom na trek nechať v meste na ubytovaní, spolu s nepotrebnými vecami.

  • osobné doklady

– pas
– kartička cestovného poistenia (podla vlastného uváženia, Alpenverein platí do 6000 metrov, iné poistenie si radšej preverte)
– fotky tváre pasového formátu (na víza, turistické povolenia a permity)
– peniaze alebo platobná karta (na mieste vymeníte eurá aj doláre, alebo si nepálske rupie vyberiete priamo v bankomate. Občas sa stane, že limit na výber je obmedzený, výber treba potom zopakovať až pokým nemáte pri sebe želanú hotovosť. Koľko rupii na deň? – to je veľmi individuálne. Informácie o cenách a iných praktických záležitostiach som spísala v tomto článku)
– na trek je potrebná zásoba hotovosti, tam si už peniaze nemáte kde vybrať. Nebojte sa, ak vám zostane hotovosť, v Kathmandu ju určite miniete na suveníry alebo nejaké outdoor vybavenie.

Ľudia sa častokrát sťažujú, že za vybavenie nechajú viac peňazí ako za celý výlet. Áno, pokiaľ doma nič nemáte, idete niekam prvý krát a všetko treba kupovať na “jednu akciu”, tak to ide do peňazí. Potom je fajn si zvážiť, či akciu podobného charakteru ešte niekedy zopakujem a tieto veci využijem aj neskôr. Ak nie, tak by som mal kupovať len to nezbytné nutné a niektoré veci mi postačia aj tie z domu. Ak ma to chytí a budem turistikovať častejšie, postupne môžem kvalitné veci dokúpiť.

Vybavenie možno kupovať priebežne. Výhoda je tá, že otvára nové možnosti. Potom už nemusíte rozmýšľať nad tým, či si môžete kúpiť last minute letenku do Kanady, alebo na Nový Zéland, keď viete, že všetko ostatné potrebné vybavenie máte už doma. Vybavenie typu stan, spacák, batoh, karimatka, nepremokavá bunda, poriadne pončo, či nepremokavé nohavice sú väčšou investíciou, ale na druhej strane, ak vyberiete dobre, vydržia vám roky.

Dole uvedený zoznam je odporúčaný a otestovaný mnou. Po výpravách ako bol mesiac v južnej amerike, pol roka na cestách v Ázií (včetne toho Nepálu), mesiac na Novom Zélande, či 3 týždne v národných parkoch v Kanade som si určila priority, do čoho viem a chcem investovať, čo využijem aj na bežné nosenie a s čím sa naopak nebudem zapodievať vôbec. Na chrbte chcem mať menej, ale za to mutlifunkčných a praktických vecí. Dáva mi to viac flexibility, nemusím rozmýšľať čo si obliecť. Predstava mať na chrbte 20 kg, ak je vonku na ulici prach, 40 stupňov a vlhkosť 90% ma vôbec neláka :). Aj takto nejako vznikla moja závislosť na merino oblečení, ešte skôr, ako vznikol Froggywear.

Odporučaný zoznam vecí na 2-3 týždňový pobyt, z toho cca 10 dní turistika:

  • 3 x tenké nohavičky merino na čas strávený v Kathmandu, Pokhare, dlhé autobusové presuny, cestu lietadlom, 2 x teplejšie nohavičky prípadne dlhšie boxerky, ktoré zakryjú aj stehná. Využijete na treku v chladnom počasí a neskôr na iné výpravy (viac ich nepotrebujete, vyperiete podľa potreby pod tečúcou vodou a cez deň zavesíte na batoh. Bavlnené schnú dlho. Umelinové syntetické schnú rýchlo, ale keď ich prepotíte, budú vás chladiť. Počas výkonu, alebo keď je vysoká vlhkosť vzduchu (čo v Nepále nie je nič výnimočné) sa potíte viac. Pot vám neraz steká z chrbta až na spodné prádlo. Merino vlna je dobrá alternatíva aj pre tie dámy, ktoré nemajú radi syntetické materiály.
  • 2 x podprsenka. Ideálne 2 x športová, tie sa pod batohom nosia pohodlnejšie. Kým jednu operiete a sušíte, druhú nosíte.
  • chlapi 2x tenšie boxerky, 2 x hrubšie boxerky, ak má niekto pocit, že je to málo, budete si prepierať – alebo vezmete viac kusov, každý podľa svojej preferencie.
  • dámy môžu siahnuť po legínach (sú pohodlné na dlhý let do lietadla, namiesto pyžama na spanie do spacáku, alebo pod turistické nohavice ak je chladno). Bavlnené legíny zvyknú byť polopriesvitné, veľmi tenké a po dni nosenia sú ako handra. Merino legíny s elastánom sú lepšia voľba a využijete ich aj na bežné nosenie po návrate domov. Páni siahnu po termo spodkách a využijú ich, keď bude chladno, prípadne na spanie.
čo zbaliť do Nepálu na trek
nohavičky Turiec, ponožky vlnené, podprsenky športové, merino legíny Terchová
  • 5 x ponožky: 2 páry tenké, 2 páry vyššie turistické ponožky ideálne zmes polyesteru a vlny, s hrubšou špičkou, pätou a achilovkou (noha lepšie sedí v topánke, nešmýka sa, zabraňuje to tvorbe otlakov), jedny ľubovolné teplé ponožky na spanie. Ponožky s obsahom vlny držia teplo a tiež nie je nutné ich prať po každom odšľapanom dni.
  • 2 x funkčné tričko s krátkym rukávom. Využijete ho v meste, počas horúcich a prašných autobusových presunov, v nižších nadmorských výškach, kde bude teplo a vlhko. Funkčné tričká z merino vlny môžete nosiť aj viac dní bez potreby prania. Rýchlosť sušenia prepoteného voľne zaveseného trička záleží na vonkajšej teplote a vlhkosti. Ak je zima a nedarí sa tričko usušiť, tenké vlhké (nie mokré), môžete na noc vložiť do spacáku a dosušíte ho vlastným teplom. Vlhkosť sa vyparí.
  • termo tričko s dlhým rukávom. Prioblečiete si ho ráno ako druhú vrstvu, keď je chladno. Neskôr, keď sa oteplí, dáte dole. Vo vyšších polohách ho budete mať na sebe zrejme celý deň. V spacáku môže plniť funkciu teplého pyžama. Perieme iba v teplom počasí s vidinou slnka, nie počas dažďa ani v teplotách blížiacich sa k nule – za týchto podmienok vám tričko za noc nevyschne. Je to merino, takže by malo vydržať v pohode minimálne týždeň, kto sa potí menej, tomu aj 2 týždne bez prania.
čo zbaliť do Nepálu na trek
teplejšie termo tričko, merino tričko s krátkym rukávom a merino tričko bez rukávov
  • tenká mikina (flíska) na zips. Flís je ľahký a zahreje. Ak je zima, oblečenie treba vrstviť. Princíp funguje ako cibuľa a podľa levelu zahrievania organizmu sa neskôr môžete vyzliekať. Nemá zmysel vliecť so sebou veľa druhov oblečenia, keď môžete variabilne využiť 4-5 kusov funkčného oblečenie, ktoré máte.
  • turistické odzipsovateľné nohavice 2 v 1. V mestách a v prvých dňoch treku využijete kraťase, vo vyšších polohách si prioblečiete aj spodok. Sú syntetické, takže ak spŕchne a premočíte ich, rýchlo vyschnú.
čo zbaliť do Nepálu na trek
tenká fliska, odnímateľné turistické nohavice
  • tenká páperová bunda. Izolačnú vrstvu využijete večer v spoločenských miestnostiach, kde sa budete stravovať, je tam zima a nekúri sa tam. V prípade, že vám bude zima v spacáku, dáte si ju k nohám – tam býva zima najskôr.
  • technická tenká bunda proti vetru a dažďu (ak nemáte a nechcete investovať 200-300 eur, dokúpite aj na mieste, ale bude pochybnej kality)
  • pršiplášť po kolená – pončo. Igelitové krátke pončo nie, to roztrháte veľmi rýchlo. Kvalitné outdoor poncho dostať kúpiť v rôznych veľkostiach podľa výšky, má prepracovanú kapucňu so šiltom, podlepené švy a chrbtová časť je rozzipsovateľná na batoh. Takéto poncho vydrží dlhé roky, ak plánujete turistiku v krajinách ako je Island, Kanada, Nový Zéland či Nepál, nemalo by chýbať vo vybavení. Je to lacnejšie ako technická bunda, ale v ponče sa zle chodí, ak fúka silný vietor. Nie je priedušné ako bunda, takže ak podávate výkon, budete trochu mokrí aj pod ním. Všetko má pre aj proti a nič nie je univerzálne.
čo zbaliť do Nepálu na trek
pončo, technická bunda s membránou, tenká páperka
  • nákrčník alebo čiapka plus niečo na krk, slnečné okuliare. Nákrčník využijete aj v lietadle ako masku na oči, čelenku proti stekaniu potu do tváre a je fajn pre ženy, ktorým sa rýchlo mastia vlasy a nemajú možnosť si ich hneď umyť, respektíve voda je studená, noci chladné, fénovanie vlasov v Nepále trošku veľký luxus a umývanie vlasov tak nepripadá v úvahu. Dáte si ho na hlavu a problém je vybavený.
  • rukavice, budú sa hodiť počas chôdze. Pri použití paličiek, alebo bežnom turistikovaní, ak nie je možné chodiť s rukami vo vreckách
čo zbaliť do Nepálu na trek
nákrčník, fleesové rukavice alebo tenké lyer rukavice
  • spacák s dolným komfortom okolo 5/0 stupňov. Podľa toho, na ktorý trek sa chystáte a v akom období. Začiatočníci nech pozorne čítajú informácie pri udávaných teplotách. Hodnota extrém ma nezaujíma, pri nej síce prežijem, ale budem sa drkotať celú noc. Všímam si hodnotu komfort – pri nej by som sa mal vyspať. U chlapov je nižšia ako u žien. Spacáky sú samostatná kategória a zaslúžia si samostatný článok. Investícia do 3-sezónneho páperáku na tento trek nie je nutná. Vystačíte si aj so syntetikou. Kto však chodí často na výjazdy, kde je zima a spí v spacáku, skôr či neskôr zainvestuje do peria. Pri správnej údržbe perie nedegraduje tak ako syntetická výplň, vydrží vám roky a dosiahnete vyšší teplotný komfort v ľahšom a skladnejšom balení spacáku. Treba si však za to priplatiť.
čo zbaliť do Nepalu na trek
spacak teplotne hranice
čo zbaliť do Nepalu na trek
Spacák Millet Alpine s komfortom 0/-6
  • turistické topánky by mali byť odskúšané, ideálne na viacdňovej turistickej akcii. Na annapurna BC trek stačí aj nízka obuv, kto je ako zvyknutý. Chodníky su vyšľapané lesné cesty alebo vydláždené chodníky. Posledný deň o trochu náročnejší terén. Treba počítať s tým, že na jeseň (okt/nov) je na chodníkoch veľa vody a na jar (mar/apr) sa topí sneh, prípadne môže pripadnúť nový, ktorý sa cez deň bude topiť, takže nohy v teniskách s nizučkou podrážkou ľahko zmáčate. Na treku okolo annapurien alebo do everest BC narazíte na viaceré snehové polia, tam sa skôr budú hodiť vysoké turistické topánky.

V Kathmandu obuv nekupujte. Import obuvi zo zahraničia síce pokročil na vyššiu úroveň, ale výber je stále biedny a majú len zopár značiek. Topánky by ste určite nemali kupovať deň pred odchodom na trek, môžu z toho byť krvavé päty a trek za trest.

  • šľapky do sprchy. Ak ste ich zabudli, kúpite aj na mieste.
čo zbaliť do Nepalu na trek
nízke VHT boty, alebo lepšie tenisky a šlapky do sprchy
  • kozmetické potreby: šampón, mydlo, krém, krém na opaľovanie, zubná pasta, kefka, cestovná kefa na vlasy, uteráčik na tvár, uterák z mikrovlákna (absorbuje veľký objem vody, rýchlo schne, je hlavne malý a skladný oproti froté uterákom. Kúpite v outdoor predajni), toaletný papier, vreckovky, šušťáková kabela z DM sa hodí do sprchy, uložíte si tam veci, zavesíte napríklad na kľučku. Používam to často aj v kempoch, ak v sprche nie je žiadny vešiak na zavesenie a nechcem, aby veci skončili na zemi, prípadne osprchované.
čo zbaliť do Nepalu na trek
cestovný uterák z mikrovlákna, šušťáková taška do sprchy, mini uteráčik na tvár, kozmetika, toaleťák, atď
  • lekárnička: theraflu na horúčku, pastilky proti bolesti hrdla, Paralen proti horúčke, sprej do nosa, ibalgin krém ak ma budú bolieť chodidlá po túre, ibuprofen na bolesť, čierne uhlie, magnézium proti kŕčom, zásypový púder na otlaky a netkaný leukoplast Omnipor, ktorý nosím vždy a všade, drží na mieste, neodlepuje sa ako iné rýchloobväzy. Ak máte problémové miesta na nohe, treba prelepiť preventívne vopred. Alebo ak počas túry začínate tušiť, že niečo v topánke nie je v poriadku, treba zastaviť a skontrolovať to, nečakať x hodín na konečnú, potom v ponožke nájdete krvavú pätu a vtedy je už neskoro. Hnačky v Nepále tiež nie sú nič výnimočné. Čierne uhlie, smecta, alebo niečo z lekárne + Coca cola problémy vyriešia. Ak by náhodou nie, tak po návrate domov to zaručene prejde.
čo zbaliť do Nepalu na trek
lekárnička
  • kit na opravu a údržbu: nemala by chýbať ihla, pevná nitka, izolačka na opravu väčších vecí. Pre tých, čo často cestujú a perú si na cestách dávam do pozornosti tieto vychytávky: na pranie v umývadle sa bude hodiť silikónová univerzálna zátka do umývadla, prací prostriedok do prírody a bezštipcová guma na sušenie prádla (v kempe alebo na ubytovni, kde nemáte kam zavesiť prádlo).
čo zbaliť do Nepalu na trek
príslušenstvo
  • pitný režim: filter na vodu (nie je nutný, vodu si môžete kupovať balenú alebo filtrovanú. Ak máte doma filter, tak si ho vezmite), prípadne dezinfekčné kvapky alebo tablety na vodu. Tablety kúpite aj na mieste (nevýhoda je, že treba čakať polhodinu, až potom môžete vodu piť a voda chutí ako chlór, takže občas si tam dajte šumienku pre chuť.) Hydrovak odporúčam takisto pre tých, čo chodia často. Ak máte klasickú fľašu a chcete sa napiť, musíte sa vždy zastaviť, dať dole batoh. To je otravné, zdržuje to a vám sa tiež nechce toľkokrát zastavovať, tak pijete menej ako by ste mali a ste dehydrovaný. Pri najbližšej zastávke vypijete na ex pollitra a potom hľadáte wecko. S hydrovakom pijete po malých dúškoch toľko, koľko potrebujete aj počas chôdze. Je to veľmi pohodlné riešenie, ale opäť stojí niečo navyše.
čo zbaliť do Nepalu na trek
hydrovak a filter na vodu
  • elektro: mobil, vodeodolné púzdro na mobil ak začne pršať, powerbanka. V Nepále sú časté výpadky prúdu. Ak máte telefón priamo pripojený v sieti, môže sa stať, že behom hodiny sa 10x prestane nabíjať. To môže spôsobiť pokazenie nabíjacej elektroniky a tak je lepšie nabíjať do powerbanky a z nej do mobilu. Alebo ak zástrčku máte na verejnom mieste – v jedálni, v spoločnej kúpeľni atď, je lepšie tam nechať bez dohľadu powerbanku ako celý telefón. Fotoaparát, sd karta, čelovka, slúchatká, OTG čítačka pamäťových kariet. Tá sa zíde sa na zálohovanie, ak chcem od spolupútnikov ich fotky, pripojím priamo do mobilu cez USB a stiahnem. Po akcii sa všetci rozídu domov a dolovanie fotiek od niektorých jedincov je nad ľudské možnosti. Nabíjačka na mobil s dvomi výstupmi je veľmi praktická ak je v izbe len jedna zástrčka a tá je už obsadená :-). Prípadne môžete nabíjať mobil aj powerbanku naraz.
čo zbaliť do Nepalu na trek
elektro príslušenstvo
  • čo nechať doma: rifle, fén. Všetko čo by sa iba MOHLO hodiť – počítajte, že tie veci za celý čas z batoha nevytiahnete.

Napadlo vás niečo, čo tu chýba? Napíšte do komentárov. Ďakujeme 🙂

čo zbaliť do nepalu na trek
cesta do Annapurna base camp

Komentáre (1)

  1. Alžbeta Taššová píše:

    Doplnila by som do výbavy bivakovací vak, fenistil, elastický obväz, pomádu na pery, mačky, nôž, pero, papier, a keď sa stanuje tak aj vybavenie na varenie/pohár, ešus, príbor, …/, turistické palice, vestu bez rukávov.

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Froggywear.sk