Merino oblečenie pre celú rodinu. Doprava len 1,98€ na všetko.

Úvod Blog Merino tričko – investícia, ktorá sa oplatí, šetrí tvoj čas aj peniaze

Merino tričko – investícia, ktorá sa oplatí, šetrí tvoj čas aj peniaze

Merino oblečenie

Čas si za peniaze nekúpiš. Nikto a nič nám ho nevráti späť a na niektoré veci ho skutočne míňať nemusíme. Napríklad na večnú dilemu, čo si obliecť na seba. A zbaliť so sebou, nech ťa túlavé topánky zavejú kamkoľvek. Čas ti pritom dokáže poriadne ušetriť aj jedno jediné merino tričko.

Priznaj si úprimne, koľko svojho drahocenného času zabiješ každý deň prešľapovaním pred skriňou plnou oblečenia a rozhodovaním, čo si obliecť tak, aby ťa neprekvapila žiadna zmena počasia? A nielen pri outdoorových aktivitách, ale ani v bežnom živote, keďže sa ti určite neraz stalo, že si sa cestou do práce varil v prehriatej emhádečke a potom si sa ďalších osem hodín triasol od zimy vo vyklímovanej kancelárii. Alebo v bytovke u tvojich rodičov štrajkoval výťah a ty si musel s plnými taškami vybehnúť na ôsme — a nielenže tvoja kondička dostala do tela, ale to telo sa kúpalo v pote, obalené vlhkým a nie práve voňajúcim oblečením…

A koľko z toho istého času venuješ napĺňaniu svojej práčky a potom vešaniu, skladaniu, žehleniu, odkladaniu…a zasa odznova…pretože tvoje obľúbené tričká sa vždy prepotia ako prvé a potom sa nevieš zbaviť pocitu, že nemáš čo na seba?

A koľko času stráviš pred každou dovolenkou hľadaním po internete a obtelefonovávaním spolucestujúcich, aby si vysondoval, čo si oni berú na oblečenie? Hoci si už bol kade-tade, stále máš pocit, že balenie na cestu je nikdy sa nekončiaci proces, a už len pomyslenie naň ti spôsobuje alergickú reakciu?

Ani nehovoriac o tom, že na konci každej dovolenky riešiš rovnaký problémik — ako sa naspäť zbaliť a napchať do batožiny aj suveníry pre rodinu či kamarátov?

A keď sme už pri tom cestovaní — poznáš ten pocit, keď sa v rôznych kútoch sveta presúvaš miestnou prepravou, sedíš hodiny v autobuse či vlaku a modlíš sa, aby sa to už skončilo, pretože už po prvej hodine cesty máš na totálku prepotené tričko, ktoré ťa navyše začalo na koži nepríjemne chladiť?

Teraz ti prezradíme malé tajomstvo ľudí, ktorí takéto problémy neriešia. Ba navyše sa záhadne dokážu zbaliť na mesačnú dovolenku len do malej príručnej batožiny.  Povieme ti tajomstvo prefláknutých cestovateľov a outdoorových nadšencov, ktorí dokážu ušetriť čas, nervy a dobrú náladu, pretože svoj mozog nemusia zamestnávať takými „banalitami” ako je oblečenie, ale môžu sa venovať niečomu oveľa zmysluplnejšiemu.

A nie, hoci sa dokážu zbaliť do malej príručky na mesačnú dovolenku, nenosia tam po celý čas len jedny trenky. Teda aspoň v to dúfame 🙂

Pánske merino tričká

Ako to teda robia?

Poznajú unikátne vlastnosti oblečenia z merino vlny. Už si o merine počul, ale stále nevieš, čo to vlastne je a prečo ho všetci tak ospevujú?

1. Nie je vlna ako vlna

V prvom rade sa neľakaj slova „vlna”, pretože s tvojimi predstavami o hrubom svetríku, ktorý hryzie, škriabe a hodí sa leda tak do sibírskej zimy, má realita pramálo spoločné. Merino vlna je síce druh ovčej vlny, ale ten najjemnejší. Pochádza zo špeciálne vyšľachtených oviec, ktoré pôvodne žili v horských oblastiach Španielska a odtiaľ sa postupne rozšírili do celého sveta. Vôbec to nie je tuhý, nepoddajný a hryzavý materiál, ale naopak – vďaka svojej elasticite a jemným vláknam ti poskytne absolútny komfort, nech ho nosíš kdekoľvek.

2. Merino tričko izoluje dokonale

Merino je stopercentne prírodné duté vlákno, ktoré perfektne izoluje, a tak sa postará o ideálnu termoreguláciu organizmu. Na rozdiel od bavlny či syntetiky odvádza vlhkosť z tela a tak udržiava pokožku stále v teple a suchu. V zime dokáže hriať a v lete zasa chladiť, udržuje primeranú telesnú teplotu svojho nositeľa a zabraňuje podchladeniu či prehriatiu.

Merino vlna má dokonca ako jediný materiál schopnosť zahriať svojho nositeľa aj vtedy, keď je vlhká. Má vysokú absorbačnú schopnosť, takže ak sa aj spotíš, nebudeš zažívať ten nepríjemný pocit mokrého oblečenia na tele ako je to napríklad v prípade bavlnených tričiek.

3. Merino tričko nie je cítiť od potu

Merino vlna je antibakteriálna a teda nie je živnou pôdou na množenie baktérií. Jednoducho povedané, merino tričko nesmrdí ani keď sa v ňom spotíš. A ani keď sa budeš veľa potiť. 🙂

4. Merino tričko netreba často prať

Z toho logicky vyplýva veľmi potešujúci fakt, že merino oblečenie netreba tak často prať ako napr. bavlnené, ak sa vyslovene nezašpiní. Čiže na týždňovú dovolenku ti stačí len dvojo-trojo merino tričiek (možno aj menej) a nie sedem bavlnených, ktoré sa navyše rýchlo prepotia. A to už vie poriadne ušetriť priestor v batožine, však? Ďalšia výhoda je tá, že merino tričko rýchlo schne. Takže aj keď sa v ňom spotíš, o chvíľu je suché. A keď si ho doma alebo na cestách operieš, na druhý deň ho môžeš znovu nosiť. Navyše ho netreba ani žehliť. Jeho údržba je až smiešne jednoduchá a ak treba, ľahko ho operieš aj v rukách – pozri náš článok o údržbe.

Dámske merino tričká

VLNA V LETE?

Merino vlna sa dá nosiť celoročne, záleží na hustote vlákna. A skutočne nám môžete veriť, že napriek svojmu názvu sú tenké varianty týchto vlnených tričiek vhodné aj do horúceho počasia. Mnohí cestovatelia ich dokonca odporúčajú do tropických oblastí s vysokou vlhkosťou, pretože ak okolo seba nechcete šíriť nevábnu „arómu zblíženia”, zabudnite na bavlnu alebo syntetiku, ktorá sa bude navyše na teba nepríjemne lepiť. Bŕŕ.

Funkčné tenšie merino tričká zvládnu aj takéto pre našinca extrémne podmienky. Elegantne, bez zápachu a v suchu. Sú však aj vhodnou alternatívou na bežné nosenie v teplejšom počasí, keď hrozí, že po šprinte za električkou či pár poschodiach v práci jednoducho budeš „cítiť”.

Po prečítaní týchto riadkov asi už aj sám usúdiš, že merino tričko je na nezaplatenie. Rovnako ako aj tvoj čas. Ver, že vďaka merino oblečeniu si prestaneš klásť otázku, čo si obliecť alebo zbaliť. Namiesto toho budeš mať oveľa viac času na premýšľanie, kam vyraziť nabudúce.

Froggywear.sk